Kerkük'te referandum süreci durdu

Kerkük'te referandum süreci durdu

Referandum Komisyonu Başkanı Haşim Şibli'nin istifasının ardından aylardır yeni komisyon başkanı belirlenemiyor. Bu nedenle nüfus sayımı yapılması işlemi teknik olarak yürütülemiyor

Kerkük Referandum Yüksek Kurulu Başkanı Haşim Şibli'nin istifasının üzerinden aylar geçti ancak Kurul'a yeni bir başkan seçilemedi.

Şibli, "Irak tarihinin bu zorlu sürecinin sorumluluğunu üstlenemeyeceğimi gördüm" demişti.

Kurul, Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesi uyarınca yapılacak referandum sürecinin uygulamasıyla yükümlüydü.

CNN TÜRK'e konuşan Kürt kökenli Kerkük İl Meclis Başkanı Rizgar Ali Hamacan, Kerkük Referandum Kurulu Başkanı'nın belirlenmemesi dolayısıyla çalışmaların teknik olarak yürütülemediğini söyledi.

Hamacan, "140'ıncı maddeyle ilgili son gelişmeler şöyle, Yüksek Kurul'un çalışmaları durmuştur. Zira şu anda kurulun başkanı yoktur. Ancak Kerkük'te bizim 140'ıncı maddeyle ilgili özel bir büromuz vardır. Yüksek Kurul'da ise Kerkük ilinden beş üye vardır. Sonuçta şu anda durum normal ve sakindir" dedi.

Kerkük İl Meclis Üyesi ve Türkmeneli Partisi Başkan Yardımcısı Ali Mehdi Sadık, bu koşullarda referandum yapılmasının mümkün olmadığını savundu.

Sadık konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"140'ıncı madde üç aşamadan oluşmaktadır. Bir normalleştirme, iki sayım, üç referandum. Normalleştirmede Saddam döneminde Türkmen ve Kürtlerden, ellerinden alınan arazilerden, ev her ne varsa bunların iade edilmesi, geri verilmesi. Bu arazi hilafıyla, problemleriyle ilgili 35 bin adet dava açılmıştır. Bu davaların bugüne kadar yüzde 15-20'si çözülmüştür. Bu bitmeden sayım yapılmaz. 140'ıncı maddenin komisyonu başkanı üç ay önce istifa etmiştir. Üç aydır 140'ıncı maddenin yüksek komisyonu halen oturmamıştır, toplantı yapmamıştır. Yani sayım yapılamayacak dolayısıyla sayım yapılmasa referandum da yapılamayacaktır."

Iraklı Kürtler, Anayasa'da öngörüldüğü gibi Kerkük'ün statüsünün belirleneceği referandumun yıl sonuna kadar yapılmasında ısrarcı.

CNN Türk