Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Haydi hayırlısı

 
24 Parti seçime girecek deniyordu, 18 Parti YSK"ya aday listesi verdi.
YSK"ya listelerini getiren 18 siyasi partinin isimleri şöyle: Adalet ve Kalkınma Partisi, Demokrat Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Emek Partisi, Millet Partisi, Liberal Demokrat Parti, Saadet Partisi, Hak ve Eşitlik Partisi, Halkın Sesi Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Yurt Partisi, Doğru Yol Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Milliyetçi Muhafazakar Parti, Büyük Birlik Partisi, Demokratik Sol Parti.

Halkın alışık olduğu şekilde partileri 2 gruba ayıracak olursak 11 Parti bir tarafta 7 Parti öbür tarafta. Bunlar sol, Kemalist, sosyalist koalisyon. Diğerleri sağ, milliyetçi, muhafazakar ve dindar kesim.. Bu kamplar arasındaki denge 70/30 dengesi..

Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Alternatif Parti, Halkın Yükselişi Partisi, Genç Parti ve Bağımsız Türkiye Partisi"nin temsilcileri YSK"ya, seçime katılmayacaklarına ilişkin dilekçelerini sundu. Türkiye Partisi ise seçime katılmayacağını bildirmedi ama, YSK"ya da gelmedi.. Böylece 6 Parti seçim dışı kaldı..

Sadece 5 Parti, bütün seçim bölgelerinde aday gösterdi..

Hâlâ, bazı partiler, aday listelerini çekip, başka partilerin listesinden seçime girebilirler.. Yani seçime girecek parti sayısı daha da düşebilir..

BDP 39 ilde 61 bağımsız aday gösterdi BDP"li 8 milletvekili bu seçimlerde aday gösterilmedi..

Başka kimler, nereden bağımsız aday oluyor, onu da öğreneceğiz.. Ergenekon sanıklarından bağımsız aday olacak olan var mı? Olsalar çok iyi olur. Hem kaç oy alacaklarını görürüz, hem de onların alacakları her oy CHP"den gider..

Bu seçimde sanıldığı gibi, "Cemaat"ın flaş isimleri AK Parti listesinden aday değil.. Hemen hemen hiçbir partide hiçbir klik çok güçlü isimlerle, belli bir blok şeklinde temsil edilmiyor. Daha ılımlı isimler ve her kesimden kişiler listelerde daha fazla yer bulmuş gibi sanki..

Bu seçimlerde de seçmen yine, umduğunu bulamasa da , korktuğundan emin olmak için, istemediğinin karşısındaki partiye oy verecek.. Yani "def-i mazarrat, celbi menafiden evladır" kuralını uygulayacak..

Baraj ve bu korku psikolojisi, Türkiye"yi istikrar arayışı ile birlikte 2 partili, sisteme doğru itti.. Türkiye bugün geleceğini bu vadede arıyor..

Aday listesi açısından tabanda en fazla rahatsızlık uyandıran parti CHP, onu MHP takip ediyor. Onun ardında AK Parti geliyor..

Bir de bir ittifak yapamamanın verdiği rahatsızlığı yaşayan partiler var.. MHP bunlardan biri.. DP, SP, BBP, BTP, TP kendi arasında ittifak yapıp MHP"nin kapısını çalacaklardı..

CHP sadece Ergenekonla ittifak kurabildi. Ne Hikmet Çetin, ne Karayalçın ve ne de DSP listede yok.

HAS Parti de bir ittifakta yer alamadı..

Sol ya da sosyalist bir ittifak da kurulamadı.

Bir Arap atasözünde, Araplar için söylendiği gibi "Bizim siyasiler, bir defa ittifak ettiler, o da bir daha ittifak etmemek üzere.." Sağda da ittifak yok, milliyetçilerde de, dindarlar arasında da.

Önümüzdeki, günlerde Alevi, engelli, kadın, gayrimüslim, Kürt adaylar konusu da gündeme gelecek.. Sanırım bu seçimde kadın ve engelli adaylarda rekor var..

Şu kesinleşti ki, Meclis"in yarıdan fazlası değişecek. Daha genç ve kadın sayısının arttığı bir Meclis çıkacak ortaya.. Bu Meclis"te karizmatik, popüler isimler çok fazla değil.. Çok fazla kavgacı isim de yok. Daha ılımlı ve dengeli. En kavgacı parti yine CHP olacak..

İttifak konusunda ise 28 Nisan"a kadar hâlâ kapı açık.. Böyle bir ittifakın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman gösterecek..

Bu arada yerlerinden memnun olmayan adaylardan istifa da gelebilir.. Kimileri de, intikam için gidip, bir başka partiden aday olmak isteyebilir..

BDP"nin adayları eskisine göre daha ılımlı.. CHP de ise işler daha da karışacak gibi.. CHP bugün biraz daha az solcu, ama biraz daha fazla Alevi.. Hatta ekseni biraz sağa kaydı bile denilebilir.. Ama kesinlikle daha fazla Ergenekoncu.. CHP"nin sağı da solu da, Ergenekonda buluştu..

En ilginç iki aday ise, iki kardeşin iki farklı partiden aday olması. Türkeş"in iki oğlundan biri AK Parti"den, öbürü MHP"den aday.

Bu arada Hasan Celal Güzel"in eşi Ülker Güzel de AK Parti"den aday. Manzara böyle.

Not: Dünkü yazımda "Hasan Hüseyin Ceylan"ın MHP"den aday olması benim için sürpriz oldu" demiştim. RP eski milletvekili Hasan Hüseyin Ceylan aradı. MHP"den aday olan Hasan Hüseyin Ceylan"ın bir başkası olduğunu, arada isim benzerliği bulunduğunu hatırlattı. Okuyucularıma duyururum.

Selâm ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 2252 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar