Karanlıklar Prensi Dahlan Sahnede...
"11 defa İsrail hapishanelerine girip çıkmış. Bu yıllarda İsrail ve diğer istihbarat örgütleri tarafından devşirilmiş olmalı. Aslında Filistin'e lider olmak istiyordu. Filistin'de istediğini alamayınca Körfez'le işbirliğine gitti."
Filistin’de yapılması planlanan seçimler, Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Demokratik Reform Akımı lideri (Fetih Hareketi'nden ihraç edilen) Muhammed Dahlan arasındaki buzları eritecek gibi..
Fetih Hareketi’nin bir kolu olan Demokratik Reform Akımı’nın önde gelen isimleri, Fetih'in Merkez Komitesi’ne hareket içinde uzlaşı sağlanması ve hareketin yeniden birleşmesi çağrısında bulundular.
Muhammed Dahlan liderliğindeki Demokratik Reform Akımı’nın lider kadrosunun çağrısı, Abbas'la ile Dahlan arasındaki anlaşmazlıkların üstesinden gelinmesi ve demokrasiye dayalı şeffaf bir siyasi sistem kurmaya çalışmak ilkesi iddiasında.
Son Çağrı
Demokratik Reform Akımı Halkla İlişkiler Sorumlusu Cevdet Ebu Ramazan, bunun Abbas’a yaptıkları son çağrı olduğunu belirterek, hareketin bileşenlerini bir araya getirilmesi talebiyle eşdeğer bir çağrı olduğunun altını çizdi.
Ebu Ramazan, “Biz bu çağrıyı, Fetih Hareketi’ni yeniden birleştirmeye ve örgütlemeye dayalı temel bir strateji çerçevesinde yaptık. Ebu Mazen (Mahmud Abbas) ile siyasi anlaşmazlıkların ortaya çıkışından bu yana bunun üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Ebu Ramazan, Fetih Hareketi içinde uzlaşıya varılması çağrısının Filistin davasının karşı karşıya olduğu siyasi riskleri ele almak için harekete ve Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) yeniden güç kazandıracağına ve Abbas'ın bu çağrıya cevap vermesi gerektiğine inanıyor. Çünkü Ebu Ramazan’a göre Abbas’ın Gazze sakinlerine ve çalışanlarına yaptırımlar uygulaması nedeniyle Fetih Hareketi’nin seçimler başarısız olabileceği endişelerine karşın Demokratik Reform Hareketi’nin Gazze Şeridi'nde geniş bir destekçi kitlesi olması, bu birleşmeyi gerekli kılıyor.
Aslında bu çağrı, Fetih Hareketi’nin bir kolu olan Demokratik Reform Akımı’nın ikinci numarası Semir el-Meşheravi gibi akımın üst düzey liderleri tarafından yapıldı. Gözlemciler, Meşheravi’nin Dahlan’ın talimatıyla Filistin ve FKÖ’nün çıkarına gibi göstermeye çalışarak bu çağrıyı yaptığını vurguladılar.
Çağrı metninde, “Kardeş Ebu Mazen’in başkanlığındaki Merkez Komite üyelerine, hareketi birleştiren bir koalisyonla geçmişte yaşanan anlaşmazlıkların üstesinden gelmek ve uzlaşı sağlamak için harekete geçmeye çağırıyoruz. Çünkü birlikten Filistin, ulusal birlik ve hareket için güç doğar” ifadeleri yer aldı.
Abbas Kardeş
Çağrı metninde Dahlan liderliğindeki akımın Mahmud Abbas’a kur yaptığı çok açık. Çünkü akımın önde gelen isimleri Abbas’tan ‘kardeş’ olarak bahsediyor. Bu ifade, Fetih Hareketi tüzüğüne göre hareket üyelerinin birbirine seslendiği örgütsel bir ifadedir.
Fetih Hareketi Sözcüsü Hüseyin Hamayel, “Dahlan'la olan meselenin bir siyasi uzlaşı meselesi değil, tamamen ona karşı açılan adli davalarla ve yargı ile ilgili bir meseledir. Bunun Başkan Abbas'la uzlaşıya yönelik siyasi çabalarla hiçbir ilgisi yoktur. Dahlan taraftarları bunu iyi anlamalıdır” açıklamasında bulundu.
Ebu Ramazan ise bu çağrının, önümüzdeki süreçte yapılması planlanan üç seçimin başkanlık kararnamesiyle belirlenen tarihinin yakınlaşmasıyla yapıldığını ve Demokratik Reform Akımı’nın Fetih Hareketi listelerinde yer almaya çalıştığını gizlemedi.
Ebu Ramazan, “Başkanlık kararnamesi yayınlanmasının ardından Abbas’a, önümüzdeki seçimlere birlikte girilmesi amacıyla Fetih Hareketi içinde uzlaşıya varılması çağrısı yapıldı” dedi.
Arabulucular Devrede
Hamayel, yapılması planlanan seçimler için adaylık başvurularının yasalara tabi olduğunu ve adaylık başvurusu yapan kişinin seçimlerde aday olabileceğini, ancak Filistin Anayasası’nın hakkında açılmış bir dava veya suçlama olanların adaylık başvurusu yapmasını engellediğini söyledi.
Edinilen bilgilere göre Dahlan’ın lideri olduğu akım, Arap arabulucuların müdahalesinden sonra, Filistin davasının önünde engel oluşturabilecek yeni siyasi anlaşmazlıkların ortaya çıkmasını önlemek için, halk sandık başına gitmeden önce Fetih Hareketi’ni yeniden birleştirmeye çağrısında bulundu.
Filistin Devlet Başkanlığı Ofisi’ndeki kaynaklar, geçtiğimiz günlerde Ramallah’a gelen Ürdünlü ve Mısırlı istihbarat üyelerinden oluşan heyetleri, Abbas ile görüştüklerini ve görüşmede Dahlan’ın liderliğindeki akım ile Fetih Hareketi arasında uzlaşı sağlanması dosyasının ele alındığını söylediler.
Kaynaklar, bunun siyasal İslamcı güçlerin, önümüzdeki seçimlerde herhangi bir kazanım elde etmelerine izin verilmemesi için yapıldığını belirtmekten de çekinmiyorlar.
Fetih Hareket’nin Popülaritesi Etkilenmedi
Ebu Ramazan, ‘arabulucuların her zaman çabalarını sürdürdüklerini ve Abbas'ın özellikle Arap bölgesinin siyasal İslamcıların Filistin’in yönetimine hakim olmasını istememesinden dolayı uzlaşı çağrısını kabul etmesi gerektiğini’ söyledi.
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre, Demokratif Reformist Hareket’in Ebu Mazen’e yaklaşmaya çalışmasına rağmen, akım liderlerinin Fetih ile uzlaşı için başarmaları gereken bir takım şartlar söz konusu.
Ebu Ramazan, Abbas'ın Fetih Hareketi’nin bir uzantısı olan Demokratik Reform Akımı’nı desteklemesi gerektiğini, böylece seçim sürecinde temsilcilerini seçebileceğini ve gençlerin ve kadınların örgütsel çalışmalarda yer alma fırsatı bulmalarına yardımcı olacağını belirtti.
Hüseyin Hamayel ise Abbas’ın sadece Gazze Şeridi'ndeki Fetih kadrolarıyla çalışmayı dört gözle beklediğini belirterek (Dahlan'ın lideri olduğu akıma atıfla) burada diğer partilerin hoş karşılanmadığını söyledi.
Karanlıklar Prensi Muhammed Dahlan Kim?
Muhammed Dahlan, 1961’de Filistin’in Han Yunus kentinde mülteci kampında yaşayan fakir bir ailede dünyaya geldi.
Liseyi bitirdikten sonra Mısır’da Beden Eğitimi Yüksekokulu’na gitti. Burada El-Fetih liderlerinin biriyle tanışarak, siyasi hayatına ilk adımını attı.
80’lerin başında öğrencilerin oluşturduğu El Fetih Gençlik Örgütü’yle siyasete atılmış oldu.
1981 yılında İsrail tarafından tutuklandıktan 5 yıl sonra serbest bırakıldı.
Filistin’in efsanevi lideri Arafat tarafından Gazze’deki güvenlik teşkilatının başına getirildi.
Filistin Kurtuluş Örgütü’nde (FKÖ) üst düzey görevlerde bulundu.
2011'de, Mahmud Abbas’ın başında olduğu El-Fetih hareketinin soruşturma komisyonu, yolsuzluk ve mali suçlamalar neticesinde Dahlan’ın örgütle olan bağlantısını sonlandırdı.
Bunun üzerine Dahlan, Birleşik Arap Emirlikleri’ne kaçtı ve Abu Dabi hükümeti ile yakın ilişkiler kurdu.
Burada geçirdiği süre zarfında, Mısır’daki darbe, Katar’a uygulanan abluka ve Yemen’deki iç çatışmalar dahil Ortadoğu'daki birçok olayın gizli aktörü olduğu öne sürüldü.
Ortadoğu siyasi tarihi ve uluslararası ilişkiler konusunda uzman bir isim olan Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Tomar'a göre Dahlan "Ortadoğu'nun Karanlıklar Prensi".
Dahlan'ın her Filistinli gibi İsrail nefretiyle zor ortamlarda yetiştiğini söyleyen Tomar, Independent Türkçe'ye verdiği demeçte, Türkiye'nin artık kırmızı listesine giren Ortadoğu'nun aykırı figürünü şu sözler ile tanımlıyor:
11 defa İsrail hapishanelerine girip çıkmış. Bu yıllarda İsrail ve diğer istihbarat örgütleri tarafından devşirilmiş olmalı. Aslında Filistin'e lider olmak istiyordu. Filistin'de istediğini alamayınca Körfez'le işbirliğine gitti.
Profesör Tomar da, Dahlan'ın Yaser Arafat'in ölümünde rolü olduğuna inananlardan.
Yıllar içinde vardığı noktayı ise "Körfezin pis işlerini yapan bir tetikçi durumuna düştü" diye özetliyor. (Ajanslar)