Kurban ibadetinin yerini sadaka tutmaz

Kurban ibadetinin yerini sadaka tutmaz

Kurban bayramının yaklaştığı şu günlerde 'Et stokları az kurban kesilirse fiyatlar yükselir' tartışmasına cevap veren ilahiyatçılar sadaka ya da bağışın asla kurban ibadetini yerine geçemeyeceğini belirtti

Kurban ayı yaklaşırken kurbanlık tartışmaları yeniden alevlendi. Türkiye'de hayvan sayısının az olmasının et fiyatlarını artırdığını ve Kurban Bayramı sonrası hayvan varlığının daha da azalacak olmasının et fiyatlarını daha da yükselteceğini savunan bazı kesimler, bu nedenle Kurban Bayramı'nda kurban kesmek yerine bağışta bulunulması çağrısında bulunuyorlar. İlahiyatçılar ise sadaka yahut yoksullara kurban parasının bağışlanmasının kurban ibadetini yerine geçmeyeceğinin altını önemli çiziyor.

Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı "İbadeti herhangi bir endişe ortadan kaldıramaz. Kaldı ki insanlara kurbanlarına bir yerlere para vererek kestirtmekte doğru değil. Herkes kendi ibadetini kendisi yapacak. Siz başkasına kendi adınıza namaz kıldırabilir misiniz. Oruç tutturabilir misiniz" diye konuştu.

BAĞIŞ YAPMAK BAŞKA BİR İBADET

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Zeki Duman ise bağış yapmanın kurban ibadeti yerine geçmeyeceğini belirterek, 'Kurban kesmek ayrı bir ibadet: sadaka, fitre, zekat vermek veya bağışta bulunmak ayrı bir ibadettir. Maddi durumu iyi olanlar, iyi olmayanlara bağış yoluyla yardımda bulunabilir. Ancak, bunun kurban ibadeti ile alakası yoktur. Bağış yapmak kurban ibadeti yerine geçmez"dedi. Bu yıl ithal kurbanlıklarında gündeme geldiğini hatırlatan Duman, hayvanın nereden geldiğinden ziyade, yaşı ve sağlığı gibi şartları taşımasının önemli olduğunu, bu nedenle gerekli şartları taşıması durumunda ithal hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca olmadığını sözlerine ekledi.

HAYVAN AZLIĞI GEREKÇE OLAMAZ

Marmara Üniversitesi'nden Prof.Dr. Zeki Arslantürk hayvan azlığı gerekçesinin dini bir gerekçe olmadığını söyledi. Türkiye'de dinin hayat bulması 2 ibadet sağladığına işaret eden Arslantürk "bunlardan bir tanesi oruç diğeri kurbandır. Bu milleti oruç ve kurbandan men ettiğiniz zaman sıkıntı meydana gelir" şeklinde konuştu.

FEDAKARLIK GEREKTiREN BiR iBADETTiR

Prof. Dr Hayrettin Karaman, "Şafilere göre sünnet olduğu için yapılmadığından önemli bir dini ihlal olmaz. Dolayısıyla bu bir sünnet, bu yıl bunun yerine kolay icra edebileceğiniz başka sünnetler yapın diyebilir. ancak böyle bir fetva olağanüstü bir durumda verilir"diyerek bu durumda kurban kesmenin önüne geçecek bir yorum yapılmasının doğru olamayacağını söyledi. Prof. Dr. Mehmet Zeki Duman ise şunları söyledi: 'Bu yıl kurbanlıkların pahalı olacağı veya hayvan sayısının az olduğu söyleniyor. Ancak, kurban fedakarlık gerektiren bir ibadettir. İnsanlar, Hz. İbrahim'in bu fedakarlık için oğlunu kurban etmek istemesini unutmamalıdır. İmkanı olan bu fedakarlık için kurban keser. Eğer büyükbaş hayvan pahalı ise küçükbaş hayvan tercih edilebilir. Ya da büyükbaş hayvan kesiminde hisse sayısı yediyi geçmemek şartıyla artırılabilir. Önemli olan ibadetin Allah rızası için yerine getirilmesidir.'

Yeni Şafak