Keşmir,sonu görünmeyen tünel
Erbakan: "D-8 sorunu çözer"dedi...
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) tarafından her hafta Çarşamba günü düzenlenen konferanslar dizisinin bu haftaki konusu Güney Asya'nın en sorunlu bölgelerinden olan 'Emperyalizmin Kıskacında Keşmir' idi. Keşmir'in geçmişi ile günümüze gelinen sürecin aktarıldığı konferansta, sorunun çözümü için önerilerde bulunuldu.
ESAM Konferans Salonu'nda düzenlenen programa konuşmacı olarak Saadet Partisi GİK üyesi ve Ufuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Oya Akgönenç ile Pakistan Ankara Büyükelçisi Serdar Tarık Azizuddin katıldı. Programa ayrıca ESAM Genel Başkanı M. Recai Kutan'ın yanı sıra Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları Ertan Yülek, Temel Karamollaoğlu, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Milli Gazete Ankara Temsilcisi Ferhat Koç ile pek çok düşünür, yazar ve araştırmacı dinleyici olarak iştirak etti.
Ufuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Oya Akgönenç ise konuşmasında Keşmir sorununda sömürgeciliği ile ün yapan İngilizlerin hâlâ parmağının olduğunu söyledi. Akgönenç, bölgenin coğrafik, demografik, siyasi geçmişi hakkında kısa bilgiler vererek, İngilizlerin bölgeden çekilirken sorun bırakarak gittiğini söyledi. Keşmir'in yüzde 77'nin Müslüman olduğunu ancak İngilizlerin bunu Hindistan'a bıraktığını da ifadene eden Akgönenç, "Keşmir bugün aynen Gazze gibi Hindistan tarafından kuşatma altındadır. Bölgede bir felaket var, ancak bunu duyan kimse yok" dedi. Pakistan tarafından sunulun bütün önerileri Hindistan'ın geri çevirdiğini de kaydeden Akgönenç, "Her seferinde Hindistan bir bahane bularak çözüme yaklaşmıyor. 'Kendileri karar versin' deniyor. Hindistan 'yok' diyor. 'Din referandumu yapalım' deniyor, 'ben laik bir ülkeyim' diyor" diyerek eleştirdi.
Azizuddin: Pakistan diyalogdan yana
Pakistan Ankara Büyükelçisi Serdar Tarık Azizuddin ise konuşmasına Milli Görüş Lideri Erbakan'a teşekkür ederek başladı. Azuziddin, Keşmir sorununun bölgedeki en büyük sorunların başında geldiğini söyleyerek, bu bölgenin İslam dünyası için büyük önem taşıdığını ifade etti.
Keşmir ile ilgili sorunun genç Pakistan Devleti'nden önce de var olduğunu söyleyen Büyükelçi, sorunun İngiliz sömürgesi sonrası da devam ettiğini kaydetti. İngilizlerin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bölgede çekilirken, Pakistan ve Hindistan arasında bir sorun bıraktığını da belirten Büyükelçi, İngilizlerin bölgede iki yüz yıl boyunca sömürge kurduğunu ve bu şekilde bölge insanını kendisine bağlı kıldığını vurguladı. Bölgeden çekilen İngilizlerin Müslümanların yaşadığı bölgeleri Pakistan'a Hinduların yaşadığı bölgeleri ise Hindistan'a bıraktığını söyleyen Azuziddin, sadece Keşmir'i her iki devlet arasında sorun olsun diye bırakıldığının altını çizdi.
Birleşmiş Milletler'de Hindistan'ın Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olmasından dolayı Keşmir ile ilgili BM kararlarının uygulanabilirliğinin ortadan kalktığını da ifade eden Azuziddin, BM'den çıkan 'Keşmir halkı kendi geleceğine karar verir' kararına da Hindistan'ın bu güne kadar rıza göstermediğini söyledi. Bunun yanı sıra daha pek çok BM kararının Hindistan tarafından ihlal edildiğini de dile getiren Azuziddin, Pakistan olarak her zaman sorunu diyalogla çözülebileceğine inandıklarını belirtti.
Erbakan: D-8 sorunu çözer
Programa görüntülü telekonferans sistemi ile katılan Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan, yaptığı kısa değerlendirmesinde ESAM'a böyle bir konuyu gündeme getirdiği için teşekkür etti. Milli Görüş Lideri, Keşmir'in İslam Dünyası açısından en önemli sorunlarının başında geldiğinin altını çizerek, soruna derhal çözüm bulunmasını istedi. Erbakan, bölgede yıllarcı Hindistan egemenliğinin söz konusu olduğunu ancak bölge halkının Müslüman olmasından dolayı yıllardır zulümlerin sürdüğünün de dile getirerek, İslam Dünyası'nın D-8 organizasyonunu aktif hale getirerek soruna çözüm olunabileceğini söyledi.