İtalya'da Haç Yasaklanınca...
İtalyan okullarına asılan haçların din özgürlüğünü ihlal ettiğine yönelik kararı, yüzyıllardır çekişme...
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin İtalyan okullarına asılan haçların din özgürlüğünü ihlal ettiğine yönelik kararı, yüzyıllardır çekişme içinde olan Katolik ve Ortadoks kiliselerini birleştirdi. İki kilise de, mahkemeyi, Avrupa kimliğinin oluşmasında Hıristiyanlığın rolünü gözardı etmekle suçluyor. Yunan kilisesi, tüm Avrupalı Histiyanları bu yasağa karşı birleşmeye ve harekete geçmeye de çağırdı.
İtalya için verilen kararı İtalyan hükümeti, temyize götürmüştü. Karar değişmezse, okullardaki çarmıha gerilmiş isa figürleri ve haç işaretlerinin kaldırılması gerekecek.
Yunanistan Ortodoks Kilisesi, bir eylem planı hazırlamak üzere, önümüzdeki hafta da kutsal konseyi acil toplantıya çağırdı.
Her ne kadar Ortodoks Kilisesi ile Katolik Kilisesi arasında bin yıldır süren bir ayrışma olsa da, Hıristiyan sembollerine yönelik yargı tehdidi birleştirici bir güç olarak ortaya çıktı.
Yunan Kilisesi Başpiskoposu Ieronymos, Katolik Kilisesi liderlerinin yaptığı 'mahkemenin Avrupa kimliğini oluşturan Hıristiyanlığın rolünü görmezden geldiği" şikayetine katıldığını, sadece azınlıkların değil çoğunluğun da hakları olduğunu söyledi. Yunan Piskopos Nicholas da, gençlere ilham verecek ve onları koruyacak herhangi bir kutsal sembole yer bırakılmadığından yakındı.
Yunan Kilisesi yasal olarak, oğlu İtalya'da okuyan bir Yunan anneyi temsilen davaya müdahil oldu.
AİHM tarafından İtalya'da verilen kararın Yunanistan'daki mahkeme salonlarında ve okullarda bulunan haç sembollerinin kaldırılmasına kullanılması için insan hakları grubu Helsinki Monitor de harekete geçti.