Hindistan'da İslami Okullar Yasaklandı!
Hindistan'ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradeş'teki bir mahkeme, ülkede yapılacak ulusal seçimler öncesinde İslami okulları yasakladı.
Hindistan'ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradeş'teki bir mahkeme, ülke çapında yapılacak seçimlerden haftalar önce, medreseleri düzenleyen bir yasayı iptal ederek İslami okulları tamamen yasakladı.
Cuma günü Uttar Pradeş'teki Allahabad Yüksek Mahkemesi, CNN tarafından takip edilen bir mahkeme kararına göre, 2004 Medrese Yasası'nın anayasaya aykırı olduğunu ilan ederken, eyalet hükümetine İslami sisteme kayıtlı öğrencileri genel okullara taşıması talimatını verdi.
Yine laiklik kılıfı!
Yüksek mahkeme kararında, "2004 tarihli Medrese Yasası'nın, Hindistan Anayasasının temel yapısının bir parçası olan Laiklik ilkesini ihlal ettiğine inanıyoruz" dedi. Kararda ayrıca, “Eğitim sağlamak Devletin asli görevlerinden biri olduğundan, söz konusu alanda yetkilerini kullanırken laik kalmak zorundadır. Belirli bir dinin, onun talimatlarının, emirlerinin ve felsefelerinin eğitimini sağlayamaz, ayrı dinler için ayrı eğitim sistemleri oluşturamaz.”
Hindulara tamam, Müslümanlara yasak
Mahkemenin iddia ettiğinin aksine medreselerde öğrencilere matematik ve fen gibi genel konuların yanı sıra Kur'an ve İslam tarihinin de öğretildiği bir eğitim sistemi sağlanıyor. Bazı Hindular ayrıca çocuklarını Gurukuls olarak bilinen eşdeğer bir sisteme, yani öğrencilerin bir "guru" veya öğretmen gözetiminde genel konuların yanı sıra eski Vedik yazıları da öğrendikleri yatılı eğitim kurumlarına gönderiyorlar.
Karar, ülkenin Yüksek Mahkemesinde temyiz edilebilir. Ülkenin 2011'deki en son nüfus sayımı verilerine göre, Uttar Pradeş yaklaşık %20'si Müslüman olan yaklaşık 200 milyon insana ev sahipliği yapıyor.(Milli Gazete)