Kur'an-ı Kerim'e el basarak yemin ettiler

Kur'an-ı Kerim'e el basarak yemin ettiler

Yunan meclisi, Hıristiyan ve İslam inancına göre yemin ederek görevine başladı

Yunanistan'da 4 Ekim'de yapılan genel seçimlerde parlamentoya girmeye hak kazanan 300 milletvekili, bugün Hıristiyan Ortodoks inancı ile İslam dini kurallarına göre yapılan törenle yemin ederek göreve başladı. Yunan parlamentosunda Hıristiyan Ortodoks dini ritüellerine göre yapılan törende 298 milletvekili, Yunan kilisesinin lideri İeronimos eşliğinde İncil'e el basarak ant içti. Teslis inancını (Baba-Oğul-Ruhu'l Kudüs) temsilen üç parmağını birleştirerek havaya kaldıran Hıristiyan milletvekiller, "İncil"e, "anayasa ile yasalara uyacaklarına" ve "ülke çıkarları ile halka layıkıyla hizmet edeceklerine" söz verdi. Atina Başpiskoposu İeronimos, parti liderleri başta olmak üzere milletvekillerini kutsal suyla taktis etti. Hıristiyan inancına göre yapılan yemin töreninin ardından Başpiskopos İeronimos ve diğer papazlar meclisten ayrıldı.

TÜRK VEKİLLER KUR'AN'A EL BASTI

İktidar partisi PASOK'tan parlamentoya giren Batı Trakya Türklerinin temsilcilerinden Gümülcine'den Ahmet Hacısoman ile İskeçe'den Çetin Mandacı ise Kur'an-ı Kerim'e el basarak yemin etti. Tören için kürsüye davet edilen milletvekilleri, İncil'in yerine Yunanca mealli Kur'an-ı Kerim'i yerleştirdi. Daha sonra ellerini Kur'an-ı Kerim'in üzerine koyan vekiller, meclisi yöneten bayan Elsa Papadimitriu'nun okuduğu Yunanca metni tekrar etti. Hacıosman ve Mandacı şöyle yemin etti: "Allah'tan başka ilah olmadığına ve Peygamber Muhammed'in (s.a.s) onun rasulü olduğuna iman ediyoruz. Bu inanç üzere ülkemize, demokratik devletimize, anayasa ile kanunlara ve halkın hizmeti için görevimizi layıkıyla yapacağımıza ant içiyoruz."

Türk vekillerin yemin töreni sırasında Hıristiyan milletvekilleri ve diğer davetlilerin tamamı ayakta sessizce bekledi. Yemin töreni sonrası Hacıosman ve Mandacı, Başbakan Yorgo Papandreu'nun yanına giderek tokalaştı. Türk vekilleri tebessümle karşılayan Papandreu, görevlerinde başarı dileyerek tebrik etti. Yerlerine geçen milletvekillerini meslektaşlarının da kutladıkları görüldü.

HACIOSMAN VE MANDACI UMUTLU

Yemin töreninden sonra Cihan'a konuşan Hacıosman ve Mandacı, "Yeni dönemin Yunanistan ve Batı Trakya için her bakımdan hayırlı olması dileğinde" bulundu. Gümülcine milletvekili Hacıosman, "PASOK iktidarının ülkemiz ve Türk azınlık için barış, mutluluk ve sağlık dolu yarınlara vesile olmasını diliyorum." derken, İskeçe milletvekili Mandacı da aynı dileklere katıldığını söyledi. Mandacı, "PASOK iktidarında hem ülkemiz hem de azınlığımıza daha güzel günlerin geleceğine inanıyorum." şeklinde duygularını dile getirdi. Hacısoman da, "Papandreu ve Erdoğan liderliğinde iki komşu ülkenin sorunları aşmada ciddi çaba göstereceklerine olan inancımı ifade etmek istiyorum." dedi. Mandacı ise, "Türk-Yunan ilişkilerindeki gelişme hem halkların yararına hem de bölgenin faydasına olur." şeklinde konuştu.

Laiklik uygulamasının bulunmadığı Yunanistan'da din ve devlet işleri birbirinden ayrılmıyor. Anayasa'da devletin Ortodoks karakterine açık bir vurgu yapılıyor. 2007 yılında düzenlenen dinî törene katılmayan Radikal Sol İttifak'tan 13 milletvekili bugünkü dini törene de katılmazken, Yunanistan Komünist Partisi ve PASOK'tan 4 milletvekili törenin dini bölümünde yer almadı.

Yunan parlamentosunda PASOK 160, Yeni Demokrasi 91, Yunanistan Komünist Partisi 21, Halkçı Ortodoks Cephe 15 ve Radikal Sol İttifak 13 sandalyeye sahip.