Hareketli çocuklara baskı yapmayın!

Hareketli çocuklara baskı yapmayın!

"Çocuğa talimat verirken göz kontağı kurulmalı, tane tane, sakin ama ciddi bir şekilde konuşulmalı" dendi.

Aşırı hareketlilik konusunda çocuğun baskı altına alınmaması gerektiğini belirten Çocuk Gelişim Uzmanı Aysun Demirok, "Çocuğa talimat verirken göz kontağı kurulmalı, tane tane, sakin ama ciddi bir şekilde konuşulmalı" dedi.


Çocuğun gelişim düzeyine uygun olmayan aşırı hareketlilik konusunda aileleri uyaran uzmanlar, böyle çocukların kontrol edilmesi konusunda baskı yapılmaması tavsiyesinde bulunuyor.
Bursa Zübeyde Hanım Doğumevi Çocuk Gelişim Uzmanı Aysun Demirok, hiperaktivite bozukluğunun tesbiti için dikkat eksikliğinin 7 yaş öncesinden bulunması gerektiğini söyledi.
İstekleri erteleyememe ve dikkat dağınıklığı gibi olumsuzlukları bulunan aşırı hareketlilik konusunda çocuğun baskı altına alınmaması gerektiğini vurgulayan Demirok, bunun, çocuğu olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.
Demirok, anne-babalara şu önerilerde bulundu: "Çocuktan bir şey istenilirken çocuğun dikkati çekilmeli, gözlerinin içine bakılmalı ve basit, anlaşılır isteklerde bulunulmalıdır. TV, bilgisayar ve video oyunları sınırlanmalıdır. İlköğretim çağındaki çocukların en çok 1-1,5 saat TV ve bilgisayar başında vakit geçirmelerine izin verilmelidir. Çocukla kurulan iletişimde kesin sınırlar olmalı, kurallar ve beklentiler açık şekilde verilmeli, 'hayır'ın anlamı hayır olmalıdır. Dikkat çekecek yollarla talimat verilmelidir. Eğer çok monoton bir ses tonuyla talimat veriyorsanız, çocuğunuz bunu önemsemeyebilir. Talimat verirken göz kontağı kurmak, tane tane, sakin ama ciddi bir şekilde konuşmak işe yarayabilir. Bağırmak, çocuğun söylediğinizin anlamına değil, sesin yüksekliğine odaklanmasına yol açar."
"ÇOCUĞA NE YAPMASI GEREKTİĞİ SÖYLENMELİ"
Aysun Demirok, "Çocuğa ne yapmamasından çok ne yapması gerektiği söylenmeli ve gösterilmeli ki doğru model olunsun. İstenmeyen davranışta sınırlı seçenekler kullanın. 'Bu üç tane ayakkabı içinden istediğin bir tanesini alabiliriz' gibi. Çocuğun olumlu davranışları ödüllendirilmeli bazı olumsuz davranışları görmezden gelinmelidir. Davranışlarını değiştirmede cezadan çok ödül kullanılmalıdır. Kullandıkları araç-gereçleri kötü kullandıkları ve sıklıkla kaybettikleri için her kaybettiğinde yenisinin alınması pekiştirme rolü oynar, neden kaybettiklerinin sorulması da bu oranı artırabilir. Bu yüzden yeni bir eşyanın alınmasında kendi harçlığından para biriktirmesi, kaybettiği eşyadan dolayı doğacak sıkıntılı duruma bir müddet katlanmasına izin verilmesi işe yarayabilir. Dikkatleri çok çabuk dağıldığı için, ders çalışma ortamı iyi düzenlenmelidir. Düzenli olarak aynı yerde olabileceği bir çalışma köşesi olmalı, iyi aydınlatılmış ve havalandırılmış olmalı, oda dağınık olmamalı, gürültülü bir pencere önü ya da evin salonu veya oturma odası gibi hareketli bir yer olmamalıdır. " şeklinde konuştu.