İNFAKLA ARINMAK

İNFAKLA ARINMAK

Müminler infak ederek her türlü manevi kirden arınırlar. Rabb’imizin buyruğuna uygun olarak ve yalnızca O’nun rızasını kazanmayı hedefleyerek, ihtiyaçtan artakalan sevilen şeylerden vermek, gerçek anlamda infak etmektir.

İNFAKLA ARINMAK

Yalnızca Allah'ın rızasını istemek ve kendilerinde olanı kökleştirip-güçlendirmek için mallarını infak edenlerin örneği, yüksekçe bir tepede bulunan, sağnak yağmur aldığında ürünlerini iki kat veren bir bahçenin örneğine benzer ki, ona sağnak yağmur isabet etmese de bir çisintisi (vardır). Allah, yaptıklarınızı görendir. (Bakara Suresi, 265)

İnfak, Yüce Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılan harcamadır ve Kur'an-ı Kerim'de çok söz edilen önemli bir ibadettir.  Müminler infak ederek her türlü manevi kirden arınırlar. Rabb'imizin buyruğuna uygun olarak ve yalnızca O'nun rızasını kazanmayı hedefleyerek, ihtiyaçtan artakalan sevilen şeylerden vermek, gerçek anlamda infak etmektir. Mümin için dünyevi hiçbir şey, Allah'ı hoşnut etmekten daha önemli değildir.

Kur'an ahlakından uzak toplumlardaki çarpık ahlak anlayışı, insanları kibirli, bencil, acımasız ve zalim olmaya yöneltir. Çoğu insan kendi çıkarı için, başkalarına zarar da verse, her türlü yola başvurur. Yoksullar, düşkünler ve kimsesizler, haberlerde izlemedikçe ya da gazetede bu konuda bir haber okumadıkça kimsenin aklına dahi gelmez. Hatta din ahlakını yaşamayan bu kimseler, toplumda daha da yükselmek için gerekirse fakirleri ezmekten ve hor görmekten kaçınmazlar.

Oysa Yüce Allah, bu konuda da en güzel, en adaletli çözümleri Kur'an'da haber vermiştir. Bu soruna bir çözüm olarak insanlara 'toplumsal yardımlaşma' yani düşkünlere ve yoksullara yardımı emretmiştir.

"(Sadakalar) Kendilerini Allah yolunda adayan fakirler içindir ki, onlar, yeryüzünde dolaşmaya güç yetiremezler. İffetlerinden dolayı bilmeyen onları zengin sanır. (Ama) Sen onları yüzlerinden tanırsın. Yüzsüzlük ederek insanlardan istemezler. Hayırdan her ne infak ederseniz, şüphesiz Allah onu bilir." (Bakara Suresi, 273)

Bazı kimseler de, kendi yanlış infak anlayışlarına göre mallarından çok azını ihtiyaç sahiplerine verirler ve bu önemli ibadeti yerine getirmiş olmanın rahatlığını yaşarlar. Oysa yaptıkları yalnızca vicdanlarını rahatlatmaktır. Kur'an'da bildirilen infak kavramı tamamen farklıdır. Kur'an'da "... Ve sana neyi infak edeceklerini sorarlar. De ki: "İhtiyaçtan artakalanı." Böylece Allah, size ayetlerini açıklar; umulur ki düşünürsünüz." (Bakara Suresi, 219) ayetindeki 'ihtiyaçtan artakalan', infak etmedeki ölçüdür.

Gelecek korkusuyla, Allah'ın verdiği malı yine O'nun yolunda harcamayan ve yığıp biriktiren kimselerin, "...Altını ve gümüşü biriktirip de Allah yolunda harcamayanlar... Onlara acı bir azabı müjdele. Bunların üzerlerinin cehennem ateşinde kızdırılacağı gün, onların alınları, böğürleri ve sırtları bunlarla dağlanacak (ve:) "İşte bu, kendiniz için yığıp-sakladıklarınızdır; yığıp-sakladıklarınızı tadın" (denilecek)." (Tevbe Suresi, 34–35) ayetiyle ahirette hepsini 'tadacakları' haber verilir.

Birçok insan yalnızca kendi çalışması karşılığında para kazandığını, evine götürdüğü rızkı da sadece kendi çabasıyla elde ettiğini düşünür. Oysa "Ve orda sizler için ve kendisine rızık vericiler olmadığınız kimseler (varlıklar ve canlılar) için geçimlikler kıldık." (Hicr Suresi, 20) ayetinde çok açıktır ki; rızık verici olan ve geçimlikler kılan Rabb'imizdir; insan niyet ederek, çaba göstererek sebep kılınmaktadır. Ve "kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler." (Bakara Suresi,  3) ayetiyle de bildirildiği gibi mümin yine O'na ait olan şeyden infak etmektedir.

