Filistin Kızılayı: Gazze'nin kuzeyindeki tüm ambulanslar durduruldu

Filistin Kızılayı: Gazze'nin kuzeyindeki tüm ambulanslar durduruldu

Filistin Kızılayı, bu gün yaptığı açıklamada, İsrail'in art arda altıncı gün devam eden kara saldırılarının ardından Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki tüm ambulansların, yakıtın tükenmesi nedeniyle çalışmayı durdurduğunu duyurdu.

Cuma günü erken saatlerde hükümetin Gazze'deki medya ofisi, kuzey Gazze Şeridi'ndeki hastanelerdeki durumun felaket aşamasına ulaştığını, yoğun bakım ünitesindeki çocukların hayatını tehdit ettiğini ve 400.000 kişinin hayatını tehdit ettiğini söyledi.

Salı günü Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun Kamal Adwan, Endonezya ve Al-Awda hastanelerini sağlık personeli ve hastaları tahliye etmesi konusunda uyardığını ve benzer şekilde öldürme, yok etme ve tutuklama tehdidinde bulunduğunu söyledi.

Kızılay sözcüsü Raed Al-Nims, "Yakıtların bitmesi nedeniyle altı ambulans tamamen hizmet dışı kaldı ve İsrail işgali, sıkı kuşatma kapsamında kuzey Gazze Şeridi'ne herhangi bir miktarda akaryakıt girişini engelledi" dedi.

Kendisi, bu kesintinin "oradaki yaralı ve hastalara acil servis sağlama yeteneğinin felce uğramasına" yol açtığını açıkladı.

Filistin Kızılayı, bir yıllık imha savaşı boyunca İsrail ordusunun kasıtlı olarak ambulansları hedef aldığını, bunun da çoğunun hizmet dışı kalmasına yol açtığını söyledi.

İsrail saldırısının devam etmesi ve kuzeyde uygulanan kuşatmanın, 80 hastanın kuzeydeki hastanelerden Gazze Şehri ile orta ve güney Gazze Şeridi'ndeki hastanelere tahliyesine engel olduğunu belirtti.

Bununla ilgili şunları söyledi: "Dernek, son 48 saat içinde Gazze Şeridi'nin kuzeyine 80 hastayı tahliye etmek için 6 ambulans daha getirdi ancak kriz hala devam ediyor ve tahliye süreci gerçekleşmedi."

Al-Nims, ambulansların durdurulmasının "Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki hastanelerde ciddi bir tıbbi ekipman, yakıt ve ilaç sıkıntısı yaşanması ve bu durumun hâlâ orada yaşayan Filistinlileri büyük bir tehlike çemberine sokmasıyla" aynı zamana denk geldiğine dikkat çekti.

Daha önce Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Maher Shamiya, “Ordu, yoğun bakımdaki hastaları ve çocukları kuzeydeki hastanelerden tahliye etmekle görevli Dünya Sağlık Örgütü heyetini geri göndererek Gazze Şeridi'nin kuzeyine ulaşmasına izin vermedi. ”

Şamiya şöyle açıkladı: "İsrail ordusu, geçen Pazar günü başlayan askeri operasyonun ardından üst üste beşinci kez akaryakıt kamyonlarının Gazze ve kuzeydeki hastanelere girmesini engelledi."

Al-Nims, İsrail kuşatmasının devam etmesi nedeniyle Kuzey Valiliği'ndeki insani durumun hızla kötüleştiğini söyledi.

Sözlerine şöyle devam etti: "Bu kuşatma, temel insani yardım, sağlık ve yardım malzemelerinin valiliğe ulaşmasını engelliyor."

Altı gün önce Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Filistinliler ve resmi kurumlar, İsrail ordusunun bölgeyi kapsamlı bir kuşatma altına aldığını, su, gıda ve ilaç gibi temel malzemelerin girişini engellediğini, vatandaşların ayrılmasını da engellediğini ve bombalarla onları hedef aldığını açıklamıştı. füzeler ve ateş.

Nims, İsrail'in kuzey bölgelere yönelik zorla tahliye emirleri vermesi ve buralarda bölge sakinlerine ve sağlık ekiplerine yönelik tehditlerin "4 saha sağlık noktasının hizmet dışı kalmasına neden olduğunu" açıkladı.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki hastanelerin, İsrail'in tehditleri nedeniyle maruz kaldıkları tehlikeli koşullara veya saha ekiplerinin sürekli hedef alınmasına rağmen çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

Oksijen ve anestezi ilaçları gibi temel ekipman ve tıbbi malzemedeki akut kıtlığın, hastanelerin içinden geçtiği zor koşulları daha da kötüleştirdiğine dikkat çekti.

Al-Nims, Kızılay'ın "Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) gibi uluslararası kuruluşlarla koordinasyon içinde çalışarak kuzeye tıbbi ve yardım yardımlarını ulaştırmaya devam ettiğini" belirtti. Yakıt ve gerekli tıbbi aletlerin bulunmaması nedeniyle durum son derece kritik."

Görgü tanıklarının ifadesine göre, İsrail ordusu altıncı gün boyunca Jabalia kampına, Beyt Lahia ve Beyt Hanun kasabalarına kara saldırısını kapsamlı bir kara kuşatması altında sürdürüyor ve hareket eden herkese doğrudan ateşle giriş ve çıkış girişimlerini engelliyor.

Geçtiğimiz birkaç gün içinde İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki kara ve hava saldırılarını yoğunlaştırdığı olayda onlarca Filistinlinin ölümü ve yaralanması yaşandı. Filistin Sivil Savunma Servisi ise şehitlerin cenazelerinin hâlâ toprak altında olduğunu bildirdi. Kurtarma ekiplerinin kasıtlı olarak hedef alınması sonucunda yıkılan evlerin enkazı ve sokaklar, bunları kurtarmanın imkansız olduğu bir ortam oluştu.

Kuzey Valiliği'nin doğu ve batı bölgelerine Pazar günü başlayan bu saldırılar, İsrail ordusunun operasyonun "Hamas hareketinin yeniden güç kazanmasını engelleme" bahanesiyle başlatıldığını açıklamasıyla geçen Mayıs ayından bu yana en şiddetli saldırılar oldu.

Jabalia kasabasında bu, soykırım savaşının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in bölgeye düzenlediği üçüncü kara saldırısıdır.

İsrail ordusu Pazartesi günü Filistinlileri Jabalia kasabası ve kampındaki, Beyt Hanun ve Beyt Lahia kasabalarındaki evlerini boşaltmaları ve kendi deyimiyle "güvenli koridor"dan güneye gitmeleri konusunda uyardı. Gazze'deki güvenlik, bunun "aldatma ve yalan" olduğunu düşünerek vatandaşları buna yanıt vermemeleri konusunda uyardı.