Domuz Kılından Mamül Fırçalar
Ülkemizde kasaplık et kapsamına alınan "domuz"un kılı ise diş, boya ve en kötüsü hamur fırçalarında kullanılıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın domuzu kasaplık et statüsüne almasının ardından domuz ürünlerinin kullanım alanı oldukça genişledi. Son olarak yağlı boya fırçası, sakal fırçaları, bazı diş fırçaları ve saç taraklarının domuz kılından üretildiği ortaya çıktı. Daha da vahim olanı bu fırçıların fırınlarda ve pastanelerde; ekmek ve poğaçaların üzerine yağ sürmek için kullanıyor olması. Aynı fırçaların evlerin mutfaklarında da kullanılması ise skandalın boyutunu daha da korkunç bir hale getiriyor.
FİRMALAR DOMUZ KILINDAN FIRÇALARI TERCİH EDİYOR
A...Fırça yöneticilerinin konuya ilişkin açıklamaları hayli ilginç. "Fırçalar neden domuz kılıyla üretiliyor' diye sorduğumuz şirket yöneticisi Şaban Koçdemir, "Dayanıklılığı sebebiyle bazı fırçaları domuz kılından yapıyoruz" diyerek, "Bu ürünler yıllardır var. Çünkü birçok işletmede domuz kılından üretilmiş fırçalar tercih ediliyor. Yağlı boya fırçası, sakal fırçaları, bazı diş fırçaları ve saç tarakları domuz kılından üretiliyor. Ekmek fırınları da yağlı boya fırçalarını ekmeklerin, pidelerin ve poğaçaların üzerine yağ sürmek için kullanıyor. Bu aslında çok yanlış bir uygulamadır. Fırınların bu konuda daha duyarlı olmaları ve sağlıklı fırçalar kullanması gerekiyor" açıklamasında bulundu.
AYAKKABILAR BİLE DOMUZ DERİSİNDEN YAPILIYOR
TÜKETİCİLER Birliği Başkanı Bülent Deniz; "Domuz kılından üretilen fırçaların fırınlarda kullanılması çok yanlış. Günümüzde Helal Gıda Sertifikası tartışmaları var. Ancak bu mesele en son üretilen ürünler baz alınarak değerlendiriliyor. Bundan dolayı bu konular eksik kalıyor. Bütün ürünler araştırılmalı. Çünkü giydiğimiz ayakkabılarda bile domuz derisi kullanılarak yapılıyor. Ne yazık ki domuz hayatımızın içerisine girmeyi başardı ve günümüzde artık normal karşılanır hale geldi. Bu ürünler araştırılmalı ve çok dikkat edilmeli. Çünkü Müslüman bir toplumuz bu ürünlerin haram olduğu kesindir" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın domuzu kasaplık et statüsüne almasının ardından, domuz eti ve domuzdan üretilen ürünler adeta vatandaşın kabusu oldu. Türkiye'nin yüzde 99'u Müslüman olmasına rağmen ahlaki değerleri hiçe sayılarak birçok fırça imalatı yapan fabrikalar, daha dayanıklı olduğu için domuz kılından üretim yapıyor. Dinimizce haram olan domuz, hayatımızın bir parçası olmaya zorlanıyor. Bazı fırınlar domuz kılıyla üretilmiş fırçaları daha dayanıklı olduğu için tercih ediyor. İnsanların gönül rahatlığıyla yediği ekmek dahi artık mide bulandırıyor. Yağlı boya fırçaları, traş fırçaları, diş fırçaları ve bazı taraklarda genellikle domuz kılından üretiliyor. Dayanıklılığı bahane eden firmalar artık domuz katkılı üretim yapıyor
BAKANLIĞIN DOMUZ YÖNETMELİĞİYLE BAŞLAYAN SÜREÇ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Canlı Hayvan Ticareti Yapan Satıcıların Çalışma ve Denetlenmesi ile İlgili Usul ve Esaslar" yönetmeliğinde domuz, diğer canlı hayvanlar kapsamında tutulmaya başlandı. Bakanlığın adeta önayak olduğu bu süreç, domuzu hayatımızın bir parçası haline getirdi. Bakanlık tarafından onaylanan domuz ürünleri yaygınlaşarak ekmeğimize dahi bulaşmayı başladı.
KİMSE ALDIRIŞ ETMEDEN ÜRETİYOR VE TÜKETİYOR
Vatandaşlarda bu durumdan oldukça şikayetçi. Hasan Göldağ aklına kurt düşünce bu konuyu araştırmaya başlamış. 'İstanbul'da domuz kılından fırça yapan fabrikaları aradığını ve bulduğunu belirten Hasan Göldaş 'Evet yağlı boya fırçalarını ve bazı fırçaları dayanaklılığı sebebiyetiyle böyle üretiyoruz' cevabını aldığını söylüyor. Bu durumun bu kadar kolay kabullenilmesini içine sindiremeyen Göldaş "Türkiye'nin yüzde 99'u Müslüman ve hiç kimse aldırış etmeden üretiyor ve tüketiyor. Tuhaf değil mi" diye soruyor.
