Cumhuriyet'ten bir yalan haber daha
Fethullah Gülen'le ilgili olarak yazdığı haberler mahkeme kararlarıyla yalanlanan Cumhuriyet Gazetesi, taktik değiştirdi
Gazete bu kez bazı bilgileri çarpıtarak haberleştirip Gülen'i kamuoyu önünde suçlu gibi göstermeye çalışıyor. Çarpıtma ve yalan bilgilerden oluşan haberin kimi gazeteciler tarafından alınıp yorumlanması üzerine Gülen'in avukatı Orhan Erdemli, bir açıklama yaptı. Gülen'in yurtdışına çıkmadan önce emekli olduğunu, sigortalı olması sebebiyle devlete fazladan prim ödediğini belirten avukat Erdemli, "Müvekkilim muhterem Gülen, redaktör olarak çalıştığı dönemde yasal düzenleme ve hizmet akdinin gereğini aksatmadan yerine getirmiştir. Bu durum denetim tutanaklarında açık bir şekilde yer almaktadır. Diğer yandan, emekli olan Sayın Fethullah Gülen'in redaktör olarak çalıştığı dönemde sigortalı olması kendisine herhangi bir haksız çıkar sağlamamış, aksine, sigortalı olması sebebiyle fazladan prim ödenmiştir." diye konuştu.
"Yıllar önceki bir olayın çarpıtılarak yeniymiş gibi haber yapılması da art niyeti açıkça ortaya koymaktadır." diyen avukat, "Emekli olduktan sonra redaktörlük işini sürdüren Gülen, sigortalı yapılmamış olsaydı bu sefer vergi kaçırıyor denilecekti. Bu da gösteriyor ki, amaç gerçeğe uygun haber yapmak değil fırsat düşürüp muhterem Gülen'i karalamaktır." ifadelerini kullandı. Sosyal güvenlik uzmanlarına göre bir kişinin emekli olduktan sonra çalışmasının önünde yasal bir engel yok. Emekli maaşı alan biri çalışmaya başladığında bunu SSK'ya bildirip maaşı üzerinden yüzde 30 oranında 'sosyal güvenlik destekleme primi' ödemesi gerekiyor. Üstelik bu uygulama kişiye değil, devlete para kazandırıyor. Cumhuriyet'in yalanı üzerine yorum yapan bazı yazarlar da, Nil AŞ'nin hizmet alanından biri olan 'ajanda ve defter üretimine' vurgu yaparak kuşku uyandırmaya çalışıyor. Oysa Nil AŞ bir yayınevi. Gülen'in kitaplarının büyük bir kısmı da bu yayınevi tarafından basıldı. Yapılan yorumlarda bu gerçek göz ardı ediliyor.
Söz konusu haberdeki başka bir çarpıtma ise Fethullah Gülen'in çalıştığına yönelik yazılı sözleşmenin bulunmadığı kısmı oldu. Fakat o dönemki 1475 sayılı İş Kanunu'nun 9. maddesinde, "Yazılı akit yapılmayan durumlarda işveren, işçinin isteği üzerine, kendisine genel ve özel iş şartlarını gösteren ve imzasını taşıyan bir belge vermekle yükümlüdür. Bu belgeler Damga Vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır." ifadesi geçiyor. Bir yayınevi için 'redaktörlük' vazgeçilmez birimler arasında yer alıyor. Bu çerçevede Nil AŞ, yayınladığı bazı eserler için Gülen'den hizmet alıyor. Cumhuriyet'in haberinde yayınevinde 'redaktör' alarak görev yapan Gülen'in bu işi yurtdışında yapması da suç gibi gösteriliyor. Redaktör olarak çalışanların sabit mesai ve yer şartının olmadığı gerçeği görmezden geliniyor.
Zaman