İşte ÖSS Soru ve Cevapları

İşte ÖSS Soru ve Cevapları

Üniversite adaylarının heyecanla beklediği Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), sona erdi. İşte soru ve cevaplar...


Edebiyat Sosyal Bilimler Testi (Ed-Sos) için tıklayın

Fen Bilimleri Testi (Fen-1) için tıklayın

Fen Bilimleri Testi (Fen-2) için tıklayın

Matematik Testi (Mat-1) için tıklayın

Matematik Testi (Mat-2) için tıklayın

Sosyal Bilimler Testi (Sos-1) için tıklayın

Sosyal Bilimler Testi (Sos-2) için tıklayın

Türkçe Testi (Tür) için tıklayın

CEVAP ANAHTARI İÇİN TIKLAYIN

Samanyolu Haber TV'de saat 16:30'da "ÖSS ÖZEL" programında soruların çözümleri anlatımlı olarak ekrana gelecek..

* * *

Üniversite adaylarının katıldığı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), sona erdi. ÖSS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 4 bin 602 binada, 70 bin 850 salonda gerçekleştirildi. Sınav, saat 09.30'da başladı ve tek oturumda 195 dakikada tamamlandı.

Sınavda bina sorumlusu, bina yöneticisi, salon başkanı, gözetmen, hizmetli ve nakil kuryesinden oluşan 207 bin 857 kişi görev yaptı.

Sabah erken saatlerde sınava girilecek binalara gelmeye başlayan adaylar, kimlik kontrolleri yapılarak saat 09.00'dan itibaren salonlara alındı. Adayların cep telefonu ve kopya çekmelerini sağlayabilecek araç gereçlerle sınava girmelerine izin verilmedi.

Salonlara yerleştirme işlemlerinden sonra adaylara, sınavla ilgili kurallar hatırlatıldı ve soru kitapçıklarının dağıtılmasının ardından, saat 09.30'da sınav başladı. Soru kitapçıkları, kopyanın önlenmesi amacıyla farklı türlerde basıldı.

Adayların, sınav başladıktan sonra ilk 90 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasaklandı.

Kurallara uymadığı ve kopya çektiği tespit edilen adayların sınavları iptal edilecek.

Sınavda, 30'ar soruluk toplam 8 test yer aldı. Ön lisans programlarını tercih edecek adayların ilk 4 testi yapmaları, lisans programlarını tercih edecek adayların ise bu 4 teste ek olarak, alanları doğrultusundaki 2 testi daha yapmaları istendi.

-SONUÇLAR-

Sınav sonuçlarının Temmuz ayının ortalarında açıklanması planlanıyor. Sınav sonuçları ÖSYM'nin internet adresinden duyurulacak.

ÖSS test soru ve cevapları, bugün saat 15.00'den itibaren http://oss2009-sorular.osym.gov.tr adresli internet sayfasından açıklanacak.

Sınav değerlendirilirken, ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DİL, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2 ve ÖSS-EA-2 puanları hesaplanacak.

Sınavda, ön lisans ve Açıköğretim programlarını tercih edebilmek için 145, lisans programlarını tercih edebilmek için de 165 baraj puanı aşmak gerekiyor.

Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksek okullarını (Sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlara yerleşebilmek için), açık öğretim ön lisans programlarını, Açık öğretim lisans programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

Bu puanlar, ayrıca mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarında ek puanla girilen yüksek öğretim programlarına (Mesleki eğitim fakültesi, teknik eğitim fakültesi, endüstriyel sanatlar eğitim fakültesi, ticaret ve turizm eğitimi fakültesi, ilahiyat fakültesi; eğitim fakültelerinin bilgisayar ve öğretim teknolojileri, okul öncesi, anaokulu, üstün zekalılar, zihin engelliler, görme özürlüler ve işitme engelliler öğretmenlikleri; sağlık yüksek okulu, turizm işletmeciliği ve otelcilik yüksek okulu, turizm ve otel işletmeciliği yüksek okulu, endüstriyel sanatlar yüksek okulu, sivil havacılık yüksek okulu, uygulamalı yabancı diller yüksek okulu, bankacılık ve sigortacılık yüksek okulu, uygulamalı bilimler yüksek okulu ve bu türdeki okullara) yerleşmek amacıyla kullanılacak.

Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yüksek öğretim programları ile açık öğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak.

Dil puanı da sadece yabancı dil ağırlıklı puanla öğrenci alan tüm lisans ve ön lisans programları için geçerli olacak.

Üniversitelerin dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar da 21 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) katılacak. YDS'de 32 bin aday ter dökecek.

SON ÖSS'DEN SON BİLGİLER

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) İzmir, Adana, Kocaeli, Muğla, Şanlıurfa, Kırıkkale, Sivas ve Tokat'ta sorunsuz tamamlandı. İzmir'de 68 bin 211 adayın katıldığı sınav sorunsuz başladı. Kentte sınav yapılacak binalara sabah erken saatlerde aileleri ve yakınlarıyla gelen adaylar, kimlik kontrollerinden geçirilerek, salonlara yerleştirildi.
Geçen yıl 19 bin 95'i yeni mezun toplam 72 bin 27 kişinin sınava girdiği İzmir, kent başarı sıralamasında sayısal puan türünde 51, sözel puan türünde 43, eşit ağırlık puan türünde ise 46'ncı sırada yer almıştı.

-ADANA

Adana'da Emniyet Müdürlüğü, sınav dolayısıyla telsizle tüm ekiplerden, okul çevrelerindeki inşaatlarda çalışmaların durdurulması ve seyyar satıcıların satış yapmasının engellenmesini istedi.
Ayrıca, ekiplere sınava geç kalan öğrencileri okullarına yetiştirmeleri konusunda da talimat verildi.
Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis merkezi ise ekiplerini sınavın bitimine kadar olaylara müdahale sırasında sirenlerini kullanmamaları, yalnızca ışıklı ikazla yol istemeleri konusunda uyardı.

-KOCAELİ

Kocaeli'de sınava giren engelliler için Kocaeli Üniversitesi Yabancı Diller Okulu'nda özel oda ayarlanarak, özel öğretmen görevlendirildi.
Kocaeli İl Sınav Yöneticisi Prof. Dr. Vasfi Haftacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelliler için İzmit, Gölcük, Karamürsel, Körfez ve Gebze ilçelerinde özel oda ve öğretmen görevlendirildiğini belirtti.
ÖSYM'nin engelli kişilerin üniversite sınavında başarılı olmalarına büyük önem verdiğini ifade eden Haftacı, ''İzmit'te bu yıl 3 görme özürlü, 7 de ortopedik engelli üniversite sınavına giriyor. Görme engelliler için ayrı odalar ayrılarak, her odaya matematik, Türkçe ve yabancı dilde eğitim veren diksiyon öğretmenleri görevlendirildi. Aynı şekilde ortopedik engelliler için de özel bir oda ayrılarak sınavı sorunsuz geçirmeleri için gayret gösterildi'' dedi.

-MUĞLA

Muğla'da üniversite adayı 13 bin 688 aday, sınava katıldı. İldeki 47 binada gerçekleştirilen sınavda, bina sorumlusu, bina yöneticisi, salon başkanı, gözetmen, denetmen, hizmetli ve nakil kuryesinden oluşan toplam bin 911 kişi görev aldı.
Sabah erken saatlerden itibaren sınav yapılacak binalara gelen adaylar, aileleri ve yakınlarıyla beraber heyecanlı bekleyişin ardından kimlik kontrollerinden geçirilerek salonlara yerleştirildi.
Sınav ilde sorunsuz sona erdi.

-ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da sınav dolayısıyla güvenlik tedbirleri artırıldı. Güvenlik güçleri, sınav süresince klakson çalan araç sürücülerini ve okulların çevresinde gürültü yapan vatandaşları uyardı.
Sınava Siverek'ten katılan Kafur Karabulut adlı meslek lisesi mezunu bir genç, arkasında ''ÖSS Mağduru'' yazılı Beşiktaş formasıyla çevredekilerin ilgi odağı oldu.

-KIRIKKALE

Kırıkkale'de 7 bin 46 adayın katıldığı sınav sorunsuz başladı. 25 okuldaki 401 salonda bin 113 görevlinin gözetimindeki adaylar, yüksek öğrenim kurumlarına girebilmek için ter döktü.
Adaylar sınıflarda ter dökerken dışarıda kimi anne-babaların okul bahçesinde çocukları için Kuranı Kerim okuduğu gözlendi.
İl Sınav Yöneticisi Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Halit Gündoğan sınav hazırlıklarının titiz biçimde yapıldığını bundan dolayı sınavların sorunsuz tamamlandığını söyledi.

-SİVAS

Sivas'ta adaylar, sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri okulların yolunu tuttu. Kimi adaylar aileleriyle sınava girecekleri okullara gelirken, kimileri ise yalnız gelmeyi tercih etti.
Sınav nedeniyle özellikle Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) kampüsü ile Akdeğirmen ve Kadıburhanettin mahallelerindeki okullar bölgesinde trafik yoğunluğu yaşandı. Polis ekipleri, adayların sınava yetişmesini ve trafiğin akışını sağlamak için yoğun gayret sarf etti.
Adaylar, binaların girişinde polis ekiplerince arandıktan sonra sınav salonlarına alındı. Adaylar sınavda ter dökerken, aileler de sınav salonları dışında heyecan içerisinde bekledi. Kimi ailelerin, sabah kahvaltısını sınav yapılan binaların bahçesinde yaptığı görüldü.

-TOKAT-

Tokat'ta da üniversite öğrencisi olmak isteyen çok sayıda aday, ÖSS'de ter döktü. Adaylar, kimlik ve güvenlik kontrolleri yapılarak sınav salonlarına alındı. Adaylara, görevliler tarafından sınav kuralları hatırlatıldıktan sonra soru kitapçıkları ile cevap kağıtları dağıtıldı.
Öğrenciler sınavda başarılı olmak için sınav salonlarında ter dökerken, aileler de dışarıda heyecanla bekledi.
Kimi ailelerin çocuklarının başarılı olması için okul bahçelerinde dua ettiği gözlendi.

ENGELLİLER SINAV MERKEZİNE TAŞINDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) ÖSS'ye giren engelileri özel araçlarla evlerinden sınav merkezlerine taşıdı. Kilometrelerce uzaklıktaki evinden özel araçla getirilen engelli, ÖSS'ye gireceği okulda merdivenlerden çıkmakta büyük zorluk yaşadı. Sınav merkezinde engelliler için hiçbir önlem alınmaması vatandaşların tepkisini çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Özürlüler Müdürlüğü, İstanbullu engellileri sınav stresinden kurtarmak için harekete geçti.

İSÖM, ÖSS'de 1 milyon 349 bin öğrencinin arasında yarışacak olan engelliler için ücretsiz servis hizmeti verdi. Sabahın erken saatlerinde önceden belirlenen adreslere gelen belediyeye ait özel engelli araçları sınava girecek engellileri okullarına kadar götürdü. İstanbul genelinde hizmet veren Özürlüler Müdürlüğü engelliler için hazırlanmış yaklaşık 80 araçla hizmet verdi. Saat 09.30'da başlayan ÖSS'de İSÖM'ün ücretsiz servis hizmetinden yararlanmak isteyen engellilerin telefonla yardım istemeleri üzerine harekete geçen ekipler, adreslerden aldıkları engellileri sınav yerlerine taşıdı. Toplu taşıma araçlarını kullanamayacak durumda olan engellilerin yararlandığı hizmetle, engelli adayların mümkün olduğu kadar sınav stresinden uzaklaştırılmasının hedeflendiği belirtildi.

Büyükşehir Belediyesi'nin ücretsiz servisini kullanarak sınava giren Semra Yazarkaan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin önemli günde kendilerine unutmadığını belirterek, "Ben kendi imkanlarımla da gidebilirdim. Ancak giderken yolda bir sürü sorunla karşılaşacaktım. Özel bir araçla sınav yerine kadar götürüyorlar. Bizim için büyük imkanlar sağlayan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

- ENGEL, OKULDA ÇIKTI -

Evlerinden sınav merkezlerine kadar hiç bir engelle karşılaşmayan engellilerin sınav yerlerinde engelle karşılaşmaları dikkat çekti. Sultanbeyli'ndeki evinden Ataşehir Örnek Mahallesi'ne kadar servisle getirilen ortopedik engelli Semra Yazarkan, sınava gireceği Ataşehir Ali Fuat Cebesoy İlköğretim Okulu'nda engele takıldı. Tekerlekli arabasıyla engelliler için hazırlanan sınıfa gitmeye çalışan Semra Yazarkaan, okul önündeki basamağı geçemedi. Çevredeki vatandaşların yardımıyla takıldığı engeli güçlükle geçebilen Semra Yazarkan,"Bunlar Türkiye'nin gerçekleri. Günün her saatinde bu engellerle karşılaşıyoruz. Burada sadece bir merdiven engel oldu. Diğer yerlerde çok daha kötü şartlar bizi karşılıyor. Hiç şaşırmadım." diye konuştu.

- VELİLER TEPKİ GÖSTERDİ -

Engellilerin sınav yerlerinden biri olan Ateşehir Ali Fuat Cebesoy İlköğretim Okulu'nda tedbir alınmaması tepkilere neden oldu. Okul girişlerinin ve tuvaletlerin engelliler için hazırlanmadığını belirten veliler tepki gösterdi. Özürlü oğlunu sınava getiren ve okul girişinde engellerle karşılaşan Ekrem Yumuk"Bu okul engellilerin sınava gireceği bir yer. Böyle olmasına rağmen hazırlık yapılmamış. Okulların giriş yerlerinden tekerlekli arabalar geçemiyor. Tekerlekli arabaya mahkum olan engellilerimiz zorlanıyorlar. Türkiyedeki engelli arabaları standartlara uygun değil. Engellilerimiz tuvaletlere giremiyorlar. Okullarda alafranga tuvaletler yok" diyerek tepkilerini dile getirdi.

ÖSS'ye takozlu sıralarda girdiler

Son kez yapılan ve 1 milyon 349 bin 782 öğrenciyi yakından ilgilendiren Öğrenci Seçme Sınavı(ÖSS) başladı. ÖSS'nin yapıldığı illerden birisi olan Antalya'da öğrencilerin rahatı için yapılan düzenleme dikkat çekti. Öğrencilerin sınav başarısına olumsuz etki edecek, moral ve motivasyonlarını olumsuz etkileyecek unsurların ortadan kaldırılmasına dikkat edildi. Bunlardan birisi de sıra yükseklikleri oldu.

2004 yılında 1,86 santimetre uzunluğundaki Talha İmamoğlu adlı öğrencinin kısa kalan sıraya sığamadığı için yargıya başvurması ile başlayan süreçte özellikle ilköğretim okullarında düzenleme yapıldı. Kısa olan masa ve sıraların altına takozlar yerleştirildi. Öğrenciler ayaklarını altına takoz konmuş sıralarda oturarak ÖSS'ye girdi.

Öğrencilerin olumsuzluklardan etkilenmemesi için bir dizi tedbirin alındığı son ÖSS'de aileler çocuklarının paylaştı. Öğrenciler içeride ter dökerken anne, baba ve yakınları kapıda onları bekledi.

ÖSS MAĞDURU

Öğrenci Seçme Sınavı (İSS) Şanlıurfa'da da yapıldı. 09:30'da başlayan sınav için sabah erken saatlerden itibaren okullara gelen adaylar ve aileleri bir süre bekledi. Adaylar, üst araması yapıldıktan sonra salonlara alındı. Bu arada arkasında ''ÖSS Mağduru'' yazılı Beşiktaş formasıyla sınava katılan Kafur Karabulut adlı meslek lisesi mezunu bir genç. çevredekilerin ilgi odağı oldu.

Hakkari'deki öğrencilere sınav şekeri

HAKKARİ Anadolu Lisesi Müdürü Mahir Dursun ÖSS'ye giren öğrencilere, zihinlerinin açılması ve heyecanlarını yenmeleri için şeker ikram etti. Son yıllarda ÖSS ve OKS'deki başarısızlığı ile Türkiyenin gündemine gelen Hakkari'de bu yıl 32 İlköğretim ve lise'de 5 bin 200 öğrenci sınava katıldı. Bin öğretmen de görev aldı. Sabahın erken saatlerinde sınava gelen öğrenciler, sınav salonlarına polis ekipleri tarafından üst aramaları ve kimlikleri kontrol edilip içeri alındı.

Hakkari Anadolu lisesi Müdürü Mahir Dursun, örnek bir davranış sergileyerek son yıllarda hep Türkiye sonuncusu olan Hakkari'deki öğrencilerin bu yıl sınavda başarılı olması ve zihinlerinin açılması için şeker ikram etti. Şekerleri okuldaki Kimya Öğretmeni Zeynep Önal ile birlikte öğrencilere ikram eden Dursun'un bu davranışı öğrencileri de sevindirdi.

KOŞARAK GELDİLER

Yüksek Öğrenimde son kez uygulanan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) 09.30 itibariyle başladı. Öğrenci ve velilerin heyecanlı oldukları gözlenirken, sınava son anda yetişen bazı öğrenciler, sınav salonlarına koşarak geldiği gözlendi.

Yaklaşık 1,5 milyon öğrencinin üniversiteye giriş için yarışacağı ÖSS heyecanı başladı. Sınava girmek için sabahın erken saatlerinde okullara gelen veliler ve öğrenciler, 09.00'dan itibaren sınav salonlarına alınmaya başladı. Öğrenciler kimlik kontrolünün ardından salonlara alındı. Geç kalan öğrenciler ise ayrı bir heyecan yaşadı. Sınava son anda yetişen bazı öğrenciler, sınava girecekleri salonlara koşarak geldi.

Son kez yapılacak ÖSS kitapçıkları dağıtılması ve uyarıların yapılmasının ardından 09.30'da başladı. Öğrenciler içeride ter dökerken, aileleri de okulun dışında dua ederek bekledi.

ÖSYM BAŞKANI: SORUN YOK

Üniversite adayı 1 milyon 349 bin 782 aday, Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) ter döküyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınavın herhangi bir sorun yaşanmadan başladığını bildirdi.

ÖSS adıyla bu yıl son kez uygulanacak sınav, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da saat 09.30'da başladı. Sınav toplam 4 bin 602 binada, 70 bin 850 salonda gerçekleştiriliyor.

Sınavda bina sorumlusu, bina yöneticisi, salon başkanı, gözetmen, denetmen, hizmetli ve nakil kuryesinden oluşan toplam 207 bin 857 kişi görev alıyor.

Sabah erken saatlerden itibaren sınav yapılacak binalara gelen adaylar, aileleriyle ve yakınlarıyla beraber heyecanlı bekleyişe başladı. Adaylar, daha sonra kimlik kontrollerinden geçirilerek salonlara yerleştirildi ve soru kitapçıkları dağıtıldı.

Sınavda 30'ar soruluk toplam 8 test yer alıyor. Ön lisans programlarını tercih edecek adayların ilk 4 testi yapmaları gerekiyor. Lisans programlarını tercih edecek adayların ise bu 4 teste ek olarak, alanları doğrultusundaki 2 testi daha yapmaları yeterli oluyor. Sınav, tek oturumda toplam 195 dakika sürecek.

BAKAN EROĞLU'NDAN ÖSS ÖNCESİ ''GÜRÜLTÜ'' DENETİM

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) öncesi İstanbul Boğazı kıyısındaki eğlence mekanlarına yönelik yapılan gürültü denetimine katıldı.

''Öğrenci Seçme Sınavı Öncesi Sessizlik'' sloganıyla 81 ilde yapılacağı belirtilen gürültü denetimleri kapsamında, Boğaz çevresindeki eğlence mekanları, içinde ses düzeyini ölçen özel teçhizat bulunan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait tekneyle denetlendi.

Çengelköy İskelesi'nden hareket eden teknede bulunan Bakan Eroğlu, sabah 1 milyon civarında öğrencinin sınava gireceğini belirterek, ''Hepsine başarılar diliyorum. Özellikle bu geceyi sessiz, sakin bir şekilde geçirerek, yarına hazırlıklı olarak kalkmaları gerekir'' dedi.

Öğrencilerin gece 03.00-04.00'e kadar gürültüden dolayı uyuyamadıklarını kaydeden Eroğlu, ''Her sene böyle şikayetler oluyordu. Geçen sene böyle bir tatbikat yaptık, faydalı oldu. Bizim geldiğimizi gören işletmeler dikkat ettiler. Sadece bugün değil, diğer günlerde de işletmelerin insanları rahatsız etmeyecek şekilde eğlencelerini düzenlemeleri lazım'' diye konuştu.

Eroğlu, gürültü sınırını aşan mekanlara uygulanacak cezalar hakkında da şu bilgileri verdi: ''Şu anda teknede ölçtüğümüz ses seviyesi 67 desibel. Sınır 72 desibel. 72 desibel ve üzerine çıkarsa, bunun cezası 15 bin 531 TL. Bir daha tekrar ederse, cezası bu rakamın 2 katı. Üçüncü defa olursa 3 katı. Tekrarlanırsa yine ceza da aynı şekilde katlanıyor. Devamında işletmeyi kapatma cezası da gelebilir.''

