Hamas'ın İran Füzeleri...

Hamas'ın İran Füzeleri...

Siyonist rejim istihbarat kaynaklarına yakınlığı ile bilinen DEBKA internet sitesi İran savaş gemileri ve Hamas füzelerini yazdı.

DEBKA: İRAN SAVAŞ GEMİLERİ SURİYE'YE DEMİRLERKEN HAMAS'IN İRAN YAPIMI FÜZELERİ DE BEERŞEBA'YI VURUYOR

"İsrail'in güvenlik liderleri Hamas Çarşamba günü İran yapımı iki uzun menzilli Grad füzesini Negev'deki Beerşeba ve Netivot şehrine fırlattığında çok fazla şaşırmamış olmalılar. Saldırı tam olarak İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Habibullah Seyyari'nin Suriye'nin Lazkiye limanında, ABD ya da İsrail müdahalesi olmaksızın Süveyş Kanalı'ndan geçen iki İran savaş gemisi için düzenlenen hoş geldin partisine katıldığı esnada gerçekleşti. Bu ziyaret aynı zamanda Hamas'ın İsrail karşısındaki yeni ve çifte saldırısı ile de aynı zamana denk geldi.

Beerşebalılar 30 km ötedeki Gazze Şeridi'nden fırlatılan karadan karaya uzun menzilli Grad füzesi ile İsrail'in 2009 yılındaki dökme kurşun operasyonundan bu yana ilk kez vuruldular. Alarm sirenleri ile patlamanın arasında geçen birkaç saniye içersinde ancak kendilerini bomba korunaklı odalarına atabildiler. İnfilaktan kurtulmaları için evlerinin tek bölgesi de burasıydı. Füzelerin düştüğü caddede on bir kişi şok kurbanı olarak hastaneye kaldırıldı.

Netivot kasabası da Gradların yerleşimsiz bölgeye düşmesiyle ucuz kurtulmuş oldu.

Aynı günün erken saatlerinde Filistinli silahlı bir grubun sınır teline patlayıcı yerleştirmeleri ve havan ateşi açmalarıyla silahlı bir çatışma patlak vermişti. İsrail sınır devriyeleri ve tankları ateşe karşılık verdiler ve 11 Filistinliyi yaraladılar. İkinci bir havan ateşi de Şaar Hanegev Kibbutz'una yöneltildi.

Çarşamba gecesi İsrail Gazze Şeridi'nin menzili içersine giren yerleşimleri (Beerşeba, Netivot, Ofakim, Siderot, Askalan ve Aşdod şehirlerini) yeni Filistin saldırıları karşısında kırmızı alarm durumuna soktu. O gece İsrail hava akınları bir İslami Cihad füze timini vurdu, uçaklar sonra da Hamas'ın komuta merkezlerini bombaladılar. Bu merkezler İsrail'in rutin hava misillemeleri beklendiğinden acele bir şekilde boşaltılmışlardı.

Debka'nın askeri kaynakları Netanyahu hükümetinin zayıflığı ve sorumsuzluğu dikkate alındığında -İsrail güvenliğinin Arap başkentlerindeki sürekli kargaşadan kaynaklanan acil durum değerlendirmesine duyduğu ihtiyaca rağmen- Gazze Şeridi'nden daha fazla saldırı beklenmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtiyorlar. Hamas'ın Hüsnü Mübarek'in Mısır'daki düşüşüyle güçlenmiş olduğu kesin olmasına rağmen İsrail, Hamas Gazze'den Sina ve Mısır-İsrail sınır bölgelerine atlarken kenarda durmayı tercih etti, hatta Hamas'ın özel bir birimi 5 Şubat'ta İsrail'in doğal gaz ihtiyacının yüzde kırk üçünü taşıyan boru hattını havaya uçurduklarında bile. Onarım birimleri İsrail'in enerji faturasına aylık yaklaşık 400 milyon dolar daha eklediler.

Başbakan Benyamin Netanyahu'nun tüm yaptığı yeni bir Mısır tugayının daha –bir kısmı boru hattını korumak üzere; Kahire boru hattını onarmaya dönük hiçbir işaret vermedi- Sina'ya girişine izin vermek oldu.

Batılı askeri kaynaklar İran destekli Hamas'ın Kahire'deki belirsiz durumu ve İsrail tepkisizliğini sömürdüğünü, bunu Süveyş Kanalı ve Sina üzerinden yapacağı kaçakçılıkla silah yığınağını iki hatta üç kat miktarda arttırmakta kullanacağını kaydediyorlar. İsrailli bir yetkili, daha önce Gazze'ye bu miktarda karadan karaya füze, uçaksavar ve anti tank füzesi sokulduğunu görmediğini söylüyor.

İki İran savaş gemisinin 22 Şubat Salı günü, Mısır veya Amerikan-İsrail gemileri tarafından kargolarının teftiş edilmesi bile olmaksızın Süveyş Kanalı'ndan serbestçe geçebilmesi Tahran'a yayılmacı arzularını arttırma cesareti verdi. Hamas bu durumda İsrail karşısındaki çifte saldırısının çok iyi karşılanacağını anlamıştı. Filistinli radikaller, Tahran savaş gemilerinin Lazkiye'ye demirlediğini ilan edene ve İran donanma komutanının Suriye'ye vardığı geceye kadar saldırılarını beklettiler. Sonra da önce İsrail devriyesine saldırdılar, ardından da Gradlarını Beerşeba ve Netivot'a ateşlediler.

İsrailli politikacılar bu iki geminin bir bıçağın keskin ucu olduğu gerçeğini görmezden gelmeyi tercih ediyorlar. İranlılar Süveyş Kanalı'ndan geçmeyi sürdürüp Lazkiye'de toplanacak gemilerle Akdeniz'de sabit bir üs kurmak üzereler. Hamas da İran'ın bu askeri varlığını geliştirmesine ve İsrail'in çaresizce beklemesine güveniyor, tıpkı Mısır'ın yeni askeri idarecilerine yaptığı, İran gemilerinin Süveyş Kanalı'ndan geçişine engel olması teklifinin cevapsız kalışında olduğu gibi.

Gazze'yi yöneten Filistinliler Grad füzelerini Akdeniz'deki İran desteğinden duydukları memnuniyet mesajı olarak gönderiyorlar. Debka'nın askeri kaynaklarıysa bu mesajların Tel Aviv için bir uyanış çağrısı olup olmayacağını merak ediyor."

Debka'da yayınlanan bu analiz Kemal Saral tarafından Velfecr için çevrildi.