Irak Petrolüne İsrail De Ortak
İsrail'in savaşa desteğini ödüllendirmek isteyen ABD, Kerkük-Hayfa boru hattının kurulmasını istiyor
İsrail'in savaşa desteğini ödüllendirmek isteyen ABD, Kerkük-Hayfa boru hattının kurulmasını istiyor. Petrol, Irak'ta şiddeti yine artıracak. Fakat İsrail'in ödüllendirilmesi Türkiye ve Suriye'nin cezalandırılması anlamına geliyor.
Amerikalılar Annapolis'in gürültüsünü, Irak'taki durumun ve İran'a yönelik gizli planın üzerini kaplamak için bir örtü ve Arapların İsrail'le ilişkilerini doğallaştırmasını tamamlama vesilesi kılmakla yetinmiyor; konferansı, Amerikan-Siyonist planındaki birden fazla maddenin kabul edilmesinin aracı kılmayı da göz ardı etmiyorlar.
İsrail gazetesi Haaretz Arap dışişleri bakanları toplantısından üç gün önce, Bush yönetiminin İsrail'den, Kerkük-Hayfa boru hattının inşa edilme ihtimali ve maliyetiyle, 1948'deki Siyonist işgal öncesi var olan Musul-Hafya hattının canlandırılması hakkında bir rapor hazırlamasını istediğini yazdı. Böylelikle bu İsrail hayali, Amerikan talebiymiş gibi gerçekleşebilecek ve Haaretz'e göre ABD, Irak işgaline desteğinden dolayı İsrail'i ödüllendirmiş olacak.
Fakat İsrail'in ödüllendirilmesi Türkiye ve Suriye'nin cezalandırılması anlamına geliyor. Irak petrolü şu an Ceyhan üzerinden İsrail'e geçerken, Türkiye su ve petrolün denizyoluyla İbrani devletine ulaştırılmasını amaçlayan yeni bir anlaşmayı henüz imzalamadı. Musul hattıysa Suriye'den geçiyordu. Bu durum Kürt meselesi üzerinde tehlikeli yansımalara yol açar: Kerkük'teki boruların akışı ters çevrilecek, yani güneydoğuya döndürülecektir. Petrolün Kerkük'ten Hayfa'ya geçişi, verimli hilalin (Mezopotamya) doğusundan güneyine uzanması, yani 'büyük İsrail'in bir ucundan diğer ucuna uzanması anlamına geliyor. Hat bölgenin ekonomik olarak Yahudileştirilmesi, İsrail'in yüzde 40'ı Kerkük'te üretilen Irak petrolü üzerinde doğrudan kontrol kurması işleminde en anlamlı icraatı oluşturuyor.
Irak petrolünün Siyonist oluşuma taşınması projesi sürpriz değil; bu proje ABD işgalinden bir hafta sonra açıklandı ancak uygun zaman gelinceye dek ertelendi. İsrail Enerji Bakanı Paritzky'nin, Siyonizm'i ve İsrail'i desteklemesiyle tanınan ABD Enerji Bakanı Bodman'le konuyu ele almak için ABD'ye gitmesi ilginçti. Görünen o ki durum, maliyeti araştırmaya ve hazırlık işlemlerine kadar vardı. Bakan, hattın kilometre başına 400 bin dolar tuttuğunu ifade etti. Peki parayı kim ödeyecek? Bu konu Ürdün'ün tutumunda saklı. İsrail, sanki ABD'nin baskı yapmasını istercesine Ürdün'ü onay vermeye ikna etmenin zorluğunu itiraf etti.
İsrail, Irak, Ürdün ve Filistin'i geçecek boruları çevreleyen bölgedeki muhtemel halk muhalefetini de hesaba katmış ve yol boyunca askeri koruma noktaları kurulmasını talep ediyor. Acaba yeni bir işgal için bundan daha iyi bir gerekçe olabilir mi?
(HAYAT ELHUVEYİK / HALİÇ / RADİKAL)