Duyduğumuz tarih ile yazılan tarih bir değil

Duyduğumuz tarih ile yazılan tarih bir değil

Prof. Dr. Leyla Neyzi, “Dedelerimizden, ninelerimizden duyduğumuz tarih ile yazılan tarih bir değildir. Tarihi gerçekleri konuşmaya, anlatmaya korkuyorduk” dedi

Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Leyla Neyzi, Iğdır Belediyesince Kültür Sarayı'nda düzenlenen "Iğdır'dan Yeni Dünyaya Birlikte Yaşam" konulu sempozyumda, bir süre önce Ermenistan'da, Ermeni öğrencilerle sözlü tarih üzerinde sosyolojik açıdan çalışma yaptığını söyledi.
Ermeni öğrencilerin, sınırlar açıldıktan sonra Türkiye'ye gelip araştırma yapabileceklerini belirten Neyzi, şöyle konuştu:
"Türkiye çok hızla değişiyor ve biz bu değişimi anlamaya çalışıyoruz. Türkiye'de sözlü tarih yeni gelişiyor. Çünkü Türkiye'nin tarihiyle sorunları vardı. Dedelerimizden, ninelerimizden duyduğumuz tarih ile yazılan tarih bir değildir. Tarihi gerçekleri konuşmaya, anlatmaya korkuyorduk. Türkiye gençleri bunu sorguluyor, annesine, babasına bugün 'Ben kimim, neyim, benim kimliğim ne? Bana tarihimi neden anlatmadınız' diye soruyor."
Çankaya Üniversitesi Öğretim Görevlisi İslam Çankaya da "Iğdır'ın Vizyonu ve Serbest Bölge" konulu konuşmasında, Iğdır'da yaşayan Azeriler ile Kürtlerin bir aile olduğunu ancak birilerinin ayrılık tohumları atarak insanları birbirine düşürmeye çalıştığını belirtti. Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş de Iğdır'ın birçok kültürün yaşadığı bir yer olduğunu belirterek, "Türkiye'de yaşanan açılımlara bir açılım da biz Iğdır'dan yapmak istedik" dedi.