Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

“İnegöl”

 
Bugün Mustafa Bey"le birlikte İnegöl"de olacağız.. Bir sohbet toplantımız olacak inşallah..

İnegöl diyince 3 şey akla geliyor, Kaplıca, Köfte ve Mobilya..

Marmara bölgesinde, Bursa"ya bağlı, yaklaşık 250.000 nüfuslu bir ilçemiz. 6 Gazete, 3 dergi, 4 radyo ve 2 Tv kanalı olan, fuar düzenlenen bir ilçe burası..

Nüfusun tamamı Osmanlı döneminde yerli halkı olan Manavlar ve yörüklerden oluşurken 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası Balkan ve Kafkas göçmenleri iskan edilmişlerdir. İlçede yaşayan Muhacirler, Boşnaklar, Gürcüler, Çerkezler, Ahıskalılar, Yörükler, Arnavutlar Osmanlı"nın son dönemlerinden itibaren şehre yerleşmişlerdir. İlçe özellikle 1975 yılından itibaren Ardahan-Posof, Muş, Bitlis, Artvin, Çorum ve Yozgat yörelerinden yoğun göç almıştır. İlçeye en son yaşanan toplu göçü ise 1990 yılında Bulgaristan"daki baskılardan kaçarak anavatanlarına sığınan kardeşlerimizdir.

İlçede Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu ve 4 Yıllık Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi bulunmaktadır. Tamam da, İnegöllü mobilyacılar niye bir araya gelip, ülke genelinde bayilikler açmazlar, dünyaya açılmazlar?

Dünya markaları her zaman, her yerde olma iddiasındadılar, bizimkiler başka yerde şubesi olmamakla övünürler.. Tamam herkesin işletmesi ayrı olsun, ama mesela, donanım konusunda birlikte hareket edebilirler. Ya da aksesuvar, hammadde vs.. Dış fuarlara birlikte katılabilirler.. Emeğin kalitesini artırabilirler..

Taşımacılıktan, mesela, perde, halı, avize gibi birbirini takip eden satın almalar konusunda yeni çözümler üretebilirler.. IKEA gelip, burada mobilya ve ev gereçleri satıyorsa, İsveç köftesini getirip burada satabiliyorsa, bizim İnegöllüler, neden İsveçlilere gitmiyorlar, İsveçlilere İnegöl köftesini tattırmıyorlar?

Anadolu"da ya da başka ülkelerde, ortak satış noktaları da kurabilirler, mesela taşıma konusunda işbirliğine gidebilirler. Temel hammaddelerin üretimi konusunda rekabet içinde işbirliğine gidip ortaklıklar kurabilirler..

Mesela, İnegöl mobilyacılar sitesi bir street view kent simülatörü üzerinden, çarşıda GİS/CBS tabanlı sanal tur yapmak, sanal fuarı dolaşmak, ürünler hakkında bilgi almak mümkün.. Hatta satış da yapabilirler.. Herkes araç takip, bayi takibini de yapabilir aynı site üzerinden.. Ödeme sistemleri, kredi sistemleri ile gerçek bir alışveriş portal oluşturulabilir.. Kampanyalar, promosyonlar, çekilişler..

İnegöl"deki yüksek okul ve fakültelerde, çalışanlar için mesleki bilgi ve becerilerini artırmak için sertifikasyon programları, ya da yüksek lisans programları uygulanıyordur inşallah.. Mobilya meslek lisesinden, ön lisansa, yüksek lisansa kadar çalışırken okuma konusunda bir takım yeni projelerin hayata geçirilmesi gerek..

Bilgisayarda 3D modelleme yapacak elemanlara ihtiyaç vardır.. Aslında mobilyada ahşap, tekstil ve metal kullanılıyor. Hepsinin öğrenimi yapılmalı ve tabi pazarlama konusu. İşletme, endüstri vs.

Bunların hepsini devletten beklemeye gerek yok. Esnafımız işadamlığına geçmek istiyorsa, kendi meselesini kendisi çözmeli.. Devlet önce engel çıkartmasın, sonra da teşvik etsin yeter.

Eğer dünya pazarlarında rekabet etmek istiyorsak, dünyanın nabzını elimizde tutmamız gerek..

Biz operasyon odaklı yaklaşıyoruz konuya. Stratejik bir planımız olmalı.. İşin teorisi, felsefesi kalite kadar önemli. Yine bu işin çevreye maliyeti de önemli. Sürdürülebilir bir gelişme için bir planımız olmalı. Bir hedefimiz olmalı. Tüketici memnuniyeti açısından çözümlerimiz olmalı..

Kalite ve verimliliği artırıcı adımların atılması yanında, atıkların geri kazanımı da önemli.. Kaliteden taviz vermeden maliyetler aşağı çekilirken, kalitenin mal ve hizmet olarak artırılması şart..

Ben İnegöl"ün, olduğu yerden daha ileride bir yerde olabileceğini düşünüyorum. Bu konuda asıl sorumluluk önce işadamlarımıza düşüyor.. Devletin de bu konuda rehberlik etmesi, teşvik ve muafiyetlerle desteklemesi gerekiyor..

Çok ciddi bir tanıtım, reklam faaliyetine ihtiyaç var ve tabi ciddi ARGE desteğine.. Üniversitelerimizin da bu alanda çalışmalar yapması gerekiyor.. Tabi, bu konuda hiç bir şey yapılmıyor değil. Belediye, Odalar, Büyükşehir, bir çok şey yapıyor. Ama daha fazla çaba gerekiyor.. İnegöl, sadece kendi kalkınması için değil, ülke ekonomisi ve istihdam oluşturmaya katkı açısından daha fazla bir şeyler yapmaya mecbur..

İnegöl"ün başarısı, ülkemiz için bir başarı hikayesine dönüşürken, Balkanlar, Kafkasya ve ön Asya ülke ve halkları için de bir model olmalı..

Selam ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 1622 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar