"En iyisi meslek liselerini kapatın"
Üniversite sınavına odaklanan 1 milyon öğrenci Danıştay'ın katsayı kararı ile şok oldu. Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün meslek liseleriyle düz liseler arasındaki katsayı farkını sembolik hale getiren 17 Aralık 2009 tarihli kararını oy birliğiyle iptal etti.
Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün üniversiteye girişte meslek liseleriyle düz liseler arasındaki katsayıyı azaltan 17 Aralık 2009 tarihli kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu. İstanbul Barosu, YÖK'ün katsayıyı kaldıran 21 Temmuz 2009 tarihli kararının iptali ve için Danıştayda dava açmıştı. Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün kararının yürütmesini durdurmuştu. Bunun üzerine YÖK, 17 Aralık'ta meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişlerinin engelleyen katsayıyı sembolik hale getiren ve diğer lise mezunlarına göre fazladan 4 soru cevaplamalarını gerektiren bir sistem getirdi.
YÖK İTİRAZ EDEBİLİR
İstanbul Barosu, YÖK'ün bu yeni kararının da iptali için Danıştay'da dava açtı. 8. Daire, YÖK'ün yeni kararının, iki, üç ve dördüncü maddelerinin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu. Kararın ikinci maddesi, "AOBP'nin 0.15 ve 0.13 katsayıları ile çarpılmasını" öngörüyordu. Kararın üçüncü maddesi, "öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ilgili ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0,05 ile çarpımı sonucunda bulunan puanın toplam puana ayrıca ekleneceğini" düzenliyordu. YÖK'ün bu karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.
DAVA AÇMA BARONUN DA HAKKI
Danıştay kararın gerekçesinde YÖK'e kafasına göre bireylere özgürlük tanıyamayacağı uyarısında bulundu: "Katsayı farkının belirlenmesinde YÖK'ün iddia ettiği gibi bireylerin devlete karşı korunması değil, devletin bireylere tanıdığı ve yararlandırdığı hakların tam ve gereğince kullanılmasının sağlanması amaçlanmalıdır." YÖK, İstanbul Barosu'nun dava açmasının yasal olmadığını söylemişti. Fakat Danıştay gerekçede kamu yararı nedeniyle baronun dava açabileceğine hükmetti.
Öğrenciler siz çalışın bu sorunu halledeceğiz
Danıştay'ın kaos yaratan kararını eleştiren YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Öğrencilen endişelenmesin. Ne yapacağımızı iyi biliyoruz. Biz o zamana kadar bu sorunları halledeceğiz. Şimdi çok planımız var, B, C, D, E, F... Sınav takviminde çok fazla değişme olacağını düşünmüyorum" dedi
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştay'ın kararı nedeniyle öğrencilerden çalışmalarını aksatmamalarını isteyerek 'Öğrencilerin meraklanmasına ve endişelenmesine gerek yok. Kendilerine bildirilen tarihlerde sınavlar yapılacaktır' dedi. Özcan, Uludağ'da gazetecilere yaptığı açıklamada, durdurma kararının daha önce bir kez daha olduğunu, bu durumun ilk kez yaşanmadığını anımsattı. Tek endişelendiği tarafın öğrencilerin bu gelişmelerden olumsuz yönde etkilenmeleri olduğunu ifade eden Özcan şöyle konuştu:
ANAYASA'YA UYDUK
'İlk yaptığımız düzenleme tamamen başarıya dayanan mükemmel bir düzenlemeydi. Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı verdi, farklı katsayılar konusunda. İkinci yaptığımız düzenlemede kat sayı uygulamasını esas aldık, hem de anayasanın 13. maddesine uygun olarak ölçülük ilkesini kullanarak hareket ettik. Buradan anlaşılıyor ki; dikkate alınmadı, bu da yeterli olmadı. Bundan sonra neler yapabiliriz? Arkadaşlarımla konuşmadan size bir şey söyleyemeyeceğim. Neler yapabiliriz? Bakacağız. Bazı arkadaşlarım kısa özetler verdiler. Yarın onlarla görüşeceğim. İstişare yaptıktan sonra yarın akşam ya da sonraki gün bir yol haritamız hakkında daha açıklayıcı ve doyurucu fikir vermiş olacağız.'
