Hapisten "Rahşan" kurtardı

Hapisten "Rahşan" kurtardı

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün Muğla Akbük’te kaçak olarak yaptığı yalısına Muğla Valiliği İl Özel İdare tarafından müdahale edilmesi gerekirken...

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün Muğla Akbük'te kaçak olarak yaptığı yalısına Muğla Valiliği İl Özel İdare tarafından müdahale edilmesi gerekirken, Özkök'ün eşi Tansu Özkök'ün kültür ve tabiat varlıklarına zarar verdiği için hapse girmekten Rahşan Affı ile kurtulduğu belirlendi.


Tansu Özkök'ün hakkında Muğla Savcılığı'nca 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı hareket ettiği için soruşturma başlatıldığı, 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaktan son anda Rahşan Affı'yla kurtulduğu belirlendi.
İSKAN İZNİ YOK
Muğla Akbük 23 pafta 131 ada ve 1 parselde bulunan araziyi ve üzerinde bulunan eskiden yağhane olarak kullanılan metruk binayı Saim Adalı isimli şahıstan satın alan Ertuğrul Özkök, arazi ve yapıyı eşi Tansu Özkök üzerine kaydetti. 1986 yılında 1. Derece Doğal SİT alanı ilan edilen binaya Anıtlar Kurulu'nun izni olmadan çivi bile çakılamazdı ve İmar Affı'ndan lokanta olarak düzenlenmesi için faydalanılmıştı.
SİT ALANI DİNLEMEDİ, İNŞAAT YAPTI
Binanın SİT alanında olmasını dinlemeyen Ertuğrul Özkök, harabe haldeki yapıyı hiçbir resmi izne gerek görmeden restore ettirmeye başladı. Amacı yalı haline getirmekti. Çevresi zeytin bahçeleri ile çevrili koyda köylülerin bahçelerine kulübe bile konulmasına izin verilmezken, Özkök'ün SİT alanında inşaat çalışmasına başlaması şikayet konusu oldu. O dönem Yerkesik Belediyesi'ne bağlı olan Akbük'te köylüler Özkök ailesinin kaçak inşaat çalışması yaptığını belediyeye bildirdiler. Dönemin belediye başkanı İlker Toksöz, Akbük'e bir ekip göndererek kaçak yapılaşmayı yerinde tesbit ettirdi. 3194 sayılı kanuna aykırı olarak kaçak yapılan yapılaşma mühürlenerek tatil edildi. Yerkesik Belediyesi encümeni toplanarak konuyu görüştü ve Tansu Özkök tarafından kaçak olarak yaptırılan yapının özel çevre koruma bölgesinde 1. Derece Doğal SİT alanında ve inşaat ruhsatına bağlanmayacak yapılardan olması sebebiyle yıktırılmasına ve yapı sahibine para cezası kesilmesine oy birliği ile karar verildi. Kararın altına Encümen üyeleri İlker Toksöz, Saffet Dinçsoy, Turgut Özsoy, Mustafa Koçal, Sadi Öztürk imza attı. Alınan karar tam anlamıyla uygulanmadı. Belediyenin, yapının eski haline getirilmesi yönündeki uyarısı üzerine Özkök ailesi havuzu ve villaya yapılan bazı eklentileri yıkmakla yetindi.
----------
DAVAYI RAHŞAN AFFI ENGELLEDİ
Yerkesik Belediye Başkanlığı, kültür ve tabiat varlıklarına zarar verdiği gerekçesiyle Tansu Özkök hakkında Muğla Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcılık, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 65/b maddesinde düzenlenen "SİT şartlarına ve korunma planlarında, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurullarınca belirlenen alanlarda öngörülen şartlara aykırı izinsiz inşaat yapan veya yaptıranlar bir yıldan üç yıla kadar ağır hapis ve ellibin liradan ikiyüzbin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılırlar" bendine aykırı hareket etmekten Özkök hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma devam ettiği sırada Rahşan Affı olarak bilinen 4616 sayılı yasa çıktı. Muğla Cumhuriyet Savcılığı'nın kamu davası açılmasının ertelenmesine dair aldığı kararda şu ifadeler yer aldı: "Sanık Tansu Özkök hakkında kamu davası açmayı haklı gösterecek delil bulunduğu, ancak sanıkların eylemlerinin suç tarihi ve suçun niteliği, yapılan adli sicil araştırma sonuçlarına göre '23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıverme, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair 4616 Sayılı Yasa' kapsamına girdiği anlaşılmakla, sanıklar hakkında kamu davası açılmasının 5 yıl ertelenmesine karar verildi."
Tansu Özkök, kamuoyunda dürüst (!) olarak tanınan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'in mimarı olduğu af kanunu olmasaydı, kaçak olduğu resmi belgelerle kanıtlanan ve tahliyesi gereken yalıdaki illegal inşaat faaliyeti sebebiyle, ayrıca 3 yıla kadar hapis talebiyle yargılanacaktı. Ertuğrul Özkök'ün kaçak yalısının tahliye edilip lokantaya çevrilme işleminin Akbük mevkiinin mücavir alanının Yerkesik Belediyesi'nden alınarak Sarnıç Köyü'ne verilmesi sebebiyle Muğla İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor. İl Özel İdare'nin amiri ise Muğla Valisi Ahmet Altıparmak.