İtikaftan murad ne?
Kulluk ve Allah'a yaklaşmak niyetiyle Ramazanın son on gününde mescide çekilip zaruri işler dışında dışarı...
Yurdumuzda itikafa girebilirsiniz!
Böyle bir ilanını görsem bir kız yurdunun. Yani erkekler de yapabilir, yaparlar yapmazlar, bilemem. Ama kız yurtları boş boş durmasın yaza denk gelen Ramazanlarda.
Ramazan'ın manevi iklimi yine ruhlara sekine sunuyor. Oruç, Allah rızası için aç kalmanın nefis terbiyesi boyutunda bizi güçlü kılması bir yana, kul olarak Rabbimizle bağımızı da kuvvetlendiriyor. Sağlığa faydalarına ya da merhamet duygusunu güçlendirmesine hiç girmiyorum bile.
Harama uzanmak ne kelime?
Oruç, vaktin kıymetini hatırlatıyor bana bu günlerde. Sahuru beklerken gecenin vakti ne de bereketli, onu anlıyorum. İftarı beklerken zaman oldukça yavaş geçiyor haliyle, meşgalen varsa akıp gidiyor aksine. İbadet ile geçirilen on altı saate Rab ile edilecek ne muhabbetler sığmaz ki? Zikir ve dua ile, ibadet halinde olmanın bilinci ile harama uzanmak ne kelime? Boşa vakit geçirmeye çekiniyor insan bu günlerde. Tüm bunlardan farklı bir ibadet var Ramazan'a özgü: İtikaf.
İtikaftan murad ne?
Kur'an-ı Kerim'de itikaf, mescitlerde ibadete çekilmek olarak tanımlanıyor. Riyazu's Salihin'e göre ise itikaf: Kulluk ve Allah'a yaklaşmak niyetiyle Ramazan'ın son on gününde mescide çekilip zaruri işler dışında dışarı çıkmaksızın ibadete soyunmak. İtikafa erkekler bir mescitte, hanımlar ise evlerinde girebiliyor. Bu süre içinde bedensel ihtiyaçları gidermek, yemek-içmek dışında dışarı çıkılmıyor, gerekmedikçe konuşulmuyor. Kur'an okuyarak, zikir ve tefekkür ile geçirilen on gün içerisinde bin aydan hayırlı olan Kadir gecesinin bereketini ve rahmetini yakalamak amaçlanıyor.
Yaşadığımız çağda ister istemez adapte olduğumuz modern yaşama bir "fe eyne tezhebun?" duruşu getiriyor itikaf. Çevremde birkaç arkadaşımın odalarında bir köşeyi etrafını perdeyle çevirerek itikafa girdiklerini biliyorum; bazısının da odasına kamp çadırı kurarak bu ortamı sağladığını. Ama apartman dairesinde en az 4 nüfus yaşayan bir ailede bu pek de kolay görünmüyor.
Bu imkân sunmayı düşünen yok mu?
Keşke yaz döneminde boş olan öğrenci yurtlarının odalarını itikafa girmek isteyenlere açsalar... İbadetin özüne ne kadar uygun bilemem ama kişi burada sarfettiği masrafları falan da karşılasa... Kışın verilen yurt hizmeti gibi güvenliği, sessizliği ve asgari derecedeki ihtiyaçları giderecek şartları oluşturulsa. Böyle bir ortamda ibadet etme imkânımız olsa keşke. Belki böyle şeyler yapılıyordur ama benim haberim yoktur. Şu da var ki böyle güzel bir ibadete vesile olunması ve insanların da bundan haberdar edilmesi gerekmez mi?
Ailece itikafa girsek ya keşke
Hadiste hanımlar için evde itikafa girmeleri daha uygun görülüyor, bu sayede sünnet dahilindeki bir ibadeti gerçekleştirirken evdeki vazifelerini de ihmal etmemiş oluyorlar. Tabii ki ev ahalisinin de bu konuda sorumlulukları paylaşması ve evin hanımının itikafını desteklemesi gerekiyor en başında. İnsanların gittikçe yalnızlaştığından dem vurulsa da insanoğlu birbiri olmadan da olamıyor. Eşin, dostun, anne babanın da bu on günlük mübarek sürece sıcak bakmaları gerekiyor.
Ailece itikafa girmek ne kadar mümkün acaba? On günlük bir sekine iklimi esse ya evlerde. Kapıya bakan yok, telefonlar kapalı, yemek sessizce hazırlanıyor, yeniliyor, televizyon, internet yok, alışveriş asgari derecede... Dünyada birbirinin cenneti olmak böyle şeylerle olsa gerek. Yahut da her Ramazan birinin itikafa girip diğerlerinin işleri idare etmesi, mümkünâtı olmayan bir durum da değil kanımca...
Rumeysa Betül Arı Ramazan'ın Rabbine duacı
dunyabizim