Hizbullah: Lübnan ABD'nin Çiftliği Değil

Hizbullah: Lübnan ABD'nin Çiftliği Değil

Lübnan’da yılan hikayesine dönen cumhurbaşkanlığı seçimi önceki gün 10. kez ertelendi. Ülkedeki siyasi açmaz dolayısıyla eylül ayından bu yana düzenlenemeyen seçimler, şimdi 29 Aralık’a bırakıldı.

Hizbullah ise, Lübnan’daki Amerikancı iktidar ittifakından yeni cumhurbaşkanını “tek taraflı” olarak seçmesini isteyen ABD Başkanı George W. Bush’a sert tepki gösterdi. Örgütün iki numaralı ismi Şeyh Naim Kasım, ABD Başkanı’na atfen, “Bush, emrin yerine getirilmeyecek ve vasiliğin ise reddedildi. Lübnan, istediğin gibi at koşturabileceğin çiftliğin değil” dedi.

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı ayrıca, “Lübnan’daki grubuna Anayasa’yı çiğneme çağrısı yapan Bush, bölgedeki ardışık başarısızlıklarına rağmen Lübnan’da Amerika ve İsrail çıkarına başarı elde edebileceğini düşünüyor. Ama Bush tansiyon artırırken, Lübnanlılar ise anlaşmaya varmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Lübnan Meclisi’ndeki Hizbullah Milletvekili Hasan Fadlallah ise Bush’un açıklamalarının, ABD yanlısı iktidar ittifakı ile Hizbullah ve müttefiklerinin başını çektiği muhalefet arasındaki olası anlaşmayı tehlikeye attığını belirtti.
Bush, Lübnan’daki siyasi tıkanıklığa ve seçimlere ilişkin yaptığı açıklamada, “14 Mart İttifakı, kendi adayını belirleyip, parlamentoyu toplar ve mutlak çoğunluk olarak kendi başkanını seçebilir. Ve bu gerçekleştiğinde dünya, yeni başkanı benimser” demişti.

Derin kriz
Lübnan’daki derin siyasi krizin en açık göstergesi haline gelen cumhurbaşkanlığı seçimi aylardır yapılamıyor. Genelkurmay Başkanı Michel Süleyman, tüm tarafların üzerinde uzlaşabildiği yegane isim oldu. Ancak Lübnan anayasası üst düzey kamu görevlilerinin bu göreve aday olabilmesi için son görevlerinden iki yıl önce ayrılmış olmasını şart koşuyor. Böylece Süleyman’ın adaylığının önünü açacak anayasa değişiklikleri gerekli. Ancak taraflar bu sırada başka tavizler de koparmaya çalışıyor ve bu nedenle düğüm çözülemiyor.

Amerikan karşıtı muhalefet şimdi, Süleyman cumhurbaşkanlığına geldikten sonra oluşacak yönetim konusunda veto hakkı olmasını talep ediyor. Parlamentoda çoğunluğa sahip olan Amerikancı iktidar ittifakı ise bu fikre karşı çıkıyor. Bu durum Lübnan’da, 1990’da İç Savaş’ın sona ermesinden bu yana yaşanan en ciddi siyasi kriz olarak tanımlanıyor. Zira tam bir uzlaşma olmadan ilerleme sağlanamayacak.

Ülkede anayasa gereği, cumhurbaşkanının Maruni Hıristiyan olması; seçilmesi içinse parlamento oturumunda üçte iki toplantı yeter çoğunluğu sağlaması gerekiyor. Şimdiye dek farklı partilerin çeşitli gerekçelerle yaptıkları boykot nedeniyle bu sayıya ulaşılamadı.
Lübnan’daki siyasi kriz durumu nedeniyle ABD ve Suriye yönetimleri de birbirlerini suçluyorlar.

evrensel