HSYK'nın YARSAV'lı Üyeleri
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in 'Salı günü çıkabilir' dediği atama, terfi ve yer değiştirmeleri içeren 'yaz kararnamesi'ni yine erteledi.
Adalet Bakanı'na direnen HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ile HSYK üyeleri Musa Tekin ve Orhan Cem Erbük'ün Ergenekon soruşturmasını eleştiren ve Ergenekon sanıklarına açıkça destek veren Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun başkanlığını yaptığı ve hiçbir hukuki dayanağı olmayan YARSAV'a üye olduğu belirlendi.
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) atama, terfi ve yer değiştirmeleri içeren 'yaz kararnamesi' Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e rağmen ertelendi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in 'Salı günü çıkabilir' dediği kararnameyi erteleyen HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in, Ergenekon soruşturmasını eleştiren ve Ergenekon sanıklarına açıkça destek veren Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun başkanlığını yaptığı ve hiçbir hukuki dayanağı olmayan Yargıçlar ve Savcılar Birliği'ne (YARSAV) üye olduğu ortaya çıktı.
Kadir Özbek'in yanı sıra HSYK üyeleri Musa Tekin ve Orhan Cem Erbük'ün de, YARSAV'a üye olduğu belirlendi.
5 ASİL ÜYEDEN 3'Ü YARSAV ÜYESİ
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Adalet Bakanı ile kurulun doğal üyesi Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın yanısıra 3'ü Yargıtay, 2'si Danıştay'dan seçilen toplam 7 asıl üyeden oluşuyor. Sözkonusu tabloya göre; Yargıtay ve Danıştay'dan HSYK'ya seçilen 5 asil üyeden 3'ü YARSAV'lı olarak görülüyor.
YARSAV, ERGENEKON SORUŞTURMASINI HEDEF ALIYOR
Ömer Faruk Eminağaoğlu, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından Cumhuriyet gazetesine destek ziyaretinde bulunanlar arasında yer almıştı.
Cumhuriyet gazetesi, Eminağaoğlu'nun ziyarete ilişkin fotoğrafına yer verirken, YARSAV Başkanının gazetenin yazarlarından Cüneyt Arcayürek ile görüşerek 'geçmiş olsun' dileğinde bulunduğu ifade edildi. Balbay, Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasında 'cebir ve şiddet kullanarak TC hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı.
Eminağaoğlu, Ergenekon Terör Örgütü soruşturması kapsamında evi aranan Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun yanında yer almıştı. Eminağaoğlu, Yargıtay binasından Ergenekon soruşturmasını hedef alan bir açıklama yapmıştı.
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Ergenekon Terör Örgütü tarafından fişlenen kişiler arasında bulunuyor.
ERGENEKON SANIĞINA ÖVGÜDE BULUNAN HAKİME İŞLEM YAPMADI
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, hakim olmasına rağmen siyaset yaptığı ve Ergenekon Terör Örgütü üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan Ahmet Tuncay Özkan'a "İnşallah yine bölünerek çoğalmayız. (...) Büyüyeceksiniz. Toplumun bir lidere ihtiyacı var ve siz o lidersiniz. Ben inanıyorum ya... Çıkmasanız da ben inanıyorum" diyerek müthiş övgülerde bulunduğunu ortaya çıkardığımız Yargıtay Tetkik Hakimi Selma Betin hakkında hiçbir işlem yapamayacağını açıklamıştı.
"SORUŞTURMA YAPMA VE MÜFETTİŞ GÖNDERME YETKİMİZ YOK"
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, 16 Haziran 2009 tarihinde gazetemize yaptığı yazılı açıklamada, "Bilindiği üzere, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun soruşturma yapma ve müfettiş görevlendirme gibi bir yetkisi bulunmadığından, ilgili yazınızda sorulan hususlar hakkında Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nden bilgi istenebileceğini bilgilerinize rica ederim" dedi.
HSYK, KENDİ ÜYESİNE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Ergenekon sanığı hakkında hiçbir işlem yapamayacağını açıklayan HSYK, kendi üyesi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. HSYK, dönemin HSYK üyesi Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga hakkında Yargıtay'a suç duyurusunda bulunmuştu. HYSK, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga'nın, 22 Mart 2007 tarihinde gerçekleşen yüksek yargıdaki üyelik seçimlerine "rahatsızlığını" gerekçe gösterip sevk alarak toplantıya katılmaması üzerine Kasırga hakkında suç duyurusunda bulundu.
Eminağaoğlu Ergenekon sanıklarının yanında
YARSAV Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'e destek veriyor.
Eminağaoğlu, SKY Televizyonunda yaptığı açıklamada, daha önce 20 Temmuz olan adli tatil başlangıcının, Ağustos ayına çekilmesini bahane gösterirken, adli tatilin 1 Ağustos'a ilk defa bu sene çekilmediği ortaya çıktı.
Öte yandan, HYSK'nın yaz kararnameleri, sürekli Haziran'da açıklanıyor. HYSK; 2008 yılında 29 Haziran'da, 2007 yılında 28 Haziran'da, 2006 yılında 15 Temmuz'da, 2005 yılında 27 Haziran'da ve 2004 yılında 18 Haziran'da yaz kararnamesini açıklamıştı. 2006 yılında yapılan kararnamedeki gecikmenin de, HSYK içindeki, yargıya da taşınan müsteşar-üye tartışmalarından kaynaklandığı belirtildi.
Vakit