Danıştay"a tepki çığ gibi

Danıştay"a tepki çığ gibi

STK’ların, hukukçuların, siyasilerin ve mağdur öğrencilerin Danıştay’ın katsayı kararına tepkisi sürüyor... Danıştay 8. Dairesi’nin, YÖK’ün katsayı ile ilgili düzenlemesinin yürürlüğünü durduran kararına yurt genelinde tepkiler sürüyor

Türk Ocakları Afyonkarahisar Şube Başkanı Doç. Dr. İsmail Demir, meslek liselilerin önünü kesen uygulamanın Türkiye için utanç verici olduğunu söyledi. 10 yıldır uygulanan bu haksızlık sonucu meslek liselerinin kapanma noktasına geldiğini, sanayici ve işadamının, eli iş tutan kalifiye eleman bulamaz hale geldiğini dile getiren Demir, katsayı engelinin kaldırılması gerektiğini kaydetti. Meslek liselilerin önünü kesen katsayı dayatmasının 28 Şubat sürecinin ideolojik amaçları doğrultusunda alındığını ifade eden Doç. Dr. Demir, Danıştay'ın önceki kararları ile çelişkili biçimde, YÖK'ün katsayıyı kaldırma kararını iptal ettiğini belirtti. Kararın milyonlarca meslek lisesi öğrencisinin, gelecek hayalleri, umutları, beklentileri, üzerinden silindir geçirilerek ezilmesi anlamına geldiğini aktaran Demir, bu kararla eskiye dönüş olacağını ifade etti.
TÜGİK DE TEPKİLİ
- Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Hazim Sesli, Danıştay'ın, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurmasıyla ilgili olarak "üniversitelere girişte oluşan liseler arasındaki haksızlığın bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini" bildirdi. Bu kararın düz liselerle meslek liseleri arasında haksızlığa neden olacağını belirten Sesli, Türkiye'nin en büyük sorununun işsizlik olduğunu, sorunun temelinde işsizlikten çok kalifiye ara eleman eksikliğinin yattığını bildirdi.
- Türk Eğitim-Sen Kayseri Şubesi de Danıştay 8. Dairesi'nin katsayı ile ilgili aldığı karara karşı olduklarını belirterek, "Katsayı uygulaması mesleki eğitim ve teknik eğitime büyük darbe vurdu" açıklamasında bulundu. Türk Eğitim-Sen Kayseri 2 Nolu Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk, "Bilindiği üzere tüm dünyada mesleki ve teknik eğitim oldukça revaçtadır. Ancak ülkemizde katsayı uygulaması nedeniyle mesleki ve teknik eğitime büyük bir darbe vurulmuştur. Öğrencilerimizin mesleki ve teknik eğitime ilgisi azalmış, eğitim kalitesi düşmüş, vasıflı iş gücü bulmak imkânsız hale gelmiştir" dedi.
- Diyanet-Sen Giresun Şube Başkanı Fethi Karahüseyin, Danıştay'ın almış olduğu katsayı kararını eleştirdi. Diyanet-Sen Şube Başkanı Fethi Karahüseyin, Danıştay kararının Anayasa'da yer alan eğitim hakkı ile fırsat eşitliğini ortadan kaldırdığını belirtti. Karahüseyin, Danıştay'ın almış olduğu katsayı ile ilgili kararın milletin iradesini hiçe sayan, onları esaret ve cehalet kafeslerine koymak isteyen darbeci ve despot zihniyetin ekmeğine yağ sürdüğünü belirtti.
İHL'LİLERDEN SERT TEPKİ
- Danıştay'ın kararına İmam Hatip Lisesi (İHL) mezunları da tepki gösterdi. İHL mezunları, Adana'da bayram dolayısıyla bir araya geldi. Adana İHL, 1958 mezunu Ali Tanrıverdi, Danıştay'ın aldığı karara tepki gösterdi. Kendisinin ilk defa Adnan Menderes hükümeti zamanında 7 tane açılan, bir tanesi de Adana'da bulunan İHL'den mezun olduğunu anlatan Tanrıverdi, "Bazıları İHL'lerin önünü kesersek değişik fakültelere gitmezse Başbakan ya da Sağlık Bakanı olamaz, diye düşünüyor. Maalesef bu düşüncelerle hukuk ihlal ediliyor. Şu an bir 367 garabeti daha çıkmıştır. Bu karar davacı ve davaya bakanın ilgilisi ve yetkilisinde değildir. Ufak bir heyecan uğruna hukuk çiğnenmiştir, eşitlik bozulmuştur" dedi.
HUKUK CİNAYETİ
- Batman Düşünce ve İnanç Platformu, Danıştay 8. Dairesi'nce alınan katsayı kararını protesto etti. Batman'da Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan Düşünce ve İnanç Platformu üyeleri burada yaptıkları basın açıklaması ile Danıştay 8. Dairesi'nce alınan katsayı kararını protesto etti. İnanç Platformu'nun basın açıklamasına, Batman'da faaliyet yürüten birçok sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı Şafi Özperk, Danıştay'ın bu kararını hukuk cinayeti olarak telakki ettiklerini ifade etti.