İşgalci ABD Ordusunda Casusluk Skandalı

İşgalci ABD Ordusunda Casusluk Skandalı

Çok gizli güvenlik iznine sahip olan Çavuş Corbin Schultz, Mart ayında Kentucky-Tennessee sınırındaki askeri üs Fort Campbell'da tutuklandı.

ABD ordusunda görevli bir istihbarat analisti Salı günü, ABD silah sistemleri ve askeri stratejilerine ilişkin belgeler de dahil olmak üzere hassas savunma bilgilerini Çin'e sızdırmaktan suçlu bulundu.

Çok gizli güvenlik iznine sahip olan Çavuş Corbin Schultz, Mart ayında Kentucky-Tennessee sınırındaki askeri üs Fort Campbell'da tutuklandı.

Schultz, ulusal savunma bilgilerini elde etmek ve ifşa etmek için komplo kurmak, savunma malzemelerine ilişkin teknik verileri lisanssız ihraç etmek ve bir kamu görevlisine rüşvet vermek suçlamalarını kabul etti.

Dava belgelerine göre Schultz, düzinelerce hassas ABD askeri belgesini Hong Kong'da yaşayan ve Çin hükümetiyle bağlantılı olduğuna inanılan bir kişiye sızdırdı.

Adalet Bakanlığı'na göre bu bilgiler için kendisine 42.000 dolar ödenmiştir.

Schultz'un sızdırdığı belgeler arasında ABD ordusunun Ukrayna-Rusya savaşından çıkardığı dersler ve bunların Tayvan'ın savunmasına nasıl uygulanacağının tartışıldığı belgeler de vardı.

Diğer belgelerde ise Çin'in askeri taktikleri ve hazırlıklarının yanı sıra ABD kuvvetlerinin Güney Kore ve Filipinler'de gerçekleştirdiği askeri tatbikatlar ele alınıyordu.

Diğer belgeler arasında HH-60 helikopteri, F-22 savaş uçağı, U-2 keşif uçağı ve füze sistemleriyle ilgili bilgiler de yer alıyordu.

FBI Ulusal Güvenlik Şubesi Müdür Yardımcısı Robert Wells, "Çin gibi hükümetler agresif bir şekilde askeri personelimizi ve ulusal güvenlik bilgilerimizi hedef alıyor, ancak bilgilerin düşman yabancı hükümetlerden korunmasını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

Schultz'un tutuklanması, Kaliforniya'da Çin adına casusluk yaptıkları suçlamasıyla tutuklanan ve biri suçunu kabul ettikten sonra 27 ay hapis cezasına çarptırılan iki ABD Donanması SEAL'inden yaklaşık bir yıl sonra gerçekleşti.

Ajanslar