İsrail medyası: Topyekûn savaşta 5 bin İHA Tel Aviv’i hedef alacak

İsrail medyası: Topyekûn savaşta 5 bin İHA Tel Aviv’i hedef alacak

İsrail ‘Walla’ web sitesi “büyük savaş” tehdidine dikkat çekerek, Yemen'den gelen ‘Yafa’ insansız hava aracını İsrail’in hava savunmasındaki zayıflıkların kanıtı olduğunu söyledi.

İsrailli ‘Walla’ web sitesi, Tel Aviv'de dün gece yaşanan olayların, İsrail’in hava kuvvetlerinin iç cepheyi savunmadaki başarısızlığına işaret ettiğini belirterek, “Hava Kuvvetleri son on yılda ne için inşa edildi?” sorusunu sordu.

Askeri ilişkiler analisti Amir Bohbot ise çok yıllık bir plana ve dokuz aylık savaşa rağmen “çok sayıda boşluğun aniden keşfedilmesini” ve planların “tehditleri doğru bir şekilde ele almamasını” eleştirdi.

img

Bohbot, işgal Hava Kuvvetleri'nin olaya müdahalesinin “önemli şüpheler” uyandırdığını belirterek, büyük boyutuna ve fırlatıldığı yerin uzaklığına rağmen insansız hava aracının bir tehdit olarak tanımlanmamasındaki “insan hatasına” atıfta bulundu.

Bohbot, özellikle İsrail'in “İran, Irak ve Suriye'deki silahlı gruplar, Yemen'deki Ensarullah ve Lübnan'daki Hizbullah'tan oluşan bir eksenle” yıpratma savaşına girdiği düşünüldüğünde, olayın “birçok açıdan ciddi” olduğunu belirtti.

Bunun, insansız hava araçları operasyonları ve füze salvoları yoluyla “ordunun gücünün erozyona uğratılması” anlamına geldiğini açıklayan Bohbot, Eksen için İsrail işgalinin iç cephesine yapılan her saldırının bir başarı olarak kabul edildiğini vurguladı.

Bohbot, İsrailli yerleşimcilerin ve liderlerin “herkesin gözü önünde biriken gerçek tehdidin büyük bir savaş olduğunu” anlamaları gerektiğini, uzmanların Orta Doğu'nun farklı bölgelerinden Guş Dan'ı (işgal altındaki Yafa bölgesi, Tel Aviv) hedef alan yaklaşık 5 bin insansız hava aracı ve çeşitli türlerde füze tahmin ettiklerini vurguladı.

Rusya-Ukrayna savaşından ders çıkarılması çağrısında bulunarak, çözümlerin her zaman alımları artırmaktan değil, “her Şekel’i savunmadan ziyade saldırıya yatırmaktan” geçtiğini vurguladı.

Ayrıca, İsrail istihbarat sitesi Intel Times, Yemen'e ait bir insansız hava aracının İsrail hava savunmasını aşarak Tel Aviv'e ulaşması olayını şöyle yorumladı: “Bugün Tel Aviv'i, yarın da gaz platformunu hedef alacaklar.”

Site, “İsrail'in gelecekte benzer ihlalleri caydırma kabiliyetini” sorguladı ve bunu “Arap ve Batılı koalisyonların ele almakta başarısız olduğu” bir sorun olarak sundu.

YDH