İsrail'e Destek Türkiye'ye Nota
Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir 'in Türkiye ziyaretine nota veren AB, Goldstone Raporu'nda İsrail'e destek verdi.
Türkiye'ye bir ziyarette bulunacak olan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir için Ankara'ya nota veren Avrupa Birliği, BM Genel Kurulu'nda Gazze'de bebekleri bile katleden İsrail'e destek verdi. BM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve İsrail'in savaş suçlarının araştırılmasını öngören Goldstone Raporu'na, İsrail ve ABD'nin dışında AB ülkelerinden Almanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya, Slovakya 'red' oyu verdi. İsrail'e destek veren 18 ülkeden diğerleri ise Ukrayna, Avustralya, Kanada, Makedonya, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Panama.
İsrail'in Gazze'de savaş suçu işlediğini ortaya koyan Goldstone Raporu'nun BM Genel Kurulu'nda kabul edilmesine rağmen, başta ABD ve bazı Avrupa Birliği ülkelerinin İsrail lehine 'red' oyu kullanması dikkat çekti. Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir'in Türkiye'yi ziyaret edecek olmasından dolayı Türkiye'ye nota veren AB, BM Genel Kurulu'nda İsrail'in Gazze'de çoğunluğu kadın ve çocuk 1500 kişiyi öldürmesini, binlerce kişiyi yaralamasını ve yerleşim yerlerini yerle bir etmesini adeta haklı buldu.
AB VE ADI DUYULMAMIŞ ÜLKELER İSRAİL'E DESTEK VERDİ
BM'de önceki gün kabul edilen ve İsrail'in savaş suçu işlediğini belirten Goldstone Raporu'na aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 114 ülke destek niteliğinde 'kabul' oyu verirken, İsrail'in başını çektiği 18 ülke 'red' oyu verdi. Çoğunluğun oylarıyla kabul edilen oylamada 44 ülke de çekimser kaldı. Avrupa Birliği'nin en büyük ülkelerinden Fransa ve İngiltere'nin sürpriz bir şekilde 'çekimser' oy kullandığı oylamada, İsrail ve ABD'yle birlikte Almanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya, Slovakya, Ukrayna, Avustralya, Kanada, Makedonya, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Palau ve Panama 'red' oyu kullanarak İsrail'e destek verdiler.
LIEBERMAN: MEMNUNUZ, 18 ÜLKE BİZE DESTEK VERDİ
İsrail ve Filistin Yönetimi'nden raporda yer alan savaş suçu iddialarının en az 3 içerisinde araştırılmasını öngören kararın kabulü İsrail ve Yahudi örgütleri tarafından tepkiyle karşılanırken, İsrail'in 'Gazze'ye atom bombası atmalıyız" diyen ırkçı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, 18 ülkenin İsrail'i desteklemesinin önemli bir başarı olduğunu öne sürdü. Oylamanın İsrail aleyhine kabul edilmesine rağmen 18 ülkeden destek almalarından dolayı memnuniyetini dile getiren Lieberman, "Genel olarak 18 ülke, ki bunlar ahlaki çoğunluğu temsil ediyor, bizim için oy kullandı" dedi.
ARAP ÜLKELERİNİ AŞAĞILADI
Lieberman, oylamaya destek veren Suudi Arabistan ve Somali'yi de aşağılayan sözler sarf etmekten çekinmedi. Lieberman, "Otomatik çoğunluk ülkeleri, Suudi Arabistan ve Somali gibi, bize ahlaki değerleri öğretemezler. Biz bunlardan kurtuluş beklemiyoruz. Bize savaşın ahlaki boyutunu öğretemezler. Bir kez daha görüldü ki, Birleşmiş Milletler bizim savaşabileceğimiz bir yer değil" ifadelerini kullandı.
AMERİKALI YAHUDİLER VE AMERİKALI ELÇİNİN SÖZLERİ
Raporun BM'de kabul görmesine tepki gösteren Amerikan Yahudi Komitesi Direktörü David Harris ise raporun kabul edilmesinin yasal bir bağlayıcılığı olmamasına rağmen, BM üyesi ülkelerin raporu reddetmesi gerektiğini ileri sürdü. Rapora karşı çıkan ve İsrail'in en büyük destekçisi olan ABD ise, raporun İsrail'e karşı önyargıyla hazırlandığını iddia etti. Amerikan Büyükelçisi Alejandro Wolff, raporun sivil yoğunluklu yerlerin hedef seçilmesinden HAMAS'ı sorumlu tutması gerektiğini öne sürdü.
YAHUDİ ÖRGÜTLER İNGİLİZ HÜKÜMETİNE KIZGIN
Öte yandan İngiltere'nin BM Genel Kurulu'nda raporla ilgili olarak 'çekimser' oy kullanmasına rağmen Yahudi örgütlerinden tepki gördü. İngiltere Yahudi Liderlik Konseyi yaptığı açıklamada, İngiliz Hükümeti'nin İsrail'e destek vermeyerek kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını bildirdi. İngiltere'den rapor için 'Hayır' oyu beklediklerini bildiren açıklamada, İngiliz Hükümeti'nin iyi niyetini bilmelerine rağmen kararlarının yanlış olduğu öne sürüldü.