Füze Kalkanı Washington'da Görüşülecek
Rusya ile ABD arasında ilişkilerin gerilmesine neden olan füze savunma sistemi ile ilgili müzakerelere yarın Washington'da devam edilecek.
Müzakereler 2-4 Nisan'da yapılacak NATO zirvesi öncesi uzlaşı sağlama açısından son fırsat olarak görülüyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates'in 18 Mart'ta Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Anatoly Serdyukov'la birlikte gerçekleştirdikleri görüşmelerden sonuç alınamamıştı.
Yarın yapılacak müzakereler bakan yardımcıları seviyesinde gerçekleşecek. ABD heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı John Rood başkanlık ederken, Rus heyetine de Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Kislyak başkanlık edecek.
Washington, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne kurulacak sistemin doğrudan Rusya'yı hedef almadığını, İran ve Kuzey Kore gibi ilerde nükleer silahlara sahip olma ihtimali bulunan ülkelere karşı bir güvenlik önlemi olduğunu iddia ediyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ABD'nin güvence veren son yazılı teklifinin yapıcı olduğunu ifade ederek, "Ancak bu potansiyel her zaman olacak. Yani gerektiğinde bu sistem Rusya'nın nükleer kapasitesini zayıflatmak için kullanılabilir." değerlendirmesi yapmıştı.
Rusya'ya sunulan yazılı teklifte sistemde Rus gözlemcilerin bulunması, İran gerçek tehdit oluncaya kadar sistemin aktif hale getirilmemesi gibi güvenceler yer alıyordu. Ancak Rusya NATO'nun genişlemesi ile de bağlantılı olarak Rusya'nın çevrelenmesi yönünde bir gizli ajandanın olduğuna inanıyor. Rusya eski Sovyet ülkeleri Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyesi olmaları durumunda Karadeniz'deki askeri varlığının da zayıflamasından endişe ediyor. Rusya Ukrayna'yı nükleer füzelerin hedefi olmakla tehdit ederken, Gürcistan'ın da bölünme tehdidi ile karşı karşıya olduğu uyarısı yapıyor. Son olarak Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Gürcistan'ın özerk bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığının tanınması yönünde Kremlin ve hükümete tavsiyede bulunulması kararı aldı.