İsrail bombalarında radyoaktif madde
İsrail'in Lübnan savaşında kullandığı bombaların açtığı kraterlerden alınan toprak örneklerinde yapılan incelemelerde radyoaktivite saptandı.
İngiliz Independent gazetesinin haberine göre, bilim adamlarının bu toprak örneklerinde yüksek radyoaktivite saptaması, İsrail'in Lübnan'da uranyumlu bombalar kullandığını düşündürüyor.
Haberde, İsrail bombalarının açtığı 2 kraterden alınan örneklerin, ayrıntılı inceleme için İngiltere'nin güneyindeki Harwell laboratuvarına gönderildiği belirtildi.
Habere göre, İngiltere Savunma Bakanlığı da örneklerde yüksek miktarda uranyum izotopu bulunduğunu doğruladı.
İsrail fosfor bombası kullandığını kabul etti
Geçtiğimiz günlerde İsrail Hükümeti, Temmuz ve Ağustos aylarında Lübnan'ı hedef alan saldırılarında fosfor bombası kullandığını kabul etmişti.
Edery'nin açıklaması, önceki ifadeleri yalanlıyor
Hükümetin parlamentoyla ilişkilerinden sorumlu bakanı Jacob Edery, bu bombaların açık alanlarda askeri hedeflere karşı kullanıldığını öne sürdü.
İsrail ordusu daha önce sadece hedefleri belirlemek için yanmaya yol açan silahlar kullandığını açıklamış, fosfor bombası kullandığını kabul etmemişti.
İsrailli Bakan Edery, bu silahların tam olarak nerede ve ne zaman kullanıldığı konusunda ayrıntı vermedi, ancak uluslararası sözleşmelerin fosfor bombasını yasaklamadığını savundu.
Cenevre Sözleşmesi bu silahların sivil yerleşimlerde yangın çıkarma amacıyla kullanılmasına izin vermiyor.
Fosfor bombalarının sivil yerleşimlerdeki askeri hedeflere hava saldırılarında kullanılması da yasak.
Yasaklama talepleri
Kızıl Haç ve çok sayıda insan hakları örgütü, kimyasal yanmaya yol açan fosfor bombalarının kimyasal silah katagorisine alınmasını istiyor.
İsrail daha önce fosfor bombaları kullanmakla suçlanmıştı
Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud, savaş sırasında "Cenevre sözleşmesi İsrail'in sivillere ve çocuklara karşı fosfor ve lazer bombaları kullanmasına izin veriyor mu?" diye sorumuştu.
Güney Lübnan'daki hastanelerde görevli doktorlar da bazı yaralılardaki ağır yanık izlerine bakarak, İsrail'in fosfor bombası kullanıyor olabileceğini söylemişti.
İsrail, Hizbullah'ın 12 Temmuz'da iki askerini kaçırmasının ardından Güney Lübnan'a büyük bir saldırı başlatmış, 35 gün süren çatışmalarda çoğu çocuk binden fazla Lübnanlı ölmüştü.
İsrail'in çatışmalar sırasında dört milyondan fazla misket bombası kullandığı öne sürülüyor.
Güney Lübnan'da hala bir milyondan fazla patlamamış misket bombası olduğu tahmin ediliyor. Bu bombalar siviller için büyük tehdit oluşturuyor.
Birleşmiş Milletler'e göre, çatışmaların bitmesi sonrasında bu bombalar nedeniyle 21 Lübnanlı öldü, 100 kişi de yaralandı.
BBC