Kansersiniz ,İki Ay Sonra Gelin
Yeni kanser tanısı konanlara tedavi için en az 1.5-2 ay sonraya gün veriliyor
İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi kemoterapi ünitesinde yeterli hemşire görevlendirilmediği için, yaşam savaşı veren hastalar saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Yeni kanser tanısı konanlara ise tedavi için en az 1.5-2 ay sonraya gün veriliyor.
DOKUZ Eylül Üniversitesi'nin kemoterapi ünitesinde sıkıntılı günler yaşanıyor. Ünitenin yeterli hemşireye sahip olmaması, hizmetin özel yetişmiş kemoterapi hemşireleriyle değil başka kliniklerden geçici olarak gönderilen hemşirelerle karşılanmaya çalışılması sorun yaratıyor. Hemşireler tüm gün 09.00-17.00 saatleri arasında çalışmak zorunda kalıyor. Kemoterapi ünitesinde günlük tedavi olan hasta sayısı 60-70 arasında, tedavi süreleri de 15 dakika ile 8 saat arasında değişiyor. Tedavisi tüm gün süren hastalara, tedavilerinin tamamlanabilmesi için öncelik tanınıyor. Hasta kemoterapi aldıktan sonra diğer seans için üniteden ayrılırken randevusu veriliyor. Ancak her hastanın ilaç alma süresi farklı olduğu için hastalara saat değil gün randevusu veriliyor. Bu yüzden de hastalar sabah erkenden kuyruğa giriyor. Başhekim Prof. Dr. Sedef Gidener ise, "Hemşireler özel hastaneleri tercih ediyor. Giden hemşirelerin yerine yenileri gelmiyor. Bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz" dedi. Hastaların haklı olduğunu belirten Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Yılmaz da şunları söyledi: "Kemoterapi hemşireliği özel eğitim ve tecrübe gerektiriyor. Her hastaya serum takılıyor. Hemşire sayısı az olunca tedavi sırasında ciddi zaman kaybı yaşanıyor. Yeni kanser tanısı konanlara tedavi için en az 1.5-2 ay sonraya gün veriliyor. Burası zor bir servis olduğu için geçici olarak verilen hemşireler de kalmak istemiyor."
Hemşire istiyoruz
Hastalar defalarca dilekçe verip, hemşire takviyesi yapılmasını istediklerini belirterek, "Zaten hastayız. Saatlerce kuyrukta beklemek bizi perişan ediyor" diye yakınıyor.