İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünden Açıklama
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Türkiye'nin olası sınır ötesi harekatına ilişkin, bilgi verirken teröristlerin elindeki silahların adresini gösterdi.
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Türkiye'nin olası sınır ötesi harekatına ilişkin, ''Barışçı ve diplomatik çözümlerden faydalanmamız gerekiyor. Çünkü ortadaki sorun ortak bir sorundur. Ülkeler arasında bir güvenlik komitesi oluşması gerekiyor'' dedi. Irak'a Komşu Ülkeler Genişletilmiş Bakanlar Toplantısına katılmak üzere Türkiye'de bulunan Hüseyni, ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğunda düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin, Şah rejiminin devrilmesinden sonra kurulan İran İslam Cumhuriyetine karşı projeler geliştirdiğini anlattı.
Bunlardan Saddam Hüseyin döneminde Irak'ın ülkesine saldırması ile İran'daki etnik grupların tahrik edilmesi projelerinin başarı kazanamadığını ifade eden Hüseyni, ABD'nin son olarak da ülkesinin barışçı bir şekilde yürüttüğü nükleer enerji elde etme faaliyetlerinin engellenmesi için çalıştığını söyledi. Hüseyni, bundan 50 yıl önce Şah döneminde ABD ve batılı ülkelerin İran'ın nükleer enerjiye ihtiyacı olduğu yönünde tespitte bulunduğunu, ancak İslam Cumhuriyetinin kurulmasının ardından ABD'nin 180 derece dönüş yaptığını vurguladı.
İran'ın nükleer çalışmasının barışçı olduğunu ve Uluslararası Atom Ajansınca denetlendiğini dile getiren Hüseyni, aksi yönünde kanıtı bulunanları bunları açıklamaya çağırdıklarını, ancak bunun yapılamadığını ifade etti. Hüseyni, ABD'nin İran'a tek yönlü bir yaptırım için harekete geçtiğini, ancak ülkesinin böyle zorluklara hazırlıklı olduğunu, bu kargaşaların İran halkının yolunda bir engel oluşturmayacağını belirtti.
İran'ın, tüm düşmanlarının aldığı önlemlere karşı, ilerleme, güvenlik ve istikrarın oluşması için bölgesel işbirliğinin önemine inandığını vurgulayan Hüseyni, şunları kaydetti: ''Bu doğrultuda Türkiye ile olan işbirliğimiz, iki ülke arasında Türkiye'nin güçlü kapasitesi, kültürel, tarihsel ve mezhepsel anlamda ortak yönlere bakıldığında çok özel bir yere sahiptir. İki ülke arasındaki ticari işbirliği 7 milyar dolar düzeyinde. Bir sene sonra bu rakam yaklaşık 10 milyar dolara yükselecektir. İki ülke arasındaki kapasitenin bu düzeyin çok çok üstünde olduğuna inanıyoruz. İran'ın diplomasi düzeni, tüm kurumları ve bakanlıkları bu ilişkilerin hacmini yükseltmek için gerekli çalışmayı yapmasını istemektedir.''
Soruları da yanıtlayan Hüseyni, ''Türkiye'nin Irak'a olası bir sınır ötesi harekatına İran'ın tepkisinin ne olacağına'' ilişkin soru üzerine, Kuzey Irak'taki terörist grupların faaliyetlerinin çok önceden beri ülkesinin ilgi alanında olduğunu, İran, Irak ve Türkiye'nin terörden çok zarar gördüklerini ve bu konuda kurban olduklarını söyledi.
-''TERÖR, BÖLGEDEKİ ÜLKELERİN MENFAATLERİNİ TEHDİT EDİYOR''-
Hüseyni, şöyle devam etti: ''Terör ortak sorunumuzdur. Bu doğrultuda tüm yolları denememiz gerekiyor ve ele alıp gereken araştırmayı yapmamız gerekiyor, ta ki mantıksal çözüme ulaşana kadar. Mantıksal çözüm de mali boyutu düşük olan bir çözümdür. İran şunu düşünmektedir ki, terörist girişimciler bölgeyi güvensiz hale çevirmişlerdir ve bölgedeki ülkelerin menfaatlerini tamamen tehdit etmektedirler. Dolayısıyla terörizmin kurbanlarından bir ülke olarak İran bu hususta tamamen ciddi bir tedbir alınması düşüncesindedir.
En etken çözüm şu olabilir ki, diplomasi yolları seçilerek barışı ve bölgedeki ülkelerin ortak işbirliğiyle etkili bir çözüme ulaşmamız mümkündür. Gündemde olan şu devirde terörist grupların girişimlerinin artmasının nedenleri ve bunun temellerini araştırmamız gerekiyor. Elde edilen bazı bilgiler, bu (terörist) grupların ABD'li güçler tarafından eğitime tabi tutulduğu ve merkezlerinde ABD silahları bulunduğu yönündedir. Bu bilgiler ciddi bir şekilde araştırılmalıdır." ABD'nin Irak'ı işgalinin ardından bu grupların güçlenmeye başladığını ve yapılanmaya gittiğini dile getiren Hüseyni, bu terörist grupların liderlerinin bazı ABD makamlarıyla görüştüğü yönünde bilgiler bulunduğunu söyledi. Hüseyni, ''ABD kuvvetleri, işgalci ve bölgedeki hazır güçler olarak bölgenin emniyetinin sağlanması konusunda birinci derecede mesul olarak tanınmaktalar. Bu güçler, terörist güçlere kendilerini gösterme fırsatı bile vermemeliler'' dedi.
