IŞİD’e karşı Kerkük’e Kürdistan bayrağı
IŞİD mensupları ve peşmerge güçleri Kerkük'teki Molla Abdullah cephesinde karşılıklı mevzilenmiş durumda. Al Jazeera bölgedeki peşmerge cephesine girdi.
eşmerge güçleri ile IŞİD militanları arasında 11 Haziran’da Kerkük şehrine 24 kilometre uzaklıkta olan ve merkezinde Mele Abdullah kasabasının bulunduğu Mektep Ğalit’ten Bayı Hesene kadar olan savaş hattında çıkan çatışmalarda 20 peşmerge hayatını kaybetti, 177 peşmerge de yaralandı. Al Jazeera Türk, peşmerge ile IŞİD mensupları arasında yaklaşık 100 metre mesafenin bulunduğu Mela Abdullah bölgesindeki peşmerge cephesine girdi.
IŞİD mensupları ve peşmerge güçleri Molla Abdullah cephesinde karşılıklı mevzilenmiş durumda. Stratejik öneme sahip Molla Abdullah cephesini kendisi de Kerküklü olan KDP Genel İşler Sorumlusu Kemal Kerküki komuta ediyor.
Aynı zamanda eski bir peşmerge de olan Kerküki’ye cephede Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakan Yardımcısı Enver Hacı Mahmut eşlik ediyor. Molla Abdullah bölgesindeki peşmergeler, cephe komutanı Kemal Kerküki ve Peşmerge Bakan Yardımcısı Enver Hacı Mahmut ile Kerkük’teki IŞİD saldırısını, savunma stratejilerini konuştuk.
IŞİD, Musul’u aldıktan sonra Kerkük’e doğru ilerlemeye başladı. Merkezi hükümet askerlerinin Kerkük’ten çekilmesi ile birlikte peşmerge güçleri Kerkük’e girdi ve IŞİD'e karşı savunma hattı oluşturdu. Peşmerge güçleri ile IŞİD, 1050 km uzunluğundaki bir mesafede karşı karşıya. Mektep Ğalit, Tel Eblevid, Fethe Köprüsü, Tıvıl-a,Geraw ve Mele Abdullah bölgelerinde peşmerge güçleri ve IŞİD arasında savaş bölgesi alanları.
Stratejik önemi büyük
Bunlardan Mela Abdullah bölgesi stratejik öneme sahip. Musul ile Kerkük sınırında olan bölge Kerkük şehrine 24 kilometre uzaklıkta. İçinde 40 köy var. Köylerden 32’sinde Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde buraya yerleştirilen Araplar yaşıyor. Köyler bugün IŞİD’in elinde. Diğer 8 Kürt köyü ise peşmerge kontrolünde. Tarım arazilerin sulanması ve elektrik üretiminin sağlanması için yapılan oldukça uzun ve geniş bir su kanalı ise IŞİD ile peşmerge arasında doğal bir sınır olmuş. Mela Abdullah bölgesinde IŞİD ile Peşmerge güçleri arasında yaklaşık 100 metre var.
Son olarak 11 Haziran'da sıcak çatışmaya giren güçler şu an mevzilenmiş bekliyorlar. Cephe komutanı Kerküki’ye göre bu "İki tarafın da birbiri ile savaşmadığı” anlamına gelmiyor:
“Her iki taraf da tamamen silahlanmış bir durumda hazırlıklarını sürdürüyor. Güç topluyor. Peşmerge tam teçhizatla donatılıyor. Kanalın diğer tarafını da alacağız”
IŞİD'in ateşkes önerisi geri çevrildi
Kerküki, “IŞİD’in Kürdistana saldırmayacağını açıkladı ancak daha sonra söylediklerini yerine getirmedi” diyor. Kerküki, yakın zamanda IŞİD’in kendilerine ateşkes teklif ettiğini ancak bunu kabul etmediklerini de açıklıyor.
Kerkük cephesinde Kürt bayrağı
Kerkük sınırında merkezi hükümet bayrağının yerine de Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağının dalgalandığı göze çarpıyor. Cephe komutanı ve KDP Genel İşler Sorumlusu Kemal Kerküki, Kürdistan bayrağını IŞİD’e karşı kendisinin diktiğini anlatıyor:
“Irak içinde sınırlar bu şekilde olduğu sürece istikrar olamayacaktır. Musul’un DAİŞ (IŞİD) tarafından ele geçirilmesinden sonra yeni bir Irak var. Peşmerge canını, kanını vatan uğruna feda ediyor. Kürdistan bayrağı Kerkük’te dalgalanıyor ve teröristlere bu sınırı geçirmeyeceğiz.”
Kendisi de Kerküklü olan KDP Genel İşler Sorumlusu Kemal Kerküki, IŞİD’in Kerkük’e ilerlemesinden sonra Hacı Abdullah Bölgesi’ne gelerek buraya karargahını kurmuş ve cepheye komutanlık yapmaya başlamış. Defalarca Saddam döneminde çatışmalara girdiğini söylüyor.
Kerküki, yakın zamanda IŞİD’in kendilerine ateşkes teklif ettiğini ancak bunu kabul etmediklerini de açıklıyor.
"IŞİD , merkezi hükümet ordusuna ait güçlü silahları ele geçirdi"
Peşmerge Bakan Yardımcısı Enver Hacı Mahmut da eski bir peşmerge. Saddam’a karşı girdiği çatışmalarda bir elini tamamen kaybetmiş. 58 yaşında olan Mahmut, Molla Abdullah bölgesinde yaklaşık 15 bin peşmergenin konumlandığını söylüyor. Ancak, Irak hükümetinin kendilerine silah ve askeri yardım yapmadığını açıklıyor:
“Peşmergenin elindeki silahlar, oldukça eski. Oysa IŞİD, özellikle Musul’da merkezi hükümet ordusuna ait önemli ve güçlü silahları ele geçirdi. Bunlar aynı zamanda Amerikan silahları. Peşmergeye Avrupa, Amerika bir an önce silah yardımı yapmalıdır” Ve hemen ekliyor; “IŞİD’in bu sınırı geçmesine izin vermeyeceğiz”
KDP Genel İşler Sorumlusu da olan Kerküki Mahmur ve Sincar'daki çatışmalarda kendilerine desteğe gelen diğer Kürt güçleri PYD ve YPG'ye teşekkür ediyor ve ekliyor: Rojava halkı DAİŞ'e (IŞİD'e) karşı bizden ve hükümetinizden yardım talep ederse bu talebe kuşkusuz olumlu yanıt vermekten çekinmeyiz.
Kaynak: Al Jazeera