"İsrail Sudan'ı Bombalamakla İran'a Mesaj Verdi"

"İsrail Sudan'ı Bombalamakla İran'a Mesaj Verdi"

Siyonist İsrail'in Hamas'a silah taşıdıkları gerekçesiyle Sudan'da bir konvoya düzenlediği hava saldırısının İran'a verilmiş...

Siyonist İsrail'in Hamas'a silah taşıdıkları gerekçesiyle Sudan'da bir konvoya düzenlediği hava saldırısının İran'a verilmiş bir mesaj olduğu ileri sürüldü.

İsrail gazetelerinden Haaretz'de Amos Harel'in "İsrail Sudan'ı Bombalamakla İran'a Mesaj Verdi" başlıklı analizini Kemal Saral İsra Haber için çevirdi.

İsrail Sudan'ı Bombalamakla İran'a Mesaj Verdi

Olmert'in hükümet sahnesinin son perdesi inerken CBC Sudan'daki İran silah konvoyunun vurulduğu şeklinde sansasyonel bir haber verdi. Eğer Olmert meşruiyetini sadece iki savaştan alıyor –bir açık (Lübnan), diğeri de tartışmalı bir mağlubiyet (Gazze)- diyen eleştirileri göz önüne alırsak, bu durum aksini kanıtlıyor.

Bütün başarısızlıklarına rağmen başbakan, düşman toprakları içersinde askeri operasyon düzenlemek için gereken çelikten iradeyi göstermekten çekinmedi. Bir kısmını sadece yabancı medyadan öğrenebildiğimiz bir dizi ciddi karar alıp gizli ve uzak bölgelerde operasyon düzenleme emrini vermiş olması, İsrail'in stratejik pozisyonunu sigortaya alacak bir iradeyi yansıtıyor.

Bunların en başta geleni Suriye'deki nükleer tesisin yok edilmesi kararının verilmesiydi. Diğer önemli kararları ise İkinci Lübnan Savaşı'nın ilk gecesinde Fecr füzelerinin gizli depolarının ortadan kaldırılması, Sudan'daki bombalama (yabancı medyaya göre) ve üst düzey Suriyeli general Muhammed Süleyman ile İmad Muğniye'nin ortadan kaldırılması Saldırının (Sudan) zamanlaması da -Dökme Kurşun Operasyonu'ndan kısa bir süre sonra- İsrail'in buna verdiği önemi gösteriyor. Eğer operasyon kararı alan güçler İsrail sınırlarının 1400 km ötesindeki bir hedefi vurma riskini göze alıyorlarsa bu durum İsrail'in İran'ın Gazze'ye önemli miktarda silahı sokmak istediğine inandığının işaretidir.

Makul bir varsayım İran'ın Hamas'a Fecr füzesi göndermeye çalıştığıdır, bu silahın Gazze'de bulunuşu İsrail ordusunun deyimiyle "bölgedeki güç dengesini değiştirebilecek mahiyette" olurdu. Gazze ateşkesi sırasında Hamas, 20 kilometreden 40 kilometreye dek artan menzile sahip Katyuşa füzeleri elde etmişti. Eğer Fecr füzelerini de elde etmeyi başarabilseydi Tel Aviv de Hamas'ın menziline girecekti. Bu durum, Hamas'ın İsrail karşısında zafer elde ettiği izlenimini yaratmak için vurduğu en iyi volisi olacaktı.

Bütün bunlardan İran ne öğrendi peki? İsrail'in sıra dışı bir istihbarata, büyük risk alacak bir iradeye ve İsrail sınırlarının çok ötesindeki hedefleri başarılı bir şekilde vurabilecek yeteneğe sahip olduğunu öğrendi. İran bütün bu saldırılardan sonra bunları iyi biliyor. Eğer haberler doğruysa, Sudan'ın bombalanması İsrail'in İran'a gönderdiği önemli bir caydırıcı mesajdı, yine de Sudan'dan İran'ın nükleer tesislerinin vurulmasına giden yol çok uzun.

Aslında bu iş için dört adet F-15 savaş jeti yetersiz. Fazla sayıda uçağın pek çok farklı hedef karşısında (çoğu da yer altında olan) dalga dalga yapacağı bombalamalar gerekli bu iş için.

İSRA HABER