Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Katılım %70, AK Parti %90

Kimsenin davul zurna çalıp bayram edecek hali yok. Zaten yenilenen seçimler bıçaksırtı seçimlerdi.. AK Parti zaten iki ili almış değildi. İtiraz kendinden geldi. Ama sonuçta o illeri alamadı..

Ağrı’da oransal olarak oy kaybı var. Ama sayısal olarak kaybettiği yerler de dahil oyunu artırmış..

AK Parti’nin iki ili kaybetmesi ile ilgili en yoğun eleştiri aday belirleme konusundaki tutumu. Bu konuda asıl sorumluluk genel merkeze düşüyor.. Bu durum bu bölgelerde kendini göstermiş olmakla birlikte, aynı sıkıntı daha başka bölgelerde de yaşandı..

Aday belirleme konusunda daha titiz davranılması gerekiyor.. Bunu bir kenara not edelim..

Seçim sonuçları ortada.. Toplamda AK Parti’nin oy oranı, genel ortalama olarak %43.4, CHP 23.4, BDP 19.6, MHP 7.8 Diğerleri 5.8.. Mini seçim sonuçları şöyle: 2 il, 7 ilçe ve 5 belde de yapılan seçimlerde AK Parti 5 belediye kazanmış. CHP 4, MHP 2, BDP 2 ve SP 1.. AK Parti aday tesbitinden dolayı en az 3 ilçede daha kayba uğramış.. Tabii bu sonuçların alınmasında CHP-MHP koalisyonunun da önemli etkisi var..

30 Mayıs seçimlerinde CHP Yalova’da 43.4 oy almış, AK Parti 43.4. MHP 5.4.. Bu seçimde CHP 47.9, AK Parti 47.5. AK Parti’nin oyu 4.5 puan, CHP’nin oyu 5 puan artmış. Daha önce %5.4 oy alan MHP 1.3’e, diğer partiler ise 7.8’den 3.3’e gerilemiş. Yani 4+4=8 puan kayıp var.. Adres belli, MHP oyları CHP’ye, SP ve BBP oyları AK Parti’ye gitmiş.. Ya da geçen seçimlerde oy kullanmayanlar sonucu belirlemişler. Çünki bu seçimlere katılım yüksekti..

Ağrı’da durum farklı. BDP oyunu 5 puan artırırken, AK Parti oyunu 0.2 puan düşürmüş.. BDP’nin oyunu nereden aldığı belli. MHP’nin oyu 1.9 dan 0.3’e gerilemiş. CHP oyu 0.8’den 0.1’e gerilemiş.. Diğerleri 5.9’dan 3.2’ye gerilemiş. Muhalefetin hemen hemen tamamı, AK Parti kazanmasın diye BDP’ye gitmiş.

Bu seçimlerde bir seçim bölgesinde CHP’nin sadece 50 oy aldığı yer var. BDP’nin MHP’nin hiç oy alamadığı yerler var.. AK Parti ise batıda CHP ile, iç Anadolu’da MHP ile, güneydoğuda BDP ile dişe diş mücadele ediyor.. Türkiye’nin her yerinde var..

Muhalefetin toplamı ancak %50 gibi bir değer ifade ediyor..

Mesela Güroymak’da BDP 11.952, AK Parti 9929 ve 915 geçersiz oy var..

Şabanözü’nü MHP aldı ama, geçen seçimde MHP 1850, AK Parti 1953 oy almıştı. Şimdi MHP 2559, AK Parti 2367 oy almış.. CHP’nin ve diğer muhalefet oylarının burada MHP’ye gittiği görülüyor.. Bu seçim sonuçları, AK Parti’nin dişe diş mücadele ettiği bölgelerde bile %43 oy aldığını gösteriyor ki, bu çok önemli bir başarıdır ve Türkiye genelinde bu oran, özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve referendum niteliği taşıyan seçimlerde %60’lara varan bir değer ifade etmektedir..

AK Parti, bu seçimlerde bütün belediyeleri almış olsa bile, oyu pek değişmeyecekti..  Hatta daha az oy alarak bile, bütün belediyeleri kazanabilirdi, tabii eğer oylar birleştirilmemiş olsaydı..

