Dünya Karmadan Vazgeçiyor
Türkiye’de laikçi çevreler, karma eğitimde ısrar ederken, dünyadaki birçok modern ülke bu uygulamadan vazgeçiyor...
CHP başta olmak üzere sol kesimlerin şiddetle destek çıktığı “karma eğitim”, dünyada çoktan tartışılmaya başlandı. Hatta pek çok ülkede karma eğitimden vazgeçilmiş durumda. CHP lideri Kılıçdaroğlu, karma eğitim ve karma yurtları savunup Başbakan Erdoğan’a tepki gösteredursun, yapılan araştırmalar ayrı eğitimin daha başarılı olduğu ve bu yüzden birçok dünya ülkesinin karma eğitimden vazgeçtiğini ortaya koyuyor.
41 AYRI OKUL EN BAŞARILI OLDU
İngiltere’de kız ve erkek okullarının başarı oranı, karma eğitim yapan okullara göre daha yüksek. Karşılaştırma, İngiltere’de liseyi tamamlama sınavı olan A Level ve GCSE sonuçlarına bakılarak yapıldı. A Level, yani bizim üniversiteye giriş sınavına tekabül eden sınav sonuçlarına göre ilk üç sırayı ayrı eğitim veren okullar aldı. En başarılı ilk 50 lisenin açıklandığı araştırmada, 27 kız ve 14 erkek okulu var. Listede karma eğitim veren sadece 7 okul bulunuyor.
OKULLARDAKİ OLUMSUZLUKLAR AZALDI
ABD’de, 2008 yılında Stetson Üniversitesi’nin yürüttüğü dört yıllık pilot araştırmanın sonuçları çarpıcı: Üniversiteyi kazanmada, karma okulda okuyan erkeklerin yüzde 55’i sınavı başarıyla verdi. Buna karşılık sadece erkeklerin okuduğu okulda, aynı sınavdaki başarı oranı yüzde 85’ti. Bugün Amerika’da 253 okul, ya kız ya da erkek okulu olarak faaliyet yürütüyor. Ayrı eğitim verilen okullarda yapılan araştırmalarda, öğrencilerin başarısının artmasının yanında, öğrencileri meşgul eden eğlence, kavga, suç işleme, vakti boşa harcama, taciz ve gebelik gibi olumsuzlukların en aza indiği sonucu ortaya çıktı.
“KARMA EĞİTİM TARİHİ BİR YANILGI MIYDI?”
Almanya’ya bakıldığında ise yine benzer sonuçlarla karşılaşılıyor. Almanya’nın Bayern Eyaleti Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı Schul Report dergisinde, Münih Okul Pedagojisi ve Eğitim Araştırmaları Devlet Enstitüsü’nün raporuna yer veriliyor. Raporda 1960’lı yıllarda, karma eğitimin ilerlemenin ölçüsü olarak kabul edildiğine, 1980’lerden sonra ise karma eğitimin zararlarının tartışılmaya başlandığına dikkat çekiliyor. Sonuç olarak “Karma eğitim, hem kızlar, hem erkekler için fayda sağlamamıştır” denilerek ayrı eğitim okulu uygulamasına başlanması gerektiği ifade ediliyor. Alman Der Spiegel dergisinin ‘Karma eğitim tarihi bir yanılgı mıydı?’ başlığı ise dikkat çekiciydi.
KANADA: KARMA EĞİTİM BAŞARISIZ
Kanada’da ise en fazla öğrencinin eğitim gördüğü Toronto Devlet Okulları Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmada, karma eğitimin başarısızlığını ortaya koydu. ‘Bir Ümit Vizyonu’ başlıklı raporun sonuçları karma eğitimden kaynaklanan sorunlar nedeniyle erkek çocukların kızlara göre başarısız olduğunu ortaya çıkardı. Erkek çocukların kızlara göre farklı bir eğitime tabi tutulması zorunluluğuna dikkati çeken Toronto Devlet Okulları Eğitim Müdürü Chris Spence, 2009–2010 eğitim ve öğretim yılında ‘Erkek Liderlik Okulu’ adlı proje başlattı. Spence, öğretmenler ve velilerle yaptıkları 200 toplantıdan sonra kız ve erkek çocukların ayrı okuduğu 300 sınıf projesine karar verdiklerini ifade etti.