Direnişin Sembolü Filistinli Kadınlar
Filistinli direnişçi kadınların sembol isimlerinden Filistin Yasama Konseyi'nde Hamas milletvekili Ferhat'ın, 2002 yılında 17 yaşındaki oğlunu İsrail'e karşı operasyona gönderdiği ana ilişkin görüntüler oldukça dikkati çekti.
İşgal güçleri ve Filistinliler arasında neredeyse her gün yaşanan gerilimde tanınmamak için yüzlerine örttükleri Filistin kefiyesiyle dikkatleri çeken kadınlar, Siyonistlere karşı mücadelenin baş gösterdiği ilk yıllardan itibaren direniş saflarında en önde yer aldı.
Filistinli kadınların, on yıllardır İsrail'e karşı topraklarını korumak amacıyla mücadele eden erkeklerle omuz omuza direnişe katıldığını belirten Meryem Ebu Dikka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Filistin kadınları, direniş tarihi boyunca mücadeleye katılmıştır" dedi.
Halihazırda yaşanan olaylarda en ön saflarda kadınların da varlığını gösterdiğini aktaran Ebu Dikka, "Kadınlar, bugün yaşanan olaylarda İsraille mücadele için taş atıyor, yaralıların tedavisine destek oluyor. Bu durum, 1948'deki Nekbe'den bu yana devam ediyor" diye konuştu.
Dikka, "Direniş tarihine baktığımızda kadın şehitler, esirler görürüz. İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri ve işgali devam ettiği sürece kadınlar da mücadeleye devam edecek. Mücadele yolunda erkeklerle omuz omuza olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.
- Direnişin en tanınmış isimleri: Leyla Halid, Şadiye Ebu Gazale
Bu mücadelenin en tanınan isimlerinden Leyla Halid, kadın direnişçilerin ilkleri arasında yer aldı.
Halid, İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin serbest bırakılması için 1967'de İsrail Havayolları El Al'a ait uçakların kaçırılması eylemlerine katılarak Filistin direnişinin sembolü haline geldi. Batı Şeria'da askeri bir grubu yöneten Şadiye Ebu Gazale de 1968'de İsrail'e yönelik bir eylem sırasında hayatını kaybetti.
- Şişme botla Tel Aviv'e indi
Delal el-Mağribi ise bir grup savaşçının şişme botla Tel Aviv sahillerine inerek düzenlediği operasyonu yönetti. 1978 yılında 20 yaşındayken düzenlediği bir otobüs kaçırma eyleminde yaşamını yitirdi.
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliya Mülteci Kampı'nda 1'inci İntifada'nın patlak verdiği 1987 yılında Filistin kadınları da İsrail askerlerine karşı direnişte yer aldı. Filistinli kadınlar, 28 Eylül 2000 yılında eski Başbakan dönemin muhalefet partisi Likud'un lideri Ariel Şaron'un Mescid-i Aksa'ya girmesiyle başlayan Aksa İntifadası'nda da (2. İntifada) İsrail'e yönelik operasyonlar düzenledi.
Aksa İntifadası'nda 3'ü Gazze Şeridi'nden 9'u Batı Şeria'dan 12 Filistinli kadın İsrail askerlerine ve yerleşimcilere yönelik eylemleri sırasında hayatını kaybetti.
- İsrail'e operasyon yapan ilk büyükanne
İsrail'e yönelik eylem düzenleyenlerin başında, Kudüs yakınlarında bir grup İsraillinin arasında kendini patlatan Vefa İdris gelirken, onun ardından, Derin Ebu Iyşe, Ayet Ahras, Andelib Tagatıga, Hiba Dırağme, Henadi Ceradat, Nura Şelhub, İlham ed-Desuki, Rim er-Riyaşi, Sena Gıdeyh, Zeyneb Ebu Salim gibi isimler geldi.
Çok sayıda torunu olan 57 yaşındaki Fatıma en-Neccar da ileri yaşta İsrail'e yönelik operasyon düzenleyen ilk kadın oldu. İsrail askerleri, İkinci İntifada sırasında "silahlı mücadeleye" katıldığı gerekçesiyle birçok Filistinli kadını gözaltına aldı.
Hamas'a mensup Ahlam et-Temimi de gözaltına alınarak tutuklanan bu kadınlardan biriydi. Kudüs'te eylem düzenlediği gerekçesiyle, 2001 yılında 16 kez müebbet hapis cezasına çarptırılan Temimi, 10 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 2011 yılında Hamas ile İsrail arasında yapılan esir takası anlaşmasıyla serbest kaldı.
- Direnişin annesi
Örneklerine çokça rastlanan bu kadınlardan adından en çok söz edilen Meryem Ferhat oldu. Filistinli direnişçi kadınların sembol isimlerinden Filistin Yasama Konseyi'nde Hamas milletvekili Ferhat'ın, 2002 yılında 17 yaşındaki oğlunu İsrail'e karşı operasyona gönderdiği ana ilişkin görüntüler oldukça dikkati çekti.
Ferhat, o tarihten itibaren "Direnişin annesi" olarak anılmaya başlandı. İsrail karşısında büyük mücadeleler veren Ferhat, hastalığı nedeniyle 2013 yılında hayatını kaybetti.
AA