ÜZGÜNÜZ VE ENDİŞELİYİZ
Özcan, belirtmek istediği önemli konunun öğrencilerin bu tür gelişmelerden etkilenmemeleri olduğuna dikkati çekerek, 'Çünkü bu yürütmeyi durdurma kararları ne birinci ne de ikinci sınavı etkiliyor. Kat sayıyla ilgili meseleler ikinci sınavdan sonra söz konusu. Kesinlikle motivelerini bozmasınlar ve çalışmalarına devam etsinler. Yürütmeyi durdurma kararı verilmesinden son derece üzgünüz ve endişeliyiz. Benim endişem öğrencilerin durumuyla ilgilidir" diye konuştu.
B, C, D, E PLANLARIMIZ VAR
Özcan şunları kaydetti: "Ne yapacağımızı iyi biliyoruz. Biz o zamana kadar bu sorunları halledeceğiz. Şimdi çok planımız var, B, C, D, E, F... Sınav takviminde çok fazla değişme olacağını düşünmüyorum. Olsa olsa bir hafta ileri atmalar olabilir. Onun haricinde kesinlikle sınav süreciyle oynanmamasını sağlamaya çalışacağız."
Öğrencilerin başvurularında bir haftalık gecikme olabileceğini belirten Özcan, 'Söylediğim gibi, bu kat sayı meselesi ikinci sınavdan sonrasını ilgilendiriyor. Öğrencilerin meraklanmasına ve endişelenmesine gerek yok. Kendilerine daha önce bildirilen tarihlerde sınavlar yapılacaktır' ifadelerini kullandı.
ÖSYM Başkanı da ne diyeceğini şaşırdı
Danıştay'ın YÖK'ün katsayı ile ilgili kararını iptal etmesini değerlendiren ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağan, "Şu an sınavın ertelenmesi konusunda kesin birşey söyleyemiyorum. Ertelenmesi mutlaka gerekmeyebilir ama gerekebilir de" diye konuştu. Yükseköğretim Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek adayların başvurularını aksatmadan, süresi içinde yapmalarını isteyen Yarımağan, 12 Şubat'ta sona erecek başvuru süresinin gerekirse uzatılabileceğini söyledi.
BAŞVURULARINIZI YAPIN
Yarımağan, şöyle konuştu: "Özellikle sınava her halükarda girecek adaylar başvurularını aksatmadan yapsınlar. Her halükarda derken, koşullara göre girip girmeme kararı veren bir kitle olabilir. Mevcut koşullara göre başvurur ama yeni koşullara göre başvurmaktan vazgeçer. Onların durumunu değerlendireceği. Ama katsayı ne olursa olsun bu sene sınava girecek adaylar başvurularına lütfen devam etsinler."
BEN DE BİLMİYORUM
YGS'ye başvuru için duruma göre gerekirse ek süre verilebileceğini ifade eden Yarımağan, "Hukuki durum nasıl olacak ben de bilemiyorum" dedi. "Bu yıl sınav kesin yapılacak mı?" sorusuna Yarımağan, "Tabii yapılacak ama inşallah bu durum birkaç defa daha devam etmez. Bir yerde bitmesi lazım" cevabını verdi. Hukuki yönden bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı yönündeki soru üzerine Yarımağan, şunları söyledi: "Başvuran adaylardan bir kısmı diyebilirler ki 'başvuru koşullarının böyle olduğunu bilseydik başvurmazdık'. Ayrıca, diyelim ki başvuru süresi bu hafta bitti ve YÖK'ün kararı daha sonraya kalırsa bazı adaylar diyebilirler ki 'koşulların böyle olduğunu bilseydik biz de başvururduk'. Dolayısıyla verilecek karara göre, bu gruplar için bir çözüm bulmak lazım. Yani başvurmamış, başvurmak isteyenlere bir ek süre vermek lazım; 'başvurmaktan vazgeçmek istiyorum' diyenlerin gerekiyorsa başvurularını geri alma hakkını, paralarını iade etmemiz lazım."
