Kırım Konga'da korkunç şüphe
'Hastalık solunum yoluyla bulaşıyor' iddiası korkutuyor.
Ankara'dan sonra Diyarbakır'da da 2 doktor tedavi esnasında Kırım Kongo hastalığına yakalandı. Arka arkaya gelen iki vaka "Hastalık solunum yoluyla da geçiyor" endişesine neden oldu.
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 3 doktor ve bir sağlık görevlisine bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı, şimdi de Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde görev yapan 2 doktor ile 1 yardımcı sağlık personeline bulaştığı öğrenildi. Şimdiye kadar ağırlıklı Orta Anadolu olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde 114 kişinin öldüğü KKKA hastalığının, kene ile direk teması olmayan, sadece hasta tedavi eden doktorlarda da görülmesi "KKKA, nefes almaktan bile bulaşıyor" endişesine yol açtı.
Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, Bingöl'de bir süre önce rahatsızlandıktan sonra Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen bir ailenin fertlerini tedavi eden 2 doktor ile 1 yardımcı sağlık personelinin, hastalık şüphesiyle kanlarının alınarak Ankara'ya gönderildiğini bildirdi. Kubat, kanları alınan doktorların ve yardımcı sağlık personelinin, hastalık şüphesiyle tedavi altına alındığını bildirdi. Öte yandan Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mahmut Koç, KKKA hastalığı teşhisiyle tedavi altında alınan 3 doktor ile 1 sağlık görevlisinin durumlarının iyi olduğunu bildirdi.
DOKTORLAR İYİLEŞİYOR
Koç, hastalığın bir hastaya müdahale sırasında sağlık personeline bulaştığını belirterek, "Tedavi altına alınan 3 doktor ve 1 sağlık görevlisi arkadaşımızın durumları iyi, tedavileri devam ediyor. 3-5 güne kadar taburcu olmalarını bekliyoruz" açıklamasını yaptı.
UZMANLAR UYARIYOR
Marmara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolojik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Ergönül, KKKA virüsünün insandan insana sadece kan yoluyla bulaşabileceğini açıkladı. Ergönül, "Kan, gözden ya da derideki küçük yaralardan vücuda girebilir. Bu da KKKA'nın bulaştığı anlamına gelir" dedi. Ergönül, hastalığın temasla ya da solunum yoluyla bulaşmasının imkansız olduğunu kaydetti. Veteriner Halk Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere de hastalığın kenenin çıkartılması esnasında doktorlara bulaşmayacağının altını çizdi.
KKKA konusunda farklı görüşler de var. Bazı uzmanlar, enfeksiyon hastalıklarının kan yolu olmaksızın "yakın temasla" da bulaşabileceğini belirterek, "grip gibi değil ama KKKA da yakın temasla geçebilir" dediler. İnsanların keneyi akıllarından atamaz hâle geldiklerini anlatan Psikiyatri Uzmanı Dr. Alper Evrensel ise toplumsal bir kaygının yaşandığını söyledi. Bir benzer durumun da deprem anında görüldüğüne dikkat çeken Evrensel, "Acaba" sorusuyla beynin meşgul edilmemesi gerektiğini kaydetti.
bugün