Hüseyni, bu konudaki bir soru üzerine de, ''Barışçı ve diplomatik çözümlerden faydalanmamız gerekiyor. Çünkü ortadaki sorun ortak bir sorundur. Ülkeler arasında bir güvenlik komitesi oluşması gerekiyor. Bu güvenlik komitesi konuları gündeme getirip en iyi çözümü ortaya koymalıdır ki, bölgedeki ülkelerin menfaatleri bir zarara uğramasın. Söz konusu terörist gruplara ilişkin gereken tedbirlerin alınması hususunda zaten bir şüphe yok. Önemli olan, bölgedeki ülkelerin istişare yapıp, en iyi çözüm yolunu seçmeleridir. Temelde var olan sorunlar için gereken tetkik ve araştırmaların yapılmasıdır'' yanıtını verdi.
Bir gazetecinin, ''ABD'den ülkesine yönelik bir saldırı bekleyip beklemediklerine'' yönelik sorusu üzerine de Hüseyni, İran'ın sınırlarına yönelik saldırıların olduğunu, bunları tehditkar bulduklarını ifade ederek, ''ABD'liler yeni bir krizi bölgede yaratacak durumda değiller. Bölge de yeni bir krizi taşıyamaz. Ama savaş kültürünün ABD siyasal düzeninde yer ettiği dikkate alınarak en düşük ihtimalleri de göz önünde bulundurmak gerekir'' diye konuştu.
-IRAK'IN BÖLÜNMESİ BÖLGEDEKİ GÜVENSİZLİĞİ PEKİŞTİRİR''-
Hüseyni, İran'ın Irak'ın toprak bütünlüğüne önem verdiğini belirterek, ''Biliyorsunuz ki ABD Senatosu, Irak'ın Kürt, Şii ve Sünni bölgelerine ayrılmasına karar verdi. Bu husus, tüm bölge ülkeleri, özellikle İran ve Türkiye tarafından sert bir şekilde karşılandı. Böyle bir tepki doğrudur, çünkü Irak'ın bölünmesi bölgedeki güvensizliği pekiştirecektir'' dedi.
Türkiye ile İran'ın teröre karşı mücadelelerine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Hüseyni, faal bir diplomasi yürüttüklerini, tüm çabalarının, bu sorunların diplomatik yöntemlerle çözülmesi yönünde olduğunu söyledi. Ortak güvenlik işbirliğinin bu sorunun çözümünde en iyi yöntem olduğunu vurgulayan Hüseyni, ''Hem ikili, hem bölgesel işbirliğinin böyle hadiselerin oluşmaması için çok büyük bir önlem olduğuna inanıyoruz'' dedi.
Hüseyni, başka bir soru üzerine de şunları kaydetti: ''Terörist gruplarla mücadelede, eğer sınırlarımızda bir güvensizlik söz konusuysa sert cevap veririz. Tabii ki Irak devlet makamlarıyla bazı gelişmeler hususunda da toprakları içindeki girişimler konusunda görüşmeler yaptık. Bölge güvenliği ve huzuru konusundaki en önemli mesuliyet işgalci güçlerdedir. Yani ABD güçleri, Irak toprakları içinden komşu ülkelerin topraklarına veya sınırlarına herhangi bir güvensiz koşulların oluşmasına izin vermemelidir.''
Hüseyni, Türkiye ile yakın ilişkilerde bulunduklarını belirterek, ''Eğer Irak ile de bu ilişkiler kurulursa, sanıyorum ki bölgesel işbirliği veya çok yönlü işbirliği çerçevesinde, böyle sorunlar ortaya çıktığı zaman ele alınıp gereken çözüm bu çerçevede üretilebilir. Şu anda Irak'taki koşullar, işgalci güçlerin mevcudiyeti göz önüne alındığında pek uygun koşullar değil'' dedi.
Bir gazetecinin, ''ABD'nin PKK ile mücadeleyi Türkiye'nin kendi yanında İran'a müdahalesi koşuluna bağladığı''na ilişkin iddialar bulunduğunu hatırlatması üzerine de Hüseyni, bu hususta değişik tahlil ve haberlerin yer aldığını, bunların ciddi bir şekilde ele alınıp araştırılması gerektiğini söyledi.
Hüseyni, Türkiye ile ülkesi arasındaki enerji anlaşmalarına ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı: ''Bu çerçevede İsviçre, Avusturya ve bazı ülkelerle görüşmeler yapılmıştır. Diğer bazı ülkelerle de görüşmeler yapılması öngörülmektedir. Avrupa ülkeleri en güvenli enerji temin edilmesi yolunun İran ve Türkiye üzerinden olacağını düşünmekteler.
ABD'nin böyle bir anlaşmadan vazgeçmesi için Türkiye'ye ne kadar baskı yaptığını biliyorsunuz. Ama Türkiye bu yolda devam edeceğini belirtti. Umarız bu görüşmeler devam etsin ve gereken neticeye ulaşsın. Şunu belirtmeliyim ki, büyük projeler her zaman önlemlerle karşı karşıya gelmektedir ki, istekli olan ülkeler bu hususta gereken çabayı göstermeliler.''
ajanslar