SINAV ERTELENEBİLİR
Yaşanacak süreçlerin uzamasının sıkıntı yaratabileceğini vurgulayan Yarımağan, şöyle konuştu: "Bu süreler inşallah çok uzun sürmez. Çünkü takvime göre bizim sınava giriş belgelerini göndermemiz lazım yakında. Onları etkileyecek olursa sınavı da ertelememiz lazım"
Danıştay varken demokrasi zor
Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Danıştay'ın kararını hayretle karşıladığını belirterek, "Ekonomik akla da insan haklarına da aykırı bir karar. Bence çağdaşlaşma iddiamızdan vazgeçelim, YÖK'ü kaldıralım, tüm idari kurumları, bilim kurullarını kaldıralım, hepsinin adına Danıştay karar versin. Çağdaş dünya tüm bu yaşadıklarımıza gülüyor. Bu Danıştay varken demokrasi mümkün değil. Meclis'i de kaldıralım onun adına da Anayasa Mahkemesi karar verir" diye konuştu.
Memursen Başkanı Ahmet Gündoğdu da Anayasanın eğitimde fırsat eşitliği ilkesinin Danıştay eliyle çiğnendiğine dikkat çekti. Gündoğdu, "Bu bir yetki gaspıdır. Hukuka göre Danıştay'ın yerindelik denetimi hakkı yoktur. Tam bir keyfilikle karşı karşıyayız" dedi.
İlk karar gibi bu da hukuksuz
İmam-Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Başkanı Hüseyin Korkut, Danıştay'ın katsayı konusunda verdiği ilk kararı da, bu son kararı da hukuksuz bulduklarını ifade etti. Korkut, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "Danıştay'ın yürütmeyi oy birliğiyle durdurmasını esefle karşılıyoruz. Öncelikle, İstanbul Barosu'nun durumdan vazife çıkartarak
Danıştay'da yeniden dava açmasını hukuk ve adalet açısından son derece sakıncalı buluyoruz. Danıştay'ın katsayı konusunda verdiği ilk kararı da, bu son kararı da hukuksuz buluyoruz."
Mazlum-Der İzmir Şube Başkanı Mustafa Kaylı, Danıştay'ın kararının tamamen politik bir karar olduğuna dikkat çekti.
Yüksek yargı yönetmeye talip
TBMM Eğitim Komisyonu eski Başkanı Tayyar Altıkulaç, Danıştay'ın katsayı düzenlemesini iptal kararını, "Anlaşılan yüksek yargı, ülkeyi yönetmeye talip. Danıştay'ın yansız olduğunu ve kararlarının hukuka uygun olduğunu savunabilecek bir kimse olduğunu düşünemiyorum" sözleriyle değerlendirdi. Kararın kendisi için sürpriz olmadığını anlatan Altıkulaç şöyle konuştu: "Bundan sonra alınacak kararlarda, bir protokol imzalayıp Danıştay'ın da ortak olacağını belirtsinler de iş bitsin." Altıkulaç, İstanbul Barosu'nun konuyla ilgili yargıya başvurmasını skandal olarak niteledi.
En iyisi meslek liselerini kapatın
Meslek Liselerini ve Teknik Liseleri Bitirenler ve Mensupları Derneği (MES-TEK-DER) Genel Başkanı Naci Şahin, iptal kararıyla birlikte yeniden belirsizlik oluştuğunu ifade ederek, "Öğrenciler umutsuzluğa kapılacak. Belli bir hedef için çalışıyorlardı ancak bu emelleri boşa gitti. Oysa, YÖK'ün 21 Temmuz 2009'da verdiği ilk kararın ardından, meslek liselerine gelen öğrencilerin kalitesinde de artış olmuştu. Ne diyebilirim ki, en iyisi meslek liselerini kapatsınlar" dedi. Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İşadamları Derneği Genel Koordinatörü Muhammet Nebi Yıldızbaşı, kararın işsizlik ateşini körükleyeceğini söyledi.