Independent: “Irak ,İngiltere İçin Felaket Oldu.”

Independent: “Irak ,İngiltere İçin Felaket Oldu.”

İngiliz basını, işgalinin 5. yıl dönümünde Irak savaşını değerlendirdi...

İngiliz basını, işgalinin 5. yıldönümünde Irak’a geniş yer ayırıyor. Independent gazetesi “Irak savaşı İngiltere’nin dahil olduğu en felaket savaş oldu” diyor. Manşetindeki özel haberinde ise; Başbakan Gordon Brown’ın Irak savaşıyla ilgili olarak geniş kapsamlı bir soruşturma başlatma sözü verdiğini aktarıyor. Gazeteye göre Brown, iktidardaki İşçi Partisi’yle yakın bağları bulunan ünlü düşünce kuruluşu Fabian Society’nin Genel Sekreteri’ne gönderdiği mektupta, Irak’ın işgali ve sonrasında yapılan hatalardan dersler çıkarmaları gerektiğini belirtti.
Başbakan bununla birlikte, Irak’ta hassas bir dönemden geçildiğini bu yüzden soruşturmayı hemen açamayacaklarını, uygun zamanı bekleyeceklerini söyledi. Independent, aynı haberinde eski Başbakan Tony Blair’in geniş kapsamlı soruşturma açılması talebini reddettiğini hatırlatıyor, daha önce 2003-2004 yıllarında açılan dar kapsamlı dört soruşturmada birçok sorunun yanıtsız kaldığını belirtiyor.
ABD ve İngiltere, Irak’ın bataklık olduğunu anladı
Bağdat’ta bulunan Independent muhabiri Patrick Cockburn de “Irak savaşı İngiltere’nin dahil olduğu en felaket savaş oldu” diyor ve şöyle devam ediyor, “Irak savaşı, büyük bir başarısızlık. Çünkü, ağır bir bedelle de olsa bir zafer söz konusu olmadığı gibi, aşağılayıcı bir şekilde geri çekilmek zorunda kaldık. Basra ve güney Irak’ta kazanan, güvenlik güçleri kisvesi altındaki yerel milisler oldu. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere, Irak’ın bir bataklık olduğunu anladı. Beş yıllık savaşın mirası budur.” Irak’ın işgalinin beşinci yıldönümü öncesinde gazetelerde savaşın sonuçlarıyla ilgili çok sayıda değerlendirme dikkat çekiyor. Guardian yazarı Max Hastings, Irak savaşının, salt askeri gücün sınırlarını gözler önüne serdiğini belirtiyor. Hastings, “Yeni Amerikan Başkanı, George Bush’un çocuksu Irak vizyonunu reddetmeli, İranlı ılımlılarla görüşmeli ve Filistin halkına adalet getirmeli” diyor. Daily Telegraph’a göre, 2006 yılı sonunda idam edilen devrik lider Saddam Hüseyin döneminde, ölüm cezasına çarptırılan ancak işgalden önceki afla serbest kalan Lütfi Sabir adlı bir Iraklı yetkili, “Saddam Hüseyin, iktidarda olsaydı, Irak şimdi daha iyi durumda olurdu” dedi. Eski başbakanlardan İyad Allavi’nin danışmanlarından olan ve şimdi, Irak güvenlik güçlerinden sorumlu İngiliz ve Amerikalılarla çalışan Sabir, “Saddam Hüseyin tarafından idama mahkum edilmiş bir kişi olarak bunu söyleyeceğimi asla düşünemezdim. Ama keşke yaşasaydı, diyorum. Çünkü bu ülkeyi sadece o yönetebilir” diyor.
Milyonlarca Iraklı sefalet içerisinde
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), ABD'nin Irak işgalinden 5 yıl sonra ülkedeki milyonlarca kişinin hala temiz su ve tıbbi bakımdan yoksun olduğunu bildirdi. Merkezi İsviçre'de bulunan ICRC'nin, 2003 yılında başlayan Irak savaşının 5. yıldönümündeki raporunda, Irak hastanelerinde yatak, ilaç ve sağlık personeli eksikliği bulunduğu belirtildi. Nüfusu 27 milyonu bulan ülkenin kimi bölgelerinde kullanılacak su ve sağlık koruma tesisleri bulunmadığı kaydedilen raporda, kimi ailelerin ortalama 150 dolar olan aylık gelirlerinin en az 3'te 1'ini temiz su satın almak için kullandığı ifade edildi. Irak'taki sağlık sisteminin ''her zamankinden daha kötü'' olarak nitelendiği raporda, Irak savaşının başlamasından 5 yıl sonra ülkenin çoğu bölgesindeki insani durumun hala çok tehlikeli boyutta olduğu belirtildi. Raporda, Irak'ta savaşın başlamasından bu yana onbinlerce Iraklı'nın kaybolduğunu da işaret edilerek, Irak'taki süren şiddet ortamında ölenlerin çoğunun kimliğinin, gereği gibi belirlenemediği, çünkü cesetlerin çoğunun hükümet kurumlarına teslim edilmediği kaydedildi. Uluslararası Af Örgütü de yayınladığı raporda, Irak'ın, en tehlikeli ülkelerden biri olmayı sürdürdüğünü bildirmişti.


milli gazete