Fransa neyse de, Suriye hükümetine ne oluyor?


Fransa'da peçe takan Müslüman kadınların sayısı 2000'i geçmiyormuş; yine de 'Memleket elden gidiyor' diye ödleri koptu Fransızların.

Cumhuriyeti payidar kılmak bahanesiyle peçeyi yasakladılar.

Yakında başörtüsünü de yasaklayabilirler.

Hatta Müslümanlığın Fransa'da tümden yasaklanması da sözkonusu olabilir.

Gülmeyin!

Kur'an'dan "cumhuriyet değerlerine aykırı" ayetler okudukları için Fransa'dan sınır dışı edilmiş cami hocaları var.

"Anti semitik, cinsiyet ayrımcısı ve teröre azmettirici ayetlerle dolu olan Kur'an'a inanan herkes Batılı değerler için potansiyel bir tehdit oluşturuyor" anlayışı (veya propagandası) ileride bir Müslüman soykırımını bile tetikleyebilir.

Filozof Jean Baudrillard, Sırpların Boşnakları ve Arnavutları "Avrupa adına" kestiği günlerde söylemişti: Avrupa Devleti, bünyesindeki Müslümanları asimile edemeyeceği kanaatine varırsa bir gün, o katliam manzaralarını Paris yahut Londra sokaklarında da görebiliriz.

Londra şimdilik Paris'ten mutedil görünüyor.

Philip Hollobone diye bir milletvekili "Biz de peçeyi yasaklayalım" diyormuş, fakat Göç Bakanı Damian Green peçe konusunda Fransa'nın izinden gitmeyeceklerini söylemiş.

Aferin İngiliz hükümetine.

Ve teessüfler Suriye hükümetine.

Geçenlerde 1200 peçeli öğretmeni ve üniversite hocasını görevden alan Suriye hükümeti, şimdi de üniversite öğrencilerinin peçe takmasını yasakladı.

Resmi gerekçe: "Kişiyi tanınmaz hale getiren peçenin akademik ve etik değerlere aykırı olması."

Burada biraz duralım...

Sene 2007.

Şam Üniversitesi'nde bir öğretim görevlisiyle sohbet ediyoruz.

Türkiye üniversitelerindeki başörtüsü yasağına bir anlam veremediğini söylüyor.

"Bizde peçe bile serbest" diyor.

Türkiyeli bir gazetecinin bunu öğrendiğinde çok şaşırdığını ve "Peçeli öğrencinin kız mı yoksa erkek mi olduğunu nasıl anlıyorsunuz?" diye sorduğunu gülerek anlatıyor.

"Çok basit." demiş o gazeteciye; "Bayan görevliler peçeyi açıp bakıyorlar."

İmdi:

Baas rejimi ile mütedeyyin halk kitleleri arasındaki sorunları çözmeye dönük adımların atılması beklenirken, yeni bir gerginlik kaynağı olan bu yasak da nereden çıktı?

Öğrencilerin peçeleri şu veya bu şekilde sıkıntılara neden oluyorsa, o sıkıntıları aşmak için ille de peçeyi yasaklamak mı gerekir?

Başka hiçbir yolu yok mu bunun?

Peçe takmak İslami bir vecibedir veya değildir; öyle olduğuna inanarak peçe takan hanımların yüzlerini zorla açmaya veya onların tahsiline mani olmaya kalkmak insafa sığar mı?

Bundan 10 sene evvel iktidara geldiğinde halka özgürlük vaat eden Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in, halk üzerindeki baskıların arttırılmasına cevaz vermesi anlaşılır şey değil.

Düpedüz fitne olan peçe yasağını bir an evvel kaldırtmasını diliyoruz.

yenişafak

Bu yazı toplam 2288 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar