İslam'a Dönen Pigmeler için Cami
Orta Afrika ülkesi Kamerun'un Yaounde şehrinin kırsal kesimlerinde yaşayan ve yaklaşık 7 yıl önce İslam dinine ihtida eden Pigme yerlileri için İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından bir cami yapıldı. İki yıl önce inşaatı başlayan caminin açılışı geçen hafta
Orta Afrika ülkesi Kamerun'un Yaounde şehrinin kırsal kesimlerinde yaşayan ve yaklaşık 7 yıl önce İslam dinine ihtida eden Pigme yerlileri için İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından bir cami yapıldı. İki yıl önce inşaatı başlayan caminin açılışı geçen hafta yapıldı.
Yaounde’ye yaklaşık 300 km uzaklıktaki Kribi şehrinin Makore Köyü’nde 2013 yılı başlarında yapımına başlanan Dersaadet Fatih Sultan Mehmet Camii ibadete açıldı. 100 metrekarelik alana yapılan caminin bir abdesthanesi ve 3 tuvaleti ile 1 minaresi bulunuyor.
Bölge kaymakamı, gerçekleştirilen bu projeden dolayı İHH ve Türkiye’ye teşekkürlerini ileterek buna benzer projelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.
Bölgede bulunan yaklaşık 60 pigmeli Müslüman’a hizmet verecek cami, yalnızca ibadetlerin yapılabilmesi için değil aynı zamanda vaaz ve nasihatler aracılığıyla bir davet merkezi de olacak.
60 MÜSLÜMAN
Kribi, Kamerun’un denize kıyısı olan turistik yerlerinden biridir ve geniş ormanlardan oluşmakta olup, nüfusu yaklaşık 90 bin. Caminin inşa edildiği Makore Köyü ise tamamen ormanlık bir alan içinde ve bin kişilik bir nüfus var. Nüfusunun çoğunluğunu Hıristiyanların ve animistlerin oluşturduğu köyde 60 Müslüman pigme yaşamaktadır.
PİGMELER
Orta Afrika’nın ilk sakinlerinden biri olarak kabul edilen Pigmeler günümüzde Papua Yeni Gine, Demokratik Kongo ve Kamerun’daki ormanlık alanlarda yaşamakta ve avlanarak hayatlarını sürdürüyor. Yarım daire şeklinde tek kapılı ve dev ağaç köklerine dayanan kulübelerden meydana gelen alanlarda yaşayan pigmelerde kadınlar kulübe işleri ve balıkçılıkla uğraşıyor, erkekler ise avlanıyor.
Makore Köyü’nde yaşayan Pigme Müslümanlarının imamı olan Harun, İslam ile tanıştıktan sonra hayatlarının değiştiğini söyledi. İslam’dan önce çıplak bir şekilde ve vahşi hayvanları avlayarak yaşadıklarını ifade eden Harun, İslam’la tanıştıktan sonra medeni bir hayat ile tanıştıklarını belirtti. Birkaç yıl önce Müslüman sayısının 15-20 olduğunu belirten Harun, şu anda 60 olan Müslüman sayısının bu yeni açılan cami ile inşallah artacağını umduğunu kaydetti.