Çocuklarda Hiperaktiflik

Çocuklarda Hiperaktiflik

Çok sessiz, sakinler. Doktora götürüldüğünde, 'Bu çocukta hiperaktivite var' dense de inanılmıyor. Hareketli değiller ama yoğun dikkat eksikliği yaşıyorlar.

Çok sessiz, sakinler. Doktora götürüldüğünde, 'Bu çocukta hiperaktivite var' dense de inanılmıyor. Hareketli değiller ama yoğun dikkat eksikliği yaşıyorlar.
Bu çocuklarda hastalığın seyri yanlış anlamalara yol açıyor.

Bu sorun kız ve erkeklerde farklılık gösterir mi?

Bilhassa kız çocuklarında hiperaktiflik olmadan da dikkat eksikliği bozukluğu olabilir. Bu durumda tanıyı koymak zordur. Çünkü bu vakalar sessiz, içine kapanık bir kız görünümünde bir süre gizli kalabilir. Dikkat toparlamada çektikleri zorluk, dikkatlerinin çabuk dağılması zamanla göze çarpar. Çok kısa konsantrasyon süresi okulda sorunlar yaratır. Bu nedenle enternasyonal sınıflandırmada hiperaktivite ile birlikte olan bozukluk dışında bunun hiperaktivite olmayan türünden de bahsedilmektedir. Erkeklerde daha sık görülür kız/erkek oranı 4/1 dir.

Ülkelere göre görülme sıklığı nedir?

Türkiye'deki görülme sıklığı Kuzey Amerika ve İngiltere için bildirilen % 5-7 aralığındadır. Almanya'da tedavi gören Türkiye kökenli çocukların Alman çocuklara göre daha ender tedavi gördükleri bilinmektedir. Dikkat eksikliği olan çocuklar büyüdükçe bulgularda bir düzelme olabilir. Bununla birlikte ergenlik çağında sıklıkla okul sorunları devam eder.

Hastalığın teşhisindeki sorunlar nelerdir?

En çok yaşanan sıkıntı, hastalığın seyrinden (dikkat eksikliği olanlarda) dolayı yanlış anlamalar olmasıdır. Mesela, bu çocuklarda dalmalar oluyor. Çok sessiz, sakin görünüyor, fazla hareket etmiyor dolayısıyla tembel sanılıyor. Doktora götürüldüğünde, 'Bu çocukta hiperaktivite var' dense de inanılmıyor doğal olarak. Çünkü hiç hareketli değiller ama yoğun şekilde dikkat eksikliği yaşıyorlar.

En rahatsız oldukları davranışlar nelerdir?

Aşırı hareketli çocuklar, serbestçe etrafta dolaştırılmamalarına tahammül edemezler. Oturmaları söylendiğinde vücutlarını eğip bükerler, sağa sola dönerler, yerlerinde düzgünce oturmayıp kıvranıp dururlar. Bir işin başında uzun süre kalmazlar. Bu sınıfta sırada oturmalarını veya ev ödevlerini yapmalarını engeller. Dışarıdan gelen uyarıcılar, örneğin önemsiz sesler, gürültü onları daha çok etkileyebilir, hareketlendirir veya dağınık yapar. Görsel ve çoğu kez duyusal algılama bozuklukları diğer çocuklara göre daha sık bulunur.