İslam Alimleri Yermük Mülteci Kampı İçin Toplandı
İslam dünyasının önde gelen ulemaları Suriye'de rejim kuvvetleri tarafından kuşatılan Yermük kampının etrafındaki kuşatmanın kaldırılması için bir araya geldileri
Uluslararası İslam Alimleri Birliği (IUMS) bir araya geldi ve Arap ülkelerine bir çağrıda bulundu. Birlik Suriye'de rejim askerleri tarafından kuşatma altında olan Yermük kampının etrafındaki kuşatmanın kalkması için Arap ülkelerinin konuya müdahil olmasını istedi.
Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyinde bulunan ve Filistinli mültecilerin kaldıkları Yermük kampı 180 günden bu yana Beşar Esad güçleri tarafından kuşatılmış durumda. Rejim güçleri kampa giriş çıkışları yasakladığı için yardımlar ve gıda malzemelerinin ulaşmadığı belirtiliyor. Birlik yaptığı açıklamada bunun insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu belirtiyor ve kuşatmanın bir an önce kaldırılması gerektiğini ifade ediyor.
Toplantı sonunda yapılan açıklamada, kuşatmadan Beşar Esad sorumlu tutuldu, kuşatma yüzünden gıda malzemelerinin kampa ulaşamadığı ifade edilirken, kampta kalan 48 Filistinli mültecinin açlıktan öldüğü belirtildi
İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların aileleri, uluslararası topluma ve insan hakları kuruluşlarına açlıktan ölümlerin yaşandığı Suriye'deki Yermuk Mülteci Kampı'ndaki Filistinliler için harekete geçme çağrısı yaptı.
Gazze'deki Uluslararası Kızılhaç Örgütü önünde protesto gösterisi düzenleyen tutuklu aileleri, Yermuk Mülteci Kampı'na yönelik ablukanın kaldırılmasını, ilaç ve gıda girişine izin verilmesini talep etti.
Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) kamptaki Filistinlilere karşı sorumluluk taşımaya davet edildiği gösteride, 5 aydan uzun bir süredir abluka altında olan Filistinlililerin maruz kaldığı "açlık katliamını" kınayan dövizler taşındı.
AA muhabirine konuşan İslami Cihad Hareketi liderlerinden Halid el-Bataş, "Abluka altında 20 binden fazla Filistinli mülteci ölüm tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.
Bataş, Arap Birliği, FKÖ ve Birleşmiş Milletler'e (BM), Suriye'deki Filistinli mülteciler için gerekeni yapma çağrısında bulundu.
Esed rejimi, geçtiğimiz yıl Doğu Guta ve Yermuk Kampı başta olmak üzere abluka altında tuttuğu bazı bölgelere gıda ile ilaç girişine kısıtlama getirmişti. Kısıtlama zamanla gıda ve ilaç girişinin tümden yasaklanması aşamasına gelince, bu bölgelerde yaşayanlar ağaç yapraklarıyla beslenmek zorunda kalmıştı.
Yetersiz beslenmeden dolayı hasta ve yaşlı yetişkinler ile bebek ölümleri yaşanınca da, Suriyeli alimler, "Zaruretler haram kılınanı mübah kılar" kaidesine dayanarak, "kedi, köpek eti yenilebileceği" fetvası vermişlerdi.
Dünya Müslüman Alimler Birliği de dün, Yermuk Mülteci Kampı'na yönelik ablukanın kaldırılması için Arap ve İslam dünyasını harekete geçmeye çağırmış, halkın abluka altında bırakılmasının ''insanlık suçu'' olduğunu vurgulamıştı.