EKMEĞİMİZE DOMUZ KILI DEĞMESİN
Ekmek almak için fırına giden Hasan Göldağ içler acısı durumla karşılaşınca yaşadıklarını şu anlatmaya başlıyor:
"Bu ne haldir anlamak mümkün değil. Ekmek, pide ve poğaçaların üzerine daha iyi kızarması için domuz kılından üretilmiş fırçalar kullanılarak yağ sürülüyor. Fırınlar ise oldukça lüks ve temiz. Ancak gel gelelim yüzde 99'u Müslüman olan Türkiye'mizde insanın günde birçok kez girip çıktığı fırınlarda domuz kılından üretilmiş fırçalar kullanılıyor." diyor.
DOMUZ BİR TEK EKMEĞİMİZE BULAŞMAMIŞTI O DA OLDU
Acaba bütün fırınlar bu tür fırçaları mı kullanıyor diye merak ettiğini ve araştırmaya başladığını belirten Göldağ "Bir diğer fırına gittim ve sordum. Ekmeklerin üzerine yağ sürerken hangi tür fırça kullanıyorsunuz? 'Adam önce eveledi geveledi sonradan domuz kılından üretilen fırçaları kullanıyoruz' dedi. Fırın sahibine neden bu tür fırçaları ekmeklerde kullanıyorsunuz dediğim de 'daha dayanıklı o yüzden' cevabını aldım. Tercih edilmesinin sebebi daha dayanıklı olmasıymış. Bunları hiç çekinmeden söyleyebiliyorlar. Domuz bir tek ekmeğimize bulaşmamıştı o da oldu. Bunca zamana kadar bilinçsiz bir şekilde yedik, bundan sonra domuz kıllı değmiş ekmek yemek istemiyoruz. Yetkililerin biran önce harekete geçerek bu ahlaksız duruma dur demesi lazım" diye konuştu.
EKMEK FIRINLARI PLASTİK FIRÇALARI TERCİH ETMELİDİR
Göldağ'ın şikayeti üzerine ulaştığımız A...Fırça yöneticilerinin söyledikleri şeyler hayli ilginç. "Fırçalar neden domuz kılıyla üretiliyor' diye sorduğumuz şirket yöneticisi Şaban Koçdemir'den "Dayanıklılığı sebebiyle bazı fırçaları domuz kılından yapıyoruz" diyor ve ekliyor: "Bu ürünler yıllardır var. Çünkü biç çok isletmede domuz kılından üretilmiş fırçaları tercih ediyor. Yağlı boya fırçası, sakal fırçaları, bazı diş fırçaları ve saç tarakları domuz kılından üretiliyor. Ekmek fırınları da yağlı boya fırçalarını ekmeklerin, pidelerin ve poğaçaların üzerine yağ sürmek için kullanıyor. Bu aslında çok yanlış bir uygulamadır. Fırınların bu konuda daha duyarlı olmaları ve sağlıklı fırçalar kullanması gerekiyor" cevabını alıyoruz.
AYAKKABILAR BİLE DOMUZ DERİSİ KULLANILARAK YAPILIYOR
Fırınlarımızdaki domuz kılıyla üretilmiş fırçaları biraz daha araştırıyoruz. 'Fırça üretimi yapan firmalar daha dayanıklı olduğu için domuz kılından fırça üretiyorlarmış' diye soruyoruz ve Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz cevaplıyor:" Domuz kılından üretilen fırçaların fırınlarda kullanılması çok yanlış. Günümüzde Helal Gıda Sertifikası tartışmaları var. Ancak bu mesele en son üretilen ürünler baz alınarak değerlendiriliyor. Bundan dolayı bu konular eksik kalıyor. Bütün ürünler araştırılmalı. Çünkü giydiğimiz ayakkabılarda bile domuz derisi kullanılarak yapılıyor. Ne yazık ki domuz hayatımızın içerisine girmeyi başardı ve günümüzde artık normal karşılanır hale geldi. Bu ürünler araştırılmalı ve çok dikkat edilmeli. Çünkü Müslüman bir toplumuz bu ürünlerin haram olduğu kesindir." şeklinde konuştu.
DOMUZ KATKILI HERŞEY CAİZ DEĞİLDİR
Dini boyutunu merak ederek Diyanet İşleri Başkanlığına soruyoruz ve Başkanlık şu cevabı veriyor. "Kur'an'da sadece domuzun etinin haramlığından söz edilse de, İslam bilginleri, En'am Sûresinin 145. ayetinde geçen "rics" ifadesi ile A'raf Sûresi 157. ayetindeki "... Onlara pis ve murdar olan şeyleri haram kılar" ifadelerini birlikte değerlendirmişler ve domuzun her şeyinin haram olduğunu belirtmişlerdir. Domuzun bütün parçaları "meyte" (ölü hayvan) hükmünde olup dinen necis/pis sayılmıştır. Domuzdan elde edilen her türlü ürünün yenilmesi, içilmesi ve kullanılması dinimizde yasaklanmıştır. Bu itibarla, "domuz kılından yapıldığı kesin olarak bilinen" fırçaları gıda üretiminde kullanmak caiz değildir."
KULLANILMASI KESİNLİKLE HARAMDIR
Emekli İmam Yazar Mevlüt Özcan'da, domuz katkılı hiçbir şeyin kesinlikle caiz olmadığını söylüyor. Özcan, "Domuz derisinden ayakkabı astarı yapılması, diş fırçalarında domuz kılı kullanılması kesinlikle haramdır. Kaldı ki fırınlarda ekmek, pide ve poğaça üzerinde kullanılan fırçaların domuz kılından yapılmış olması kesinlikle haramdır, caiz değildir." diyor.
Milligazete