Erdoğan'dan Cunta İması

Erdoğan'dan Cunta İması

Askeri Savcılığın kararını üstü kapalı eleştiren Erdoğan'dan derin ima...

Erdoğan, Askerî Savcılığın belge açıklamasını adeta yok saydı: TSK içinde bu tür çaba var mı, yok mu araştırılmalı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Askerî Savcılığı'nın, "AKP ve Gülen'i Bitirme Planı"yla ilgili verdiği takipsizlik kararını üstü kapalı olarak eleştirdi.

İnceleme ve soruşturmanın devam etmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, muhalefetten destek isterken Genelkurmay Başkanlığı'na da şu çağrıyı yaptı:

"Silahlı Kuvvetler'in içinde bu tür gayret, çaba var mı yok mu, orada da bu çalışmaların yapılması gerekiyor."

Erdoğan, Arnavutluk'a hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda Genelkurmay Askerî Savcılığı'nın kararını değerlendirdi.

MİT Müsteşarı Emre Taner ile geçen hafta görüşen Erdoğan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'nın yaptığı görüşmeden haberdar olduktan sonra İrticayla Mücadele Eylem Planı'nı istihbarat birimlerimiz tesbit etmişlerdir" demişti.

Erdoğan, bir gazetecinin "Genelkurmay tarafından bu belgenin hazırlanmadığı sonucuna varıldığı açıklandı. Bu sonucu nasıl değerlendiriyorsunuz? Muhalefetin, 'Bu belgenin kimler tarafından hazırlandığını bulmak hükümetin görevidir' eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:


Görev artık sivil yargının

"Askerî savcının vermiş olduğu karar noktasında, bundan sonraki süreç, benim anladığım kadarıyla, arkadaşlarımla da yaptığım görüşmelerde, daha önce de ileri sürdüğümüz gibi sivil yargının bundan sonraki süreci ele alacağı noktasındadır.

Çünkü bir siyasi parti hedef alınmıştır...

Burada bizler, hükümet olarak gerekli olan çalışmaları yapıyoruz. Ama en önemli adım, siyasi parti olarak, iktidar partisi olarak, biz suç duyurusunu savcılığa yapmış bulunuyoruz.

Burada savcılık gerekli çalışmaları yapacağı gibi bizler de gerekli çalışmaları yapacağız.


Asker de kendi içinde araştırma yapsın

İnanıyorum ki Silahlı Kuvvetlerimiz de gerekli çalışmaları yapacak. Çünkü Silahlı Kuvvetler'in içinde bu tür gayret, çaba var mı yok mu, orada da bu çalışmaların yapılması gerekiyor.

Hep birlikte bir dayanışma içinde, iktidarıyla muhalefetiyle. Yani muhalefet bu ifadeleri kullanarak kendisini bir kenara çekip alamaz. Onların da bildikleri, duydukları birçok şey olabilir.

Bunları da ilgili mercilere onların da bildirmesinde büyük fayda var. Bu, ülkemizin ortak bir meselesidir.

Demokrasiye gönül vermiş olan, demokratik hayatın vazgeçilmez unsuru olan tüm siyasi partilerin ortak sorunudur. Ve mücadelesini de hep birlikte vereceğiz.

Şüphesiz ki iktidar partisi olarak biz şu anda bu mücadelemizi sürdürüyoruz.

Nerede ne var, demokrasiyi zafiyete düşürmek için nasıl gayretler var, bizler bunun menşeine, nereye varırsa varsın inmenin gayreti içinde olacağız."


Başbuğ nasıl bir çalışma yapacağını bilir

Erdoğan, Askerî Savcılığın kararından sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ile görüşüp görüşmediğini soran ve ardından da "'Genelkurmay da gerekli çalışmayı yapmalı' dediniz.

Atıfta bulunduğunuz nasıl bir çalışma, Genelkurmay nasıl bir çalışma yapmalı?" sorusunu yönelten bir gazeteciye ise şu karşılığı verdi:

"Bizim Genelkurmay Başkanımızla haftalık görüşmelerimiz oluyor. Genelkurmay Başkanımızın bu aralar yurtdışı seyahatleri nedeniyle bu çalışmalarımıza ara verdik.

Bugün (dün) yapmamız gereken çalışmayı da ben yurtdışına çıkıyorum, ondan dolayı yapamıyoruz. Artık döndükten sonra bunun değerlendirmesini yapacağız.

Fakat Silahlı Kuvvetler'in içerisinde ne gibi çalışma yapılması gerektiğini de başta Genelkurmay Başkanımız olmak üzere hepsi zaten gayet iyi biliyorlar ve gerekli çalışmayı da yaptıkları inancındayım."

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, "Taraf gazetesinde yayımlanan söz konusu planın perde arkasında AK Parti'ye yönelik yeni bir kapatma girişimi olduğu iddia ediliyor, bu konudaki görüşleriniz nedir? Yeni Anayasa çalışmaları konusu ne aşamada?" sorusunun ilk bölümüne yanıt vermedi.

Erdoğan, partilerin kapatılmasını zorlaştırmayı da içeren Anayasa değişikliği konusunda ise parlamentodaki siyasi partilerin tümünün katılımını gerektiren, bir konsensüsü gerektiren bir çalışma yapmak istediklerini, ancak CHP'nin olumsuz yaklaştığını, MHP'nin ise "Önce görelim sonra bakarız" dediğini anımsattı.

Erdoğan, "Yaklaşımlar böyle olunca bu çalışmanın içerisine girmek sadece ülkede zamanı boşa harcamaktan öte bir şey olmayacak. Biz mevcut, şu andaki Anayasa'yla gitmek durumunda kalacağız" dedi.