İnanan insanlar, "Ey iman edenler, kazandıklarınızın iyi olanından ve sizin için yerden bitirdiklerimizden infak edin. Kendinizin göz yummadan alamayacağınız bayağı şeyleri vermeye kalkışmayın ve bilin ki, şüphesiz Allah, hiçbir şeye ihtiyacı olmayandır, övülmeye layık olandır." (Bakara Suresi, 267) ayetindeki buyruğa uygun olarak hoşlanmadıkları ya da ihtiyaç duymadıkları kötü şeyleri infak etmezler. Bu Kur'an ahlakına uygun samimi bir tavır değildir, yalnızca görünüşte infak etmiş olmak amacıyla yapılmış bir davranıştır.

Peygamber Efendimiz bir gün HzBilal (r a )'in evine ziyarete gider ve evin bir köşesinde hurmaların yığılmış olduğunu görür. Allah Resulü; "ya Bilal bunlar nedir?" diye sorar, Hz Bilal; senin için biriktirdim ya Resulullah der. Bunun üzerine Peygamberimiz'in (s a v ) sözleri; "İnfak et ya Bilal infak et, arşın Rabbi eksiltir diye korkma"  olur

İnsan nefsi kıskançlık, bencillik gibi çeşitli kötü ahlak özelliklerine eğilimli bir yapıda yaratılmıştır. Nefsini eğitmeyen kişi, bu bencilce duygular nedeniyle her zaman, herkesten çok kendisini düşünür, her şeyin en iyisini, en güzelini kendisi için ister. Bu duygular kişinin tüm ahlâkına hakim olabilir. Kullarına karşı iyiliği çok olan Rabbimiz, inanan kulunun imanını güçlendirmek ve nefsinin bu zayıflıklarından kurtulabilmesi için özveride bulunarak sevdiği şeylerden vazgeçmesini ister.

Yüce Allah, "Sevdiğiniz şeylerden infak edinceye kadar asla iyiliğe eremezsiniz..." (Al-i İmran Suresi, 92) ayetiyle önemli bir gerçeği haber verir. İnsanları gerçek anlamda iyiliğe ulaştıracak olan güzel ahlak özelliklerinden biri 'özveri'dir. Özverili insan sahip olduğu, sevdiği, değer verdiği şeylerden hiç düşünmeden, seve seve vazgeçer. İnandığı değerler ya da sevdiği insanlar uğruna gerektiği zaman her türlü zorluğu göze alır, bu konuda elinden gelenin en fazlasını yapabilecek şevk ve azme sahiptir.

 

İnfak etme konusunda Allah'ın hoşnut olmayacağı bir davranış –her ibadet gibi- bu ibadetin gösteriş amacıyla yapılmasıdır. İnsanlara gösteriş amacıyla infak etmek, "Ve onlar, mallarını insanlara gösteriş olsun diye infak ederler, Allah'a ve ahiret gününe de inanmazlar. Şeytan, kime arkadaş olursa, artık ne kötü bir arkadaştır o. (Nisa Suresi, 38) ayetiyle bildirildiği üzere inkarcılara has bir davranıştır.


İnanan insan infak ederken niyetinde samimi olmalı,  Allah'ın hoşnutluğu dışında bir amaç gözetmemelidir. Toplumda kendisi hakkında, "ne iyi insan"  ya da "ne çok yardımda bulunuyor"  denmesi için yardımlarda bulunmamalıdır.  Allah'ın hoşnutluğu dışındaki başka bir beklenti, kişinin sonsuz ahiret yaşamını tehlikeye atabilir.

"Rabbiniz şöyle buyurmuştu:"Andolsun, eğer şükrederseniz gerçekten size arttırırım ve andolsun, eğer nankörlük ederseniz, şüphesiz, Benim azabım pek şiddetlidir."(İbrahim Suresi, 7) ayetiyle haber verildiği üzere, insanın sahip olduğu nimetlerin artmasının sırrı şükretmektir. Yüce Allah dilemediği takdirde hiçbir şeye sahip olamayacağımızın, tüm nimetler için O'na muhtaç olduğumuzun bilincinde olmalıyız. Allah, rızıkları, nimetleri adalet, hikmet ve rahmet içinde taksim edip herkese nasibini verendir; O varlığı mevcudatın bütün ihtiyaçlarına yetendir"

 

Fuat Türker