Kalbe İnen Vahiy
Yüce Allah, tarih boyunca yaşamış toplumlara Kendi Katından uyarıcı, müjdeci ve korkutucu olarak peygamberler, elçiler göndermiştir.
Kalbe İnen Vahiy
Yüce Allah, tarih boyunca yaşamış toplumlara Kendi Katından uyarıcı, müjdeci ve korkutucu olarak peygamberler, elçiler göndermiştir. Bu kutlu insanların bir bölümü Rabbimiz'in dilemesiyle mucizeler göstermişlerdir. Yüce Allah, Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)'i de Kendi Katından mucizelerle desteklemiştir. Bu mucizelerden en büyüğü ise kuşkusuz Kur'an-ı Kerim ve onun kalbine vahyedilmesidir.
(Vahyi sende bırakan) Rabbin rahmetinden başka(sı değildir). Şüphesiz O'nun lütfu senin üzerinde çok büyüktür. (İsra Sûresi, 87)
Peygamber Efendimiz (sav), "" Ancak o, Allah'ın Rasulü ve peygamberlerin sonuncusudur..." (Ahzab Sûresi, 40) âyetiyle haber verildiği gibi insanlar için son peygamber olarak gönderilen, Allah'ın en son kitabını vahyettiği, güzel ahlakı ve Rabbimiz'e olan yakınlığı ile insanlara örnek kıldığı takva sahibi bir insandır. Kur'an'da, "Gerçek şu ki, Biz senin üzerine 'oldukça ağır' bir söz (vahy) bırakacağız" (Müzzemmil Sûresi, 5) âyetiyle de bildirildiği üzere Hz. Muhammed'e (sav) çok önemli bir yükümlülük verilmiştir. Yüce Allah'a olan güçlü imanı ve yakınlığı ile bu yükümlülüğü mükemmel bir şekilde yerine getirmiş, insanları Allah'ın hayat veren yoluna çağırmış ve insanlığın yolunda bir ışık olmuştur.
İlk Vahiy
Peygamberimiz (sav) sık sık Mekke yakınlarında Nur dağındaki Hira mağarasına gider, tek başına orada kalırdı. Hira mağarasındaki üçüncü yılının Ramazan ayında, Yüce Allah Peygamberimiz'i (sav) peygamberlikle şereflendirdi. Cebrail (as), Allah'ın dilemesiyle, Hz. Muhammed'e (sav) göründü ve ona Kur'an-ı Kerim'in bazı âyetlerini bildirdi.
Yüce Allah bir Kur'an âyetinde, "(Vahyi sende bırakan) Rabbin rahmetinden başka(sı değildir). Şüphesiz O'nun lütfu senin üzerinde çok büyüktür. "(İsra Sûresi, 87) şeklinde buyurmaktadır. "Kitabın sana (kalbine vahy ile) bırakılacağını umud etmezdin; (bu,) Rabbinden ancak bir rahmettir... (Kasas Sûresi, 86) âyetiyle haber verildiği üzere, Kur'an-ı Kerim müminler için bir rahmettir.
Peygamber Efendimiz'in (sav) Cebrail (as) ile görüşmesi ve Kur'an âyetlerinin vahyedilmesi birçok Kur'an âyetiyle bildirilir.
Sahibiniz (arkadaşınız olan peygamber) sapmadı ve azmadı. O, hevadan (kendi istek, düşünce ve tutkularına göre) konuşmaz. O (söyledikleri), yalnızca vahyolunmakta olan bir vahiydir. Ona (bu Kur'an'ı) üstün (oldukça çetin) bir güç sahibi (Cebrail) öğretmiştir. (Necm Sûresi, 2-5)
Müddessir Sûresi'nin ilk âyetlerinin vahyolunması ile birlikte Peygamberimiz'in (sav) tebliğ görevine başladığı haber verilmektedir. (İmam Suyuti, Olağanüstü Yönleriyle Peygamberimiz (s) el-Hasaisü'l-Kübra, s.242) Allah'ın emriyle, Hz. Muhammed (sav) insanlara yalnızca Allah'a iman etmeyi, O'na kulluk ve ibadeti, kesinlikle O'na şirk koşmamayı tebliğ etmiştir. Müddessir Sûresi'ndeki âyetlerde, "Ey bürünüp örtünen, Kalk (ve) bundan böyle uyar. Rabbini tekbir et (yücelt)" (Müddessir Sûresi, 1-3) şeklinde buyrulmaktadır.
Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de, "Uyarıcılardan olman için, senin kalbinin üzerine (indirmiştir)." (Şuara Sûresi, 194) ifadesiyle, vahyin Peygamberimiz (s)'in kalbine indirildiğini haber vermektedir. Bir başka Kur'an âyetinde ise Allah, "Sana okutacağız, sen de unutmayacaksın" (A'lâ Sûresi, 6) şeklinde buyurarak, Peygamber Efendimiz'e (sav) Kur'an'ı ezberleteceğinin bilgisini vermektedir. Kur'an âyetlerini bu şekilde öğrenmesi Yüce Allah'ın Peygamberimiz'e (sav) lütfettiği bir mucizedir.
Rabbimiz ayrıca, Kıyamet Sûresi'nde de Kur'an âyetlerini Peygamberimiz'e (sav) okutan ve hafızasına yerleştirenin Kendisi olduğunu haber verir:
Onu (Kur'an'ı, kavrayıp belletmek için) aceleye kapılıp dilini onunla hareket ettirip-durma. Şüphesiz, onu (kalbinde) toplamak ve onu (sana) okutmak Bize ait (bir iş)tir. Şu halde, Biz onu okuduğumuz zaman, sen de onun okunuşunu izle. Sonra muhakkak onu açıklamak Bize ait (bir iş)tir. (Kıyamet Sûresi, 16-19)
Peygamberimiz'in (sav) Üstün Görevi
Kur'an-ı Kerim'de haber verildiği gibi, vahyin oldukça ağır ve önemli olması Peygamberimiz'in (sav) ne denli büyük bir görev üstlendiğini göstermektedir. Ancak kutlu Peygamberimiz (sav), güçlü imanı ile verilen bu sorumluluğu en mükemmel şekilde yerine getirmiş, insanları Allah'ın dosdoğru yoluna davet etmiş ve tüm insanlığa örnek ve yol gösterici bir ışık olmuştur.
Onun yolunda yürüyebilmek için Peygamberimiz'i (sav) görmüş olma zorunluluğu yoktur. Kur'an âyetlerinden ve hadis-i şeriflerden, güzel davranışlarını, sözlerini, üstün ve güzel ahlakını tanıyabilir, O'nun nurundan yararlanabilmek için gücümüz yettiğince çaba göstererek O'na benzeyebiliriz. Müminin, tavır, ahlak ve karakter olarak örnek alması gereken kişi, Peygamberimiz Hz. Muhammed'dir (sav). Rabbimiz Peygamberimizin örnek kişiliğine birçok Kur'an ayetinde dikkat çeker:
Andolsun, sizin için, Allah'ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah'ı çokça zikredenler için Allah'ın Rasulü'nde güzel bir örnek vardır (Ahzab Sûresi, 21)
Resûlullah, "Andolsun ki Allah, mü'minlere, içlerinde kendilerinden onlara bir peygamber göndermekle lütufta bulunmuştur. (Ki O) Onlara âyetlerini okuyor, onları arındırıyor ve onlara Kitabı ve hikmeti öğretiyor. Ondan önce ise onlar apaçık bir sapıklık içindeydiler." (Âl-i İmran Sûresi, 164) âyetiyle bildirildiği üzere müminlere Kitabı ve hikmeti öğretmektedir. O'nun kendisine verilen ilim konusundaki bir hadisi şerifleri şöyledir:
Allah'ın benimle gönderdiği ilim ve hidayetin misali, bir araziye düşen yağmur gibidir. (Bilindiği üzere), Bazı araziler var, tabiatı güzeldir, suyu kabul eder, bol bitki ve ot yetiştirir. Bir kısım arazi var, munbit (bereketli) değildir, ot bitirmez, ama suyu tutar. Onun tuttuğu su ile Cenab-ı Hakk insanları yararlandırır: Bu sudan kendileri içerler, hayvanlarını sularlar ve ziraat yaparlar. Diğer bir araziye daha isabet eder ki, bu ne su tutar, ne ot bitirir . (Kütüb-i Sitte, 2. cilt, s. 336).
Bizlere düşen; Kur'an'ı ve O'nun sünnetini rehber edinerek, tüm Müslüman'larla beraberlik ve dayanışma içinde yaşamak olmalıdır. Yüce Allah Peygamberimizin imana ısındıran sevgi ve şefkatini kalplerimize raptetsin, ilim ve hidayet bereketinden yağdırsın üzerimize"
Fuat Türker