İstanbulluların Yılda 24 Günü Trafikte Geçiyor
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu bin 200 kişiyle yaptığı ‘İstanbul Trafik Eğilimleri' anketi sonucunu açıkladı.
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu'nun bin 200 kişiyle yaptığı ‘İstanbul Trafik Eğilimleri' anketine göre İstanbullular, bir yılda 24 gününü trafikte geçiriyor. Trafiğe en fazla sebep olan etken, araç sayısının fazla olması gösteriliyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre; İstanbulluların yüzde62,5'luk bir oranı trafiği ‘ciddi sorun' olarak algılıyor ve hafta içinde ortalama günde 96,9 dakikasını, hafta sonunda ise ortalama günde 86,2 dakikasını trafikte geçiriyor. Kentte yaşayanlar, bir yıl içerisinde 24 gününü trafikte geçiriyor. İstanbullunun yüzde 66,9'luk gibi oranı da “İstanbul'da trafik sorununa çözüm bulunabileceğine” inanıyor.
Bülent Tanla danışmanlığında ve Prof. Dr. Okan Tuna koordinatörlüğünde, Yrd. Doç. Dr. Dursun Yener, Öğr. Gör. Aysun Akpolat, Tuğba Güngör ve M. Murat Şentürk‘den oluşan bir ekip tarafından İstanbul İli Trafik Eğilimleri' algı anketi gerçekleştirildi. 15 Aralık 2013-15 Ocak 2014 tarihleri arasında tüm İstanbul'u temsil edilen bir örneklem ile 39 ilçe merkezinde toplam bin 200 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen çalışma sonucunda, İstanbulluların yüzde 59,4'ü ‘araç sayısı fazlalığını' trafik sorunu için en önemli neden olarak görüyor.
Araştırmada İstanbullunun trafik eğilimlerini tanımlayan diğer başlıklar ise şöyle:
"İstanbullu her gün işe/okula giderken yoğunlukla otobüs (yüzde 49,7), şahsi otomobil (yüzde 28,3) ve metrobüs (yüzde 24,8) kullanmıyor.
İstanbulluların yüzde 50,7'si genellikle varmak istediği yere zamanında ulaşamamakta, yüzde 72,8'i ise varmak istediği yere zamanında ulaşmak için yola erken çıkıyor.
Toplu taşıma kullanmama nedenleri arasında çok kalabalık olması ( yüzde 32,3) ve toplu taşımanın yavaş olması (yüzde 28,0) nedenleri ön sıralarda yer alıyor.
Toplu taşıma kullanma nedenleri arasında ise; ucuz olması (yüzde 45,9) ve şahsi aracın olmaması (yüzde 39,3) gerekçe olarak gösteriliyor.
İstanbulluların trafiği stres ve yaşam kalitesini düşüren etken (yüzde 29,1) ve zaman kaybı (yüzde 25,0) olarak değerlendiriyor.
Görüşülen deneklerin yüzde 48,2'sinin ise işe/okula giderken her gün aynı yolu kullandığı da tespit ediliyor."
Kaynak: CİHAN