İsrail'de asker kaçakları artıyor
İsrail'de dindar kişilerin askerlik yapmama hakkı ülkedeki binlerce kadını 'dindar' yapıyor.
Amerikan Associated Press Haber Ajansı'nın İsrail'de son günlerde özellikle kadınlar arasında giderek artan asker kaçaklarıyla ilgili haber yaptı.
İsrail ordusu, dindar görünerek askerden kaçmak isteyen şüpheli kadınları dini olmayan hareketler içindeyken yakalamak için özel hafiyeler kiralıyor. Ordu kaynaklarına göre bu özel hafiyeler sayesinde geçtiğimiz yıl 520 askerden dini kullanak kaçan kız, yakalanarak askere alındı.
İsrail'de dindar olmak askerden muafiyet için en kolay yol. İsrail ordu kaynaklarına göre, son yıllarda hem erkekler ve hem de kadınlar arasında yoklama kaçakları hızla artıyor. Özellikle kadınlar arasında bu oran yüzde 40'lara ulaşmış durumda. İsrail'de erkekler üç , kadınlar ise iki yıl askerlik yapmak zorunda. Ancak nüfusun yüzde 20'sini oluşturduğu tahmin edilen dini gruplara üye olanlar askerden muaf tutuluyor.
İsrail'de bu ay, kendini dindar göstererek askerden kaçan ancak bir erkekle uygunsuz şekilde yakalanan ve cumartesi (şabbat) tatilinde asansöre binen (dindarlar cumartesi günü pek çok şeyi kullanmadıkları gibi asansöre de binmiyor) bir kadının görüntülerinin İsrail medyasında yayınlanmasıyla İsrail ordusunun bu gizli takibi de kamuoyuna mal olmuştu. Kendisinin dini muafiyeti olduğunu öne süren kadına, görüntüler gösterilmiş ve askere alınmış.
İsrail Askere Alma Dairesi Başkan Yardımcısı Ben Şaul, askerden kaçmak için kendini dindar gösteren pek çok kadının mankenlik, şarkıcılık yaptığını, bunların çoğunu barlarda yakaladıklarını belirtiyor. Şaul, bu tür kadınları yakalamanın en fazla bir hafta sürdüğünü, bunların ya Şabbat'ta araba sürerken, ya da içki ve sigara kullanırken yakalandıklarını söylüyor. Şaul, asker yoklamasından kaçan kadınların sayısındaki hızlı artış üzerine yedi şirketle anlaştıklarının altını çiziyor.
Dindarların askere alınmaması özellikle ülkedeki laik çevreler tarafından sert bir dille eleştiriliyor ve ordunun ülkeyi birleştiren tek gücü olduğu ifade ediliyor. Son izleme olaylarını da eleştiren bu çevreler ordunun 'büyük birader' rolüne büründüğünü ve insanların özel hayatını takibe başladığını belirtiyor.
Askerden kaçışların en önemli sebeplerinden birisi olarak ise askerliğin kariyerlerinin başında olan insanları hedeflerinden uzaklaştırması gösteriliyor.
1991 yılında dini gerekçelerle askere gitmeyen kadınlar yüzde 21 düzeyinde iken bu rakamın geçen yıl yüzde 36'ya çıktığı belirtiliyor. Erkekler arasındaki oran da aynı hızla yükseliyor. Dini gerekçelerle askere gitmeyenlerin oranı 1995'te beşte bir iken bu oranın 2007'de üçte bire kadar çıktığı ifade ediliyor.
Ordu özellikle askerliği kadınlar için cazip hale getirmek için önlemler alıyor. Bu önlemler arasında helikopter sürmekten topçu birlikleri eğitmenliğine hatta paramiliter polis birliklerine alınmak da bulunuyor. Fakat tüm bu önlemlere rağmen askerlik kadınlar için boş bir uğraş olarak görülüyor.
24 yaşındaki Şiran Cohen, "İki yıl askerlik yaptım. Kızlar hiçbir şey yapmıyor. Benim tüm görevim mühimmatı saymaktı. Fakat bunda bile sık sık erkekler tarafından dışlandım" diye konuşuyor. Diğer bir bayan asker Yael Şahar ise askerliğin İsrail toplumunu birleştiren yegane güç olduğunu belirtiyor.
Sosyolog Yagil Levy'ye göre ise askerden kaçışların en önemli sebepleri arasında şunlar sayılabilir: "İsrail toplumunun giderek daha fazla dindarlaşması, insanların daha fazla kariyere odaklanması ve Filistin topraklarında on yıllardır sürdürdüğü işgal politikasının artık etkisini yitirmesi."
Askere alınan insan sayısındaki hızlı düşüşe bağlı olarak İsrail daha önce uygulamaya koymak istediği askerlik süresinden 4 ay indirmeyi rafa kaldırmıştı.
7 milyonluk İsrail'de nüfusun yüzde 20'sini oluşturan Araplar askere alınmıyor. Sadece Dürziler ve Bedeviler silah altına alınıyor ancak onlar da çok üst düzey görevlere çıkarılmıyor.
Sabah