Denetimlere, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça ile İstanbul İl Çevre ve Orman Müdürü Doç. Dr. Mehmet Emin Birpınar da katıldı.

Öğrenciler salonlara alınmaya başladı

Yüksek öğrenime girişte son kez uygulanan ÖSS için öğrenciler sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri okullara akın etti.

Öğrenciler kadar yanlarında gelen velilerinin de heyecanlı oldukları gözlendi.

ÖSS için öğrenciler, velileriyle beraber sınava girecekleri okullara geldi. Okulların önünde sınav için son hazırlıklarını yapan öğrenciler, anne ve babalarının da dualarını alarak sınav salonlarına girmek üzere İstanbul Üniversitesi ana kapısından içeriye girdi.

Kimi öğrenciler çalışmanın verdiği güvenle heyecan duymazken, kimilerinin de çok heyecanlı olduğu görüldü. Veliler de en az çocukları kadar heyecanlı olduklarını belirtti.

* * *

ÖSS trafiği E-5 karayolunu kilitledi

Bu sabah ÖSS'ye yetişmek için özel araçlarıyla yollara dökülen İstanbullular E-5 karayolunda trafik sürprizi ile karşılaştı.

İstanbul genelinde trafik nispeten akıcı görünürken E-5 karayolunun Sefaköy - Topkapı arasında, meydana gelen maddi hasarlı kaza sebebi ile bir yoğunluk söz konusu.

Bayrampaşa - Edirne Kapı - Fatih istikametinde de bir yoğunluk söz konusu.

Aynı şekilde Beşiktaş - Barbaros bulvarında da yoğun trafik gözleniyor.

* * *

ÖSS İÇİN 2 FORM VE 2 FARKLI ADRES GELİNCE NE YAPACAĞINI ŞAŞIRDI

ÖSYM, 2009 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSS)'na girecek adaylar arasındaki Ömer Kaymak'a farklı sınav salonu adreslerinin yazıldığı 2 ayrı "Sınava giriş ve kimlik belgesi" gönderdi. Elinde iki ayrı belge ve iki ayrı sınav adresi bulunan Kaymak ise ne yapacağını şaşırdı.

Ömer Kaymak, 3 gün önce ÖSYM tarafından hangi okulda sınava gireceğine dair gönderdiği belgeyi aldı. Sınava giriş belgesinde yazan okula giden Ömer Kaymak, adresi kontrol etti. Sınavdan bir gün önce akşam saatlerinde eve gelen ağabey Yaşar Kaymak, posta kutusunda ikinci bir giriş belgesini daha farketti.

Zarfı açan Ömer Kaymak, kendi adına düzenlenen ikinci belgede sınav adresinin farklı olduğunu gördü. Büyük şaşkınlık yaşayan Ömer ve Yaşar Kaymak, hemen telefonla ÖSYM'ye ulaşmaya çalıştı. Telefondan sonuş alamayan iki kardeş, ÖSYM'nin internet sitesinden bilgi almayı denedi. İnternetten de bilgi edinemeyen Ömer Kaymak, yıllardır hazırlandığı ÖSS'ye nerede gireceğini şaşırdı.

Öğretmen olan Yaşar Kaymak, "Bazı öğrencilere hiç belge gitmezken kardeşime iki tane geldi. Trajikomik bir durum. ÖSYM'ye telefonla ve internetten ulaşamadık. Kardeşim sabah evimize yakın olan okula gidip sınava girecek" diye konuştu. (CİHAN)

* * *

ÖSS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 4 bin 602 binada, 70 bin 850 salonda gerçekleştirilecek. Sınav, saat 09.30'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve 195 dakika sürecek.

Sınavda 207 bin 857 kişi (bina sorumlusu, bina yöneticisi, salon başkanı, gözetmen, hizmetli, nakil kuryesi, denetmen) görev yapacak.

Kimlik kontrolleri ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binalarda en geç 08.30'da hazır bulunmaları isteniyor.

Adayların sınava gelirken yanlarında mutlaka sınava giriş ve kimlik belgesi ile fotoğraflı, resmi onaylı özel bir kimlik belgesini (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport gibi) bulundurmaları zorunlu tutuluyor. Kimlik belgelerinin fotokopisi veya faksı kabul edilmeyecek. Bu iki belge yanında olmayan aday, ileri süreceği neden ne olursa olsun sınava alınmayacak. Görevlilerin, kimlik belgesinden adayı tanımakta zorluk çekmeleri halinde kontrol etmeleri için, adayların bir fotoğraflarını da yanlarında getirmeleri isteniyor.

