Enver İbrahim Türkiye elçiliğini terk etti

Enver İbrahim Türkiye elçiliğini terk etti

Enver, Türkiye Büyükelçiliği'ne sığınma talebi için değil, "insani nedenlerle" sığındığını yineledi.

Malezya'da ''fiili livata'' suçlamasından sonra Türkiye Büyükelçiliği'ne sığınan muhalefet lideri Enver İbrahim, bugün elçilikten ayrıldı.

Eski Başbakan Yardımcısı Enver, Reuters ajansına telefonla yaptığı açıklamada, TSİ 13.00'e kadar elçilikten ayrılacağını söylemişti.

Enver İbrahim, hakkındaki fiili livata suçlamasının, muhtemelen kamuoyunun dikkatini artan gıda ve petrol fiyatlarıyla Başbakan Abdullah Bedevi hükümetini sıkıntıya sokan diğer skandallardan farklı yöne çekmek için hazırlanmış bir komplo olduğunu da ifade etti.

İbrahim, "fiili livata" suçlamasına karşı da dava açtı. İbrahim'in avukatı, başbakan olmasına engel olunmak istenen müvekkilinin adını temize çıkarmak için mahkemeye başvurduğunu söyledi.

Enver İbrahim'in avukatları, dava dilekçesini bugün Kuala Lumpur Yüksek Mahkemesi'ne sundu.

Hükümet can güvenliğini sağlayana kadar Türkiye Büyükelçiliği'nde kalacağını ifade eden İbrahim, bugün elçilikten ayrılacağını açıkladı.

Associated Press (AP) haber ajansına konuşan muhalif lider, suikasta uğramaktan korktuğunu belirterek, hükümetin can güvenliğiyle ilgili olarak garanti vermesi durumunda hemen büyükelçilikten ayrılacağını ifade etmişti.

Eşi: "İddialar yalan"

Enver İbrahim'in karısı Azize İsmail ise, hükümetin güvenliği garanti etmesi durumunda eşinin büyükelçilikten ayrılacağını söylemişti.

Azize İsmail, eşinin güvenlik garantisi alması durumunda polisle işbirliği yapacağını belirterek, eşi hakkındaki iddiaların yalan olduğunu, daha önce de bu tür suçlamalara maruz kaldıklarını ifade etti.

İçişleri Bakanı Seyid Hamid Albar ise, Enver İbrahim'in hayatının tehlikede olduğu iddialarını reddederek, muhalefet liderinin gerçek ile oyunun farkına varması gerektiğini ileri sürdü.

Albar, Enver İbrahim'in Türk Büyükelçiliği'ne büyükelçiyle konuşma bahanesiyle gittiğini, ancak bir daha çıkmadığını söyledi.

Enver İbrahim, büyükelçinin daveti üzerine Türkiye Büyükelçiliği'ne gittiğini belirtirken, yardımcıları, "başka büyükelçiliklerden de Enver İbrahim'e benzer davetler yapıldığını, ancak Türk hükümetine ekonomik danışmanlık yaptığı için Türk Büyükelçiliği'ni tercih ettiğini" söyledi.

Türk büyükelçi bakanlığa çağırılacak

Bu arada Malezya Dışişleri Bakanı Reis Yetim, Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Barlas Özener'i bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağıracaklarını söyledi.

Yetim, olayı Malezya'nın içişlerine müdahale olarak niteledi. Başbakan Yardımcısı Necip Rezak ise Enver İbrahim'e karşı bir komplo olduğu iddialarını yalanlayarak, hükümetin muhalefet liderinin kişisel güvenliğini sağlayacağını ifade etti.

Rezak, Enver İbrahim'in Türk Büyükelçiliği'ne sığınmasının, Malezya'nın Türkiye ile ilişkilerine zarar vermeyeceğini de kaydetti.

Suçlamaları reddetti

Enver İbrahim hakkında önceki gün yine "fiili livata" suçlamasında bulunulmuştu. Enver İbrahim ise suçlamaları, "Tamamen uydurma" diyerek reddetti.

Kuala Lumpur suç masası başkanı Ku Chin Wah, bir erkeğin polise Enver'in kendisine fiili livatada bulunduğu iddiasıyla başvurduğunu ve iddiayı soruşturduklarını söylemişti.

Enver'in lideri olduğu Halk Adalet Partisi yetkilileri ise suçlamada bulunan kişinin Enver'in özel danışmanı olduğuna inandıklarını belirtmişti.

Enver, 10 yıl önce başbakan yardımcısı iken de benzer bir iddia ve yolsuzluk iddiasıyla tutuklanmış, yolsuzluk suçundan hapis yatarken fiili livata suçundan aldığı ceza yüksek mahkeme tarafından bozulmuş ve 2004 yılında serbest bırakılmıştı.

Enver ilk suçlamada da zamanın başbakanı Mahathir Muhammed'e karşı çıkmasını engellemek için siyasi bir oyuna kurban gittiğini savunmuştu.

Enver, hakkındaki 5 yıllık siyasi yasak kalktığı için ara seçimlerle meclise girmek istediğini açıklamıştı.