Küba'dan Kanser'e İyi Haber
Kübalı doktorlar hastanın yaşama süresini artıran bir akciğer kanseri aşısı bulduklarını iddia ediyor.
Dünyanın tescilli ilk akciğer kanseri aşısı Küba tarafından onaylanarak ülke çapındaki hastanelerde Kübalı ve yabancı hastaların kullanımına sunuldu. CimaVax EGF isimli tedavi edici aşı, akciğer kanserini önlemese de hastaların yaşam süresini ortalama beş-altı ay, bazı vakalarda daha da fazla uzatabiliyor.
Aşı sadece kanserli hücrelere saldıran modifiye bir protein olduğu için de kemoterapinin aksine çok az yan etkiye sahip.
Kanada, İngiltere gibi bazı ülkelerde klinik testlere tabi tutulan ilacın kullanımının Küba'nın ardından Peru'da onaylanması bekleniyor. Çeşitli firmalar aşıyı pazarlamak için lisans alsa da üretim sadece Küba'da yapılacak.
ABD'li dışında herkes
Aşı bağışıklığı güçlendirip ömrü uzatmanın yanında iştahsızlık, nefes alma zorluğu gibi semptomları da hafifletiyor. Çalışması 1992'de başlatılan aşının amacı kemoterapi ve radyoterapi etkilerini koruyup pekiştirmek.
Havana'daki Moleküler İmmünoloji Merkezi Klinik Araştırmalar yöneticisi Tania Crombet, aşının maliyeti henüz belirlenmese de yabancıların tedavi için Küba'ya gidebileceğini söylüyor. Bu konuda tek istisna ülkeye 1962'den beri ambargo uygulayan ABD'nin vatandaşları.
Doktor sayısının fazlalığıyla bilinen Küba başka ülkelere de sağlık hizmetinde bulunurken, klinikleri her yıl yurtdışından binlerce hasta çekiyor. Doktorlar düşük ücretle iyi sağlık hizmeti vererek yabancı meslektaşlarından iltifat topluyor.