Artık bu yol açıldı. Bana kalırsa seçim ittifakı konusunun daha yasal hale getirilmesi, bu işlerin şeffaf olarak yapılmasında yarar var.. Bu iş siyasi mut’aya döndü. Geçici siyasi evlilikler yapılıyor. Bu işin çöpçatanlığını ise mut’a konusunu en çok dile getiren paralel yapının yapması da ilginç. Tıpkı, Şia’dan şikayet etmekle birlikte, aynı zamanda takiyye konusunda en çok bu yöntemi siyaset alanında yapması gibi. Bu sonuçlar aslında Cumhurbaşkanlığı seçimleri açısından çatının bir umut olmadığını gösteriyor..

CHP-MHP seçim koalisyonu bugün için böyle bir sonuç doğursa da, her iki partinin tabanında da orta vadede ciddi tartışma ve çözülmelere sebeb olabilir..

2014 seçim sonuçlarına göre - Buna göre yerel yönetimlerde 48 ilde AK Parti’nin adayları kazanırken, 14 ilde CHP, 10 ilde BDP, 8 ilde MHP’nin belediye başkan adayları sandıktan birinci çıktı. Bağımsız adayın kazandığı tek il Mardin oldu. Büyükşehir belediyelerinin 18’ini AK Parti, 6’sını CHP, 3’ünü MHP, 2’sini BDP, birini de bağımsız aday kazandı. Belediye başkanlıklarının tümüne bakıldığında AK Parti 824, CHP 234, MHP 172, BDP 101, diğer partiler 58, bağımsız adaylar da 6 belediyede seçimi birinci tamamladı. Tüm belediyelerin % 59.07’sini AK Parti, % 16.77’sini CHP, % 12.32’sini MHP, % 7.24’ünü BDP aldı. Diğen partiler belediyelerin % 4.15’ini kazanırken, bağımsızların oranı % 0.43’te kaldı.

Son mini seçimde oylar hep bıçak sırtı idi.. Yani oylar birbirine çok yakındı. Oyunu toplamda en fazla artıran AK Parti oldu, dar bölgede Ağrı’da az da olsa oy kaybı var. Diğer yerlerde oyunu artırdı. MHP’nin CHP’ye, CHP’nin MHP’ye, muhalefetin diğer partilere yöneldiği ortada..

Sonuçta AK Parti’nin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %60’a yaklaşması sürpriz olmayacak.

BDP kendi adayı ile girecek seçime. Hedefi Türkiye genelinde kendi oyunun daha yüksek olduğunu göstermek.. CHP ve MHP ortak aday gösterecek. Bana göre bu metot geri tepecek.. CHP-MHP işbirliği tabanda ciddi anlamda sıkıntıya sebeb oluyor. 3 artı 2 dört edecek göreceksiniz. 6 etmeyecek. Bu beraberlik sinerji üretmeyecek, inkıraza sebeb olacak..

Seçimi boykot da başarılı olmaz. Boykot demek, Katılım %70, AK Parti %90 demek olur.. Mısır orda ise arşın burada!  Erdoğan Sisi değil, muhalefet de Mursi! Yanlış hesap YSKdan döner!

Muhalefetin hali pür melali ortada. Mini seçimdeki minik görece bir başarı ile seviniyorlar..

AK Parti, neden daha iyi bir sonuç almadığı sorusuna cevap aramalı.. Bu konuda ilk dikkat edilmesi gereken nokta, aday belirlemede daha hassas davranılması. Genel Merkezde bu işe karar verenlerin sorgulanması gerek.. Adaylardan önce bu seçicilerin sorgulanması önemli.. Çünki tek yanlışları bu değildi.. Milletvekili seçimlerinde aynı yanlış tekrarlanmamalı.. İkincisi yolsuzluk iddiaları ciddiye alınmalı.. Parti içinde bir iç denetim mekanizması oluşturulmalı.. Üçüncüiffetsizlik iddiaları.. Bazı şeylerin şuyuu vukuundan beterdir. Bir de “ben yaparım olur” anlayışı yanlış! Kimse makamına mağrur olmasın! Bizi gören, duyan, bilen biri var ve hüküm sahibi olan O’dur! Gurur olmaz! Benden söylemesi. Selâm ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 1179 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar