Davos'a teşekkür girişimi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta sergilediği dik duruş ve onurlu tavırla zirveye çıkan Arap dünyasındaki Türkiye sevgisi ve ilgisi, kampanyaya dönüştürülüyor.
Türkiye'nin Arap dünyasında tanıtımı ve desteklenmesi için, bazı sivil toplum kuruluşları, iş dernekleri ve odaları tarafından "Türkiye'ye Vefa Girişimi" başlatıldı. Türkiye'nin Arap dünyasında tanıtım ve desteklenmesi için kurulan girişim, bu ülkelerde yaşayanları Türk mallarını almaya teşvik etmeyi, turizm, sanayi, ticaret ve yatırım alanlarında işbirliğini özendirmeyi amaçlıyor.
Türkiye'ye Vefa Girişimi Genel Sekreteri Gazi Mısırlı'nın yanı sıra, toplantıya MÜSİAD eski Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, Suud-Türk İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Samir Sümbül, Suud İş Adamları Derneği Başkanı Dr. Ammar İbrahim, Filistin İş Forumu Kurucu Üyesi Cemalettin Kerim, İslam Dünyası STK'ları Birliği Başkanı Necmi Sadıkoğlu, Suriye Uluslararası İş Forumu Temsilcisi Mahmut Osman, Filistin Dostluk Derneği Başkanı Dr. Ömer El Ağa, Türk Arap Bilim Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Dr. Muhammed Adil de katılarak destek verdiler.
Türkiye'ye Vefa Girişimi için ilk adım dün İstanbul'da atıldı. Girişim hakkında bilgi vermek için Titanic City Otel'de düzenlenen basın toplantısında Suriye Uluslararası İş Forumu'ndan Mahmut Osman tarafından okunan basın açıklamasının Arapça bölümü El-Cezire Televizyonundan canlı olarak yayımlandı. Türk ve Arap iş dünyasından destek bulan girişimle Arap uluslarını ve kurumlarını Türk malları almaya teşvik etmek, turizm, sanayi, ticaret ve yatırım alanlarında Türk şirketler ve kurumlarıyla yardımlaşmayı özendirmek, Türkiye ile olan kültürel değişim programlarını desteklemek ve faaliyetlere canlılık kazandırılmak isteniyor. Kampanya çerçevesinde hazırlanan ve Arap televizyon kanallarında yayımlanacak 30 saniyelik filmde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz Ocak ayında Davos'ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu'nda "Gazze Orta Doğu İçin Model" oturumunda gösterdiği dik duruş ve onurlu tavır görüntüsü yer aldı.
ONE MİNUTE, TÜRKİYE SEVGİSİNİ ZİRVEYE ÇIKARDI
Türkiye'ye Vefa Girişimi hakkında bilgi veren Genel Sekreter Gazi Mısırlı, Türkiye'nin Filistin meselesindeki duruşuna değinerek, 2002 yılından bu yana Türkiye'nin Arap dünyasıyla olan ticari, sosyal, ekonomik ilişkilerinin iyi bir noktaya geldiğini, Arap dünyasında Türkiye'ye olan sevgi ve güvenin arttığını anlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta sergilediği tarihi tavırla birlikte Arap dünyasının Türkiye'ye ilgisi ve sevgisinin zirveye çıktığını belirten Gazi Mısırlı, bu ilgiyi Türkiye'ye yönelik bir vefa borcunu ödeme hareketine dönüştürmek için böyle bir harekette bulunduklarını anlattı. Mısırlı, 2 aydır bu kampanyaya hazırlandıklarını kaydederek, kampanyanın Arap basınında yayımlanmasının ardından desteğin daha da artacağına inandığını ifade etti.
"TÜRK MALI TÜKETİMİ" VE "TÜRKİYE'DE TATİL VE YATIRIM" TEŞVİK EDİLECEK
Girişimle 5 hedefleri bulunduğunu ve bunların gerçekleştirilmesi durumunda başarıya ulaştıklarını söyleyebileceklerini dile getiren Gazi Mısırlı, ilk konunun turizm olduğunu, Arap halkına bu yıl Türkiye'de tatil yapması için tavsiyelerde bulunacaklarını bildirdi. Mısırlı, ikinci konu olan "ticaret" için iş adamlarına Türkiye'de işbirliği yapmaları çağrısında bulunacaklarını anlattı. Üçüncü olarak da Arap halkının Türk ürünlerini tercih etmesi çalışmaları yapacaklarını kaydeden Mısırlı, dördüncü adımda "ortaklık ve işbirliği"ni teşvik edeceklerini ve beşinci olarak da "kültürel dayanışma"yı yaygınlaştırmak için çalışacaklarını vurguladı.
KAMPANYA KAPSAMINDA YAPILACAKLAR
Türkiye'ye Vefa Girişimi Genel Sekreteri Gazi Mısırlı, kampanyanın tanıtımı amacıyla Arap ülkelerinde meydanlara afişler asılacağını, gazetelere ilan verileceğini, hazırlanan 30 saniyelik filmin televizyon kanallarında yayımlanacağını kaydetti. Mısırlı, Arap televizyonlarında programlar ayarlanacağını ve sivil toplum kuruluşlarına broşürler dağıtılacağını da belirtti. Mısırlı, girişim kapsamında hazırladıkları www.vefaturkiye.com internet sitesinin Türkçe, Arapça ve İngilizce olduğunu belirterek, en önemlisinin yapacakları ziyaretler olduğunu anlattı.
ARAP TURİSTLER 3 BİN DOLAR, DİĞER TURİSTLER 600 DOLAR BIRAKIYOR
Türkiye'ye gelen Arap turistlere anlayış gösterilmesini isteyen Mısırlı, Türkiye'yi ziyaret eden bir Arap turist ailesinin 10 bin dolar civarında para bıraktığını kaydetti. Girişim ile ilgili soruları da cevaplayan Gazi Mısırlı, kampanyaya 1-5 milyon dolar arasında bütçe ayrıldığını, bunun kampanyanın ilk kısmını gerçekleştirmeye yeterli olduğunu bildirdi. Bir soru üzerine Mısırlı, Türkiye'de bazı milletvekilleriyle görüşerek kampanyaya ilişkin bilgi verdiklerini, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kampanyayı iletmediklerini ifade ederek, daha sonra Başbakan Erdoğan'a gönderilen 4 bin civarında mektubu teslim edeceklerini ve kendisini bilgilendireceklerini aktardı. Gazi Mısırlı, ortaklık ve işbirliğine ilişkin olarak, bu hafta içinde 6 Arap firmasının Türk firmalarıyla inşaat, sanayi ve fast-food alanlarında işbirliği yaptıkları bilgisini verdi.
Bolat: Ortak üniversite önerdi
Kampanya destek veren MÜSİAD Üçüncü Dönem Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat da, 1984-1988 yılları arasında Türkiye ile Arap dünyası arasında bu tür girişimler sebebiyle iyi ilişkiler kurulduğunu, ancak ilerleyen yıllarda bunların sürdürülemediğini belirterek ortak üniversite önerisinde bulundu. İki taraf arasında 6-7 yıldır mükemmel düzeyde ilişkiler bulunduğunu ifade eden Bolat, bu girişimin hiç kimsenin aleyhine oluşum olmadığı görüşünü dile getirdi. Türkiye'nin Arap ülkeleriyle ticaretinin, 2002 yılında 11 milyar dolar iken 2008 yılında 62 milyar dolar olduğunu, son 7 yılda Arap ülkelerinden Türkiye'ye gelen yatırımın 30 milyar dolar olduğunu kaydeden Bolat, iki taraf arasında ekonomik olarak karşılıklı bağımlılığın artması halinde yakınlığın da artacağını vurgulayarak, vize uygulamalarının hafifletilmesi gerektiğine işaret etti. Türkiye ile Arap ülkeleri arasında, bir ayağı seçilecek ülkede, diğer ayağı Türkiye'de bulunacak ortak bir üniversite kurulabileceği önerisini sunan Bolat, bunun iki taraf için de büyük faydalar sağlayacağını söyledi.
KIMLER DESTEKLIYOR?
Türkiye'nin Arap-İslam dünyasında tanıtımı ve desteklenmesi için oluşturulan girişimi destekleyen ülke ve kuruluşlardan bazıları şöyle: Türkiye'den MÜSİAD, Uluslararası İş Forumu (IBF), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, Darüsselam Vakfı, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, TIMETURK, Filistin Dostluk Derneği, Hikmet Bilim Dostluk ve Yardımlaşma Derneği, İslam Ticaret ve Sanayi Odası, Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği, Menerat İş Derneği, Suud Türk İş Konseyi, Birleşik Arap Emirlikleri Sanayiciler Birliği Topluluğu, Cezayir İş Forumu, Cezayir Ekonomi Kulübü, Fas İşadamları Derneği, Katar'dan El-Cezire Network, İran Geleceğin İş Dünyası Forumu, Lübnan İşadamları Forumu, Kuveyt'ten Al-Resallah TV, Filistin İş Forumu, Mısır'dan Uluslararası İş ve Yatırım Derneği ile Gayrimenkul Kalkınmada Arap Birliği, Yemen İşadamları Kulübü, Suriye Uluslararası İş Forumu, Sudan İşadamları Derneği.
İbrahim Acar - Vakit
Etiketler: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Davos turist teşvik turizm sanayi ticaret yatırım