Bunların yanı sıra en az iki adet koyu siyah ve yumuşak uçlu kurşun kalem; leke bırakmayan bir silgi ve kalemtıraşı da adayların unutmamaları gerekiyor.

YASAKLAR

Adayların sınava gelirken yanlarında cep telefonu, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinası gibi araçlarla; cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinası gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla; silah ve benzeri teçhizatla; müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınava gelmeleri yasaklandı. Cep telefonu yanında bulunan adaylar, telefonları kapalı bile olsa sınav binalarına alınmayacak.

Başları açık olmayan veya kılık kıyafetleri yürürlükteki mevzuata uygun bulunmayan adaylar da sınava katılamayacak.

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlatacak ve test sorularını cevaplamak için kullanılacak cevap kağıtları dağıtılacak. Cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtılacak ve sınav 09.30'da başlayacak. Soru kitapçıkları kopyanın önlenmesi amacıyla farklı türlerde basıldı.

Adayların, sınav başladıktan sonra ilk 90 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terketmeleri yasaklar arasında yer alıyor.

SINAVDAKİ KURALLAR

Adayların sınav süresince konuşmaları, kopya çekmeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri, sigara, pipo içmeleri, başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yiyip içmeleri de yasaklar arasında sıralanıyor.

Bu yasaklara uymadığı tespit edilen adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecek ve sınavları iptal edilecek.

TESTLER

Sınavda, 30'ar soruluk toplam 8 test yer alacak. Ön lisans programlarını tercih edecek adayların ilk 4 testi yapmaları yeterli olacak. Lisans programlarını tercih edecek adayların ise bu 4 teste ek olarak, alanları doğrultusundaki 2 testi daha yapmaları gerekiyor. İlk 4 test Türkçe, Sosyal Bilimler-1 (Sos-1), Matematik-1 (Mat-1) ve Fen Bilimleri-1 (Fen-1) şeklinde ayrılacak. Bu testleri yanıtlayan adaylar, alan dersleriyle ilgili testlere geçecekler. Alan testleri de Edebiyat - Sosyal bilimler (Ed-Sos), Sosyal Bilimler-2 (Sos-2), Matematik-2 (Mat-2) ve Fen Bilimleri-2'den (Fen-2) oluşacak.

SONUÇLAR

Sınav sonuçlarının temmuz ayının ortalarında açıklanması planlanıyor. Sınav değerlendirilirken, ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DİL, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2 ve ÖSS-EA-2 puanları hesaplanacak.

Sınavda, ön lisans ve Açıköğretim programlarını tercih edebilmek için 145, lisans programlarını tercih edebilmek için de 165 baraj puanı aşmak gerekiyor.

Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksek okullarını (Sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlara yerleşebilmek için), açık öğretim ön lisans programlarını, Açık öğretim lisans programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

Bu puanlar, ayrıca mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarında ek puanla girilen yüksek öğretim programlarına (Mesleki eğitim fakültesi, teknik eğitim fakültesi, endüstriyel sanatlar eğitim fakültesi, ticaret ve turizm eğitimi fakültesi, ilahiyat fakültesi; eğitim fakültelerinin bilgisayar ve öğretim teknolojileri, okul öncesi, anaokulu, üstün zekalılar, zihin engelliler, görme özürlüler ve işitme engelliler öğretmenlikleri; sağlık yüksek okulu, turizm işletmeciliği ve otelcilik yüksek okulu, turizm ve otel işletmeciliği yüksek okulu, endüstriyel sanatlar yüksek okulu, sivil havacılık yüksek okulu, uygulamalı yabancı diller yüksek okulu, bankacılık ve sigortacılık yüksek okulu, uygulamalı bilimler yüksek okulu ve bu türdeki okullara) yerleşmek amacıyla kullanılacak.

Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yüksek öğretim programları ile açık öğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak.

Dil puanı da sadece yabancı dil ağırlıklı puanla öğrenci alan tüm lisans ve ön lisans programları için geçerli olacak.

Üniversitelerin dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar da ÖSS'ye katıldıktan sonra 21 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) katılacak. YDS'de 32 bin aday ter dökecek.


Etiketler: ÖSS sınav soru cevap