Davutoğlu, Parti liderleri ile ne konuştu?

Davutoğlu, Parti liderleri ile ne konuştu?

Bugün, CHP, MHP, DP ve DSP liderleri ile görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yapılan görüşmelerde ele alınan konuları açıkladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker'i ziyaret etti.

Bakan Davutoğlu, gün boyu devam eden siyasi parti ziyaretlerinin sonuncusunu DSP'ye yaptı. Davutoğlu, DSP çıkışında yaptığı açıklamada, bütün partilere teşekkür borçlu olduğunu söyleyerek, bilgi verdiği konuları aktardı.

Görüşmelerde AB konusunun gündeme geldiğini belirten Davutoğlu, AB'nin sadece politika alanı olmayıp Türkiye'nin reform sürecinin omurgası olduğunu kaydetti. Bölgesinde ve çevresinde güçlü, AB ile ilişkilerini sağlıklı yürüten, BM'de olduğu gibi bütün dünyadan oy toplayabilen bir Türkiye'nin bölgeye ve küresel alanlara barış temin edecek bir ülke olacağını söyleyen Davutoğlu, AB süreci çerçevesinde yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Bu görüşmelerden elde ettikleri tabloyu, Reform İzleme Grubu'nda (RİG) ele aldıklarını belirten Davutoğlu, RİG'in 2003'ten beri reformları takip eden bir kurum olduğunu ve daha düzenli bir şekilde, bundan sonra iki ayda bir yapılacak toplantılarla RİG'i daha aktif hale getireceklerini kaydetti. Davutoğlu, muhalefette bulunan partilerle AB'de gelinen bu son süreci ve bu sürece ivme katabilmek için yapılmasında fayda görülen yasal düzenlemelere ilişkin bilgi aktardığını belirterek, bu konuda ülkenin büyük çıkarı olduğunu söylediğini kaydetti. Davutoğlu, "Ben, hepsinden bu konuda çok büyük bir anlayış gördüm ve yasama dönemi bitene kadar ve sonra yeni dönemde bu konuda büyük bir ivme kazanacağına olan inancım pekişti" diye konuştu.

Bakan Davutoğlu, AB süreci dışında Kafkaslar, Azerbaycan-Ermenistan ihtilafı, Ermenistan'la yürüyen süreç konularında detaylı bilgi verdiğini ifade ederek, Türkiye'nin, Kafkasya vizyonunu aktarma imkanı bulduğunu, ortak güvenlik ve refah alanının ortaya çıktığı, uluslararası hukuka aykırı işgallerin ortadan kalktığı, ülkeler arasında barış ve istikrarın temin edildiği bir Kafkasya arzuladıklarını bildirdi. Çalışmalar ve gelinen aşama konusunda bilgi paylaştığını ve liderlerden yine olumlu tepkiler aldığını belirten Davutoğlu, bu bilgilendirmelerin bundan sonra da devam edeceği konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

Kıbrıs, Irak ve Orta Doğu konularının da görüşmelerde gündeme geldiğini söyleyen Davutoğlu, ayrıca sorulara yanıt olarak da Afrika açılımı ve diğer dış politika hususları konusunda da bilgi paylaşımında bulunduğunu bildirdi. Davutoğlu, "Biz Dışişleri Bakanlığı olarak bu bilgileri ulusal meselelerin ortak zemini içinde paylaşmayı bir gereklilik olarak gördük. Sayın Başbakanımızın ve Hükümetimizin yürüttüğü dış politikanın TBMM'de uygun zeminde her zaman istişare içinde ele alınmasında fayda görüyoruz" diye konuştu.

Davutoğlu, istişarelerin devam edeceğini, siyasi partilerden büyük bir anlayış gördüklerini, bazı görüşmelere geç kalmasına rağmen büyük bir anlayışla karşılandığını kaydetti.

"Kürt sorunu ve açılımı" konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine de Bakan Davutoğlu, bu görüşmelerin kendileri açısından bir bilgi paylaşımı olduğunu söyleyerek, şunları söyledi:

"İçerde konuşulan konularla ilgili detaylı bir tartışmaya girmek ya da orada paylaştığımız konuları sizinle paylaşmak istemiyorum. Orta Doğu ve Irak konuşulurken tabii bütün bu konular gündeme geliyor. İç politika meselesi olarak değil, o benim görev alanımda değil, ancak dış politika meselesi olduğu kadarıyla ve de konuşmanın akışı içinde tabii birçok konu ele alındı."

-DSP GENEL BAŞKANI TÜRKER-

Görüşmenin ardından açıklama yapan DSP Genel Başkanı Türker de Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun kendilerine dış politika hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Davutoğlu'nun verdiği bilginin ağırlıklı olarak Orta Doğu ve Kafkaslarla ilgili politikalara yönelik olduğunu ifade eden Türker, ''Bugüne kadar kamuoyuna yansımış Büyük Orta Doğu Projesi'yle ilgili de açıklamalar istedik. Bu konuda da bize açıklamalarda bulundu'' dedi.

Davutoğlu'nun kendilerinden AB'ye üyelik sürecinde çıkarılacak yasalar konusunda destek istediğini anlatan Türker, şöyle konuştu:

''Kendilerine bu konuda yardımcı olabileceğimizi, ancak bazı yasaların AB müktesebatıyla ilgisi olmadığını bunların araya sıkıştırılmış yasalar olduğunu, özellikle yargıyla ilgili yasanın, yargının bağımsızlığını biraz daha sınırlandıran nitelikte olduğunu Türk Ticaret Kanunu'na destek vereceğimizi ama muhasebe standartları, denetim standartları ve kamu gözetimiyle ilgili AB müktesebatına aykırı hükümler olduğunu söyledik. Birkaç yasada daha çekincemizi ilettik.''

Hükümetin ve TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın Anayasa değişikliği konusunda bir konsensüs sağlanması için kamuoyuna sürekli bilgi sunduğunu ifade eden Türker, DSP'nin uzlaşmayla ilgili toplanacak özel komisyonda yer almak istediğini dile getirdi. Türker, TBMM İç Tüzüğü'ne göre Meclis'te grubu olmayanların devre dışı bırakıldığını belirterek, bunun Anayasa taslağı hazırlığında eksikliğe neden olduğunu kaydetti.

Türker görüşmede, ''Afganistan'a savaşan asker gönderilmemesi konusundaki görüşünü dile getirdiğini de belirtti.

Masum Türker, bir gazetecinin, ''Görüşmede Kürt sorunu gündeme geldi mi?'' şeklindeki sorusuna, ''Bununla ilgili daha çok Irakla ilgili neler yapılabileceği konusunda düşüncelerini açıkladılar. Bu konudaki sorularımıza da önümüzdeki günlerde daha açıklık getireceklerini belirttiler'' şeklinde cevap verdi.

Türker, bir gazetecinin, Büyük Orta Doğu Projesi'ne ilişkin sorusuna ''Bu projenin şimdilik askıya çıktığını ve zararlı olduğunu söylediler'' diye yanıtladı